miercuri, februarie 28, 2024
AcasăActualitate militaraZi de sarbatoare pentru aviatia militara romaneasca

Zi de sarbatoare pentru aviatia militara romaneasca

La Monumentul Eroilor Aerului din Bucureşti, in prezenta ministrului apărării naţionale a avut loc ceremonia militară prilejuită de sărbătorirea Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene şi acordarea Drapelului de luptă Statului Major al Forţelor Aeriene.

Piaţa Aviatorilor a fost survolată, cu această ocazie, de formaţii de aeronave de tipul MiG-21 LanceR, IAR-330, C-27J Spartan, IAR-99 ŞOIM, Mi-17 şi EC-135, aparţinând Forţelor Aeriene Române şi Ministerului Administraţiei şi Internelor.

În cadrul ceremonialului militar şi religios au fost depuse coroane de flori la Monumentul Eroilor Aerului în memoria tuturor eroilor aviatori militari şi civili.

În garnizoanele din ţară unde sunt unităţi militare ale Forţelor Aeriene Române se desfăşoară, în această săptămână, ceremonii de depuneri de coroane de flori la monumentele închinate eroilor, activităţi de evocare a tradiţiilor de luptă ale unităţilor din Forţele Aeriene, precum şi expoziţii de prezentare a tehnicii şi echipamentelor militare.

La activităţi au fost invitaţi să participe reprezentanţi ai M.Ap.N., ai autorităţilor publice locale, cadre militare în rezervă şi în retragere şi veterani de război.

Forţele Aeriene Române au participat, în cadrul efectivelor militare dislocate peste hotare în ultimii 20 de ani, la eforturile asumate de România în cadrul operaţiunilor de menţinere a păcii, în operaţiunile de sprijin, de stabilizare şi reconstrucţie în zonele de conflict şi s-au angajat în lupta împotriva terorismului internaţional.

Aviatorii militari români au asigurat legătura aeriană pentru militarii din celelalte categorii de forţe cu teatrele de operaţii din Irak, Afganistan sau Balcanii de Vest, dar şi-au asumat şi misiuni direct sub egida Alianţei Nord-Atlantice sau Uniunii Europene, cum au fost cele de Poliţie Aeriană în Ţările Baltice, conducerea operaţională a Aeroportului Internaţional din Kabul, misiune executată în acest moment pentru a doua oară de România, sau participarea în Bosnia-Herţegovina la Operaţiunea ALTHEA.

În cadrul misiunilor executate de Forţele Aeriene trebuie amintite şi repatrierea românilor din Libia, în acest an, prin operaţionalizarea cu succes a unui pod aerian, pentru prima dată după cel de-al doilea Război Mondial, în cadrul căruia au fost evacuaţi din Libia 317 persoane, din care 231 de români şi 86 de cetăţeni străini, şi zborurile umanitare realizate în ţară, pentru salvarea vieţii compatrioţilor.

Sursa: mapn.ro

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE