duminică, aprilie 14, 2024
AcasăActualitate militaraPlanul de scolarizare in institutiile militare de invatamant pentru anul 2013-2014

Planul de scolarizare in institutiile militare de invatamant pentru anul 2013-2014

Sursa foto: mapn.ro
La toate Birourile de informare-recrutare din tara se desfasoara in aceasta perioada o campanie de recrutare a tinerilor pentru locurile din institutiile militare de invatamant, atat pentru colegiile liceale cat si pentru scolile militare de maistrii militari si subofiteri sau pentru invatamantul militar universitar.

Recunoscute pentru performantele obtinute de-a lungul timpului, cele trei colegii militare liceale- „Mihai Viteazul” Alba Iulia, „Dimitrie Cantemir” Breaza si „Ştefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc- vor scoate la concurs în anul de învăţământ 2013 / 2014 câte 100 de locuri pentru băieţi şi 20 de locuri pentru fete (inscrierea pana la sfarsitul lunii aprilie).

Oferta de locuri pentru învăţământul militar universitar de lungă durată cu formarea ofiterilor licentiati este urmatoarea:

* Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, Sibiu – 161 locuri din care 33 pentru fete;
* Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă”, Braşov -35 locuri din care 7 pentru fete;
* Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, Constanţa – 30 locuri din care 2 pentru fete;
* Academia Tehnică Militară, Bucureşti – 53 locuri din care 9 pentru fete;
* Institutul Medico – Militar, Bucureşti, cu secţie şi la U.M.F. Tg. Mureş -40 locuri.

Oferta de locuri pentru învăţământul postliceal pentru formarea subofiţerilor şi a maiştrilor militari:

* Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „BASARAB I”, Piteşti, – 68 locuri din care 7 pentru fete;
*Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene „Traian Vuia”, Boboc,- 38 locuri din care 8 pentru fete;
*Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu”, Constanţa,- 30 locuri din care 2 pentru fete.

Durata studiilor, specializarile si puncte de contact:

INSTITUŢII MILITARE DE ÎNVĂŢĂMÂNT SUPERIOR

-Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, Sibiu – www.armyacademy.ro , – 3 ani, curs de zi, având specializările: managementul organizaţiei, management economico-financiar, administraţie publică.

-Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă”, Braşov- www.afahc.ro – 3 ani, curs de zi, având specializările: managementul organizaţiei, management în aviaţie (piloţi), managementul traficului aerian.

-Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, Constanţa- www.anmb.ro -4 ani, curs de zi, având specializarea: navigaţie, hidrografie şi echipamente navale.

-Academia Tehnică Militară, Bucureşti -http://www.mta.ro – 4 ani, curs de zi, având următoarele specializări: aeronave şi motoare de aviaţie; echipamente şi instalaţii de aviaţie; armament, aparatură artileristică şi sisteme de conducerea focului; muniţii, rachete, explozivi şi pulberi; blindate, automobile şi tractoare; echipamente şi sisteme de comandă şi control pentru autovehicule; topogeodezie şi automatizarea asigurării topogeodezice; sisteme pentru baraje de mine, distrugeri şi mascare; echipamente şi sisteme electronice militare; transmisiuni; calculatoare şi sisteme informatice pentru apărare şi securitate naţională.

-Institutul Medico – Militar, Bucureşti, tel. 021/3120173 cu secţie şi la U.M.F. Tg. Mureş, tel.
0265/115551; 0265/213127, 5-6 ani, curs de zi, având specializările: medicină, medicină dentară şi farmacie.

INSTITUŢII DE ÎNVĂŢĂMÂNT MILITAR POSTLICEAL

– Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „BASARAB I”, Piteşti, tel. 0248/632142, www. ncoacademy.ro; maistri militari, 2 ani, curs de zi.
– Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene „Traian Vuia”, Boboc, jud. Buzău, tel. 0238/727647, www.afas.ro, maiştri militari: 2 ani, curs de zi.
– Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu”, Constanţa, www.smmfn.rdsct.ro, maiştri militari: 2 ani, curs de zi.

La prima vedere, din oferta Centrului Militar Zonal Cluj, intelegem ca in anul de invatamant 2013-2014 in institutiile de invatamant militar postliceal nu se vor forma subofiteri.

UPDATE: am aflat astazi ca exista totusi si locuri pentru subofiteri: 297 din care 47 pentru fete, precum si filiera indirecta cu 15 ofiteri de logistica si 35 subofiteri sanitari si muzici militare.

Planul de şcolarizare în instituţiile militare de învăţământ în anul de învăţământ 2013-2014 poate fi consultat AICI:
Plan scolarizare 2013_2014

RELATED ARTICLES

31 COMENTARII

 1. Banuiesc ca prin termenul informații vă referiți la admiterea în una din formele de învățământ a acestei instituții. Detalii despre așa ceva dar și alte informații privind prezentare, istoricul, organizarea găsiți pe http://www.armyacademy.ro/

 2. Buna ziua,
  Am 28 de ani, sunt absolvent al facultatii de Ecologie si protectia mediului, licentiat in Stiinta Mediului
  Am citit tot ce era de citit despre recrutarea ofiterilor pe filiera indirecta, am telefonat, am mers de „n” ori la CMJ, e-mailuri etc. dar nu am primit un raspuns concret in legatura cu echivalarile studiilor civile… sunt foarte rabdator dar nu as vrea sa ratez ceva in constituirea dosarului de candidat, bibliografie si conditie fizica tinand cont ca echivalarile pot aparea prin luna mai si admiterea dupa, timpul fiind foarte scurt.
  Rog un raspuns in legatura cu compatibilitatea studiilor. Va multumesc.

 3. ROXXY, nu o sa coste nimic scolarizarea, eventual banii de buzunar pentru micile ”mofturi” ale vietii. Se va plati scolarizarea daca renunti la sistemul militar in perioada cat te afli sub contract. Pentru detalii privind desfasurarea examenului si in ce consta acesta, te adresezi la Biroul de Informare-recrutare unde ai depus dosarul de candidat sau cauti pe site-ul institutiei pentru care ai optat. Gasesti la sectiunea Utile institutiile de invatamant.

 4. Buna ziua.As avea si eu cateva intrebari.M-am inscris la locurile de maistri pentru anul acesta.As vrea sa stiu cum se desfasoara examenul,in ce consta,daca stie cineva sa imi spuna; si m-ar interesa sa stiu in ce consta aceasta scolarizare de 2 ani?Am inteles ca o sa se deam bani pe perioada scolarizarii?Este adevarat?Imi poate explica cineva mai bine despre ce e vorba???

 5. Salut la toata lumea.
  Am si eu cateva intrebari pentru cei care sunt in domeniu.
  Dupa ce m-am uitat pe locurile la maistri militari si subofiteri pentru anul asta am zis ca nu are rost sunt prea putine si sigur nu intru, mai ales ca prea mi-a placut mie matematica sau fizica asa mult.
  Am zis sa incerc usor cu SGP, am citit cam ce inseamna un SGP si am zis sa incerc sa o iau usor de jos si sa dupa 3 ani sa incerc sa dau testele/examenele pentru subofiteri pentru un grad mai avansat.

  Cei care stiu mai bine cu ce se mananca SGP-ul spuneti-va o opine merita nu merita avand in vedere ca salariul este din ce am inteles 10-12 mil. Ce faci acolo mai exact, peste tot este te freaca sau mai sunt si zile bune, in ce conditii este cazarea mancarea etc.
  Daca mai aveti si alte adaugari sunt bine venite.

  Multumesc frumos pentru eventualele raspunsuri.

 6. @Marian.
  Pe site-ul Mapn nu se face nici o referire la filiera indirecta pentru financiar.Singurele locuri aparute acolo sunt pe : juridic,psihologie,medicina,protectia muncii,mediului,metrologie…
  Nu apare nimic despre financiar.
  Aveti cumva vreo informatie despre acest domeniu?
  Daca da,va rog sa postati sursa,daca se poate.
  Multumesc.

 7. Referitor la comentariul „Armata presupune curaj,spirit de sacrificiu,daruire totala si nu in ultimul rand de a-ti da viata pentru patrie,pentru popor si tricolorul sfant al tarii,inseamna patriotism,curaj ,inteligenta,exigenta,tenacitate etc” dupa mine asa ar fi normal, insa de cele mai multe ori ajung mai ales in posturi de conducere cei mai slab pregatiti sau care cotizeaza mai mult. Spre exemplu cati din cei care sunt trimisi pe la posturi prin strainatate chiar merita. Unii anjung pe la Bruxelles spre exemplu fara nici un fel de concurs sau chiar ocupand locul celor merituosi, prelungindu-si sederea (in detrimentul celor pregatiti pentru asa ceva) nu datorita competentei -ca doar nu sunt, din moment ce au ajuns acolo cotizand- Poate se va schimba ceva pe viitor si mai ales poate se va verifica cum au ajuns unii pe la anumite posturi caldute si remunerate cu mii de Euro pe luna

 8. Buna ziua. As dori sa stiu daca facultatea de management turistic si comercial este compatibila cu cerintele pe 2014-2015 pentru filiera indirecta ofiteri

 9. Buna ziua.Sunt absolvent de studii superioare (managemant turistic si comercial)si lucrez in mapn de 6 ani.Vreau sa stiu daca se preconizeaza perioada examenului pentru filiera indirecta ofiteri si daca sunt locuri pentru anul de invatamant 2014-2015 si care sunt sansele sa fiu compatibil cu studiile cerute.

 10. Multumesc frumos pentru prompitudine.M-am adresat deja in scris,dar am primit un raspuns de genul”va puteti adresa biroului de informare-recruttare din cadrul centrului militar pe raza caruia domiciliati,singura structura abilitata,pe plan lucal,sa ofere informatiile necesare solutionariicererii dumnneavoastra sau/si sa consultati saptamanal,informatiile afisate pe site-ul Mapn”

 11. Buna.
  Din pacate,la CMJ nu se stie niciodata nimic sau daca se stie,se stie doar „evaziv” in legatura cu filiera indirecta pentru ofiteri.Anul trecut au fost locuri pentru arma constructii ,respectiv medicina militara.
  Pentru2014 nu se stie nimic.
  In cazul in care aveti informatii suplimentare, va rog sa le postati.,deoarece suntsi eu interesat de aceasta filiera indirecta.Anul acesta fac 35 de ani,deci pentru mine singura modalitate de incadrare este aceasta.
  Cu stima.

  Edit roarmy: Silviu, daca cei de la CMJ nu-si fac treaba, atunci ramane varianta: http://www.mapn.ro/contact/index.php
  In 30 de zile ar trebui sa primesti un raspuns.

 12. Nicule, cele mai bune informatii le poti obtine de la Biroul informare-recrutare de pe langa Centrul militar de care apartii: de sector daca esti din Bucuresti sau judetean daca esti din afara Bucurestiului. Te mai poti adresa MApN dar probabil raspunsul va dura.

 13. Pentru 2014 pe filiera indirecta stiti ceva , sunt si absolvent de fac dar vreau sa ma angajez am31 de ani , dac stiti ceva va rog datii detalii

 14. Buna ziua ,
  am 35 ani si sunt absolvent de ASE facultatea de informatica si as dori sa stiu daca anul acesta se mai fac angajari in armata si daca da cum trebuie sa procedez daca ar trebui sa fac vreo scoala si daca da care (va rog sa ma indrumati) sau poate pe filiera indirecta … As fi foarte recunoscator celor ce ma pot ajuta .
  Va multumesc

 15. Nea Ioane, ce te-a oripilat asa de total bre? Adevarul?
  Sau poate prostiile pe care le-ai scris, alea copiate din caietul de pregatire politica de pe vremea tovarasului. Auzi la el curaj,spirit de sacrificiu,daruire totala, patriotism,curaj ,inteligenta,exigenta,tenacitate ba pe deasupra si etc.
  De ce nu spui nimic despre generalii care nu au urmat nici un fel de scoala militara ba pe deasupra mai sunt si anchetati pentru fals in documente publice si inselaciune, sau altii pentru tainuirea infractorului.
  Asta nu te oripileaza total?

 16. Cred ca lumea nu intelege un lucru simplu, filiera directa este acea filiera prin care un candidat absolvent de liceu, cam pe la 35 – 40 ani devine direct plutonier adjutant, daca nu principal, iar un student de 25-30 ani devine ieri locotenent sau chiar mai mult… Iar daca tot devin ofiteri nu ar trebui sa dea ordine si sfaturi celor din subordinea lor care au absolvit o scoala sau academie, si credeti-ma nu sunt putini acesti oameni

  • M-au oripilat totalmente comentarile anterioare,a acestor pirede vara,care absolut categoric nu au habar de armata dar si de celelalte profesii de pe aceasta lume,regretabil ca asemenea taietori de frunze la caini,nu cauta sa gandeasca cat de cat si sa inteleaga ca armata este institutia unde intra si reusesc adevaratii oameni,nu responsabili cu timpul liber.Armata presupune curaj,spirit de sacrificiu,daruire totala si nu in ultimul rand de a-ti da viata pentru patrie,pentru popor si tricolorul sfant al tarii,inseamna patriotism,curaj ,inteligenta,exigenta,tenacitate etc.Asa ca dragii comentatori care va erijati in mari cunoscatori in tainele militare,fiti mai responsabili,mai inteligenti,caci sunteti de rasul planetei,multumesc.

  • ESTI IN ARMATA SA INDEPLINESTI ORDINELE PRIMITE SI NU ESTI IN MASURA SA COMENTEZI MAI MULT DECAT TREBUIE.FIECARE ESTE RESPONSABIL PT ORDINUL DAT SI ASTA STIU TOTI OFITERII …ASA CA DACA ESTE OFITER DA ORDINE SI SE SI EXECUTA DOMNULE DAS

   • Jimmy, problema nu sta chiar asa. Hai sa citim in cartea de capatai a militarului:

    Art. 8
    Cadrele militare au urmatoarele indatoriri principale:
    b) sa respecte juramintul militar si prevederile regulamentelor militare, sa execute intocmai si la timp ordinele comandantilor si ale sefilor, fiind responsabile de modul in care indeplinesc misiunile ce le sint incredintate.
    Cadrelor militare nu li se poate ordona si le este interzis sa execute acte contrare legii, obiceiurilor razboiului si conventiilor internationale la care Romania este parte; neexecutarea ordinelor in aceste conditii nu atrage raspunderea penala si civila a subordonatilor;

    Ce parere ai?

 17. John ai dreptate in privinta chemarii in activitate, chiar eu stiu de un „lot” de 10-15 subofiteri direct pe gradul de plutonier dar nici asa nu se ajunge la raportul dorit in cel mai bun caz se ajunge la 1/1.

 18. Impaler, se respecta ceva in tara asta? Probabil ca numarul de subofiteri este completat pe ”filiera directa” (chemarea in activitate) intrucat indirecta nu mai e la moda pentru ca trebuie sa faci cateva luni de scoala. De ce sa mai faca domnisorii si domnisoarele scoli militare cand pot fi chemati direct in activitate? Daca inmultesti numarul ofiterilor cu 3 probabil afli numarul de subofiteri chemati in activitate.

 19. Ciudate aceste cifre de scolarizare tinand cont ca in angajamentul la intrarea in NATO ca structura de personal raportul ofiteri/MM si subofiteri trebuie sa fie de 1 la 3 ori din aceste cifre rezulta tocmai invers. Oare se va respecta vreodata vreun angajament luat?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE