duminică, iulie 14, 2024
AcasăPoliticaUNDE NE SUNT GENERALII ŞI AMIRALII ?

UNDE NE SUNT GENERALII ŞI AMIRALII ?

În aceste vremuri grele pentru Armata Română, tot mai mulţi militari se întreabă unde sunt generalii, care este poziţia acestora faţă de încălcarea onoarei şi demnităţii militarilor. Vă rugăm să priviţi cu mare atenţie aceste două fotografii sugestive, realizate cu ocazia sărbătoririi Zilei Marinei. Domnii generali şi amirali se găsesc, ca de obicei, ” fie la umbră deasă, fie la pomană aleasă !”. Sunt mulţi şi aparţin tuturor categoriilor de forţe armate. Unii sunt activi, alţii în rezervă sau în retragere. Toţi au un numitor în comun: nici unul nu a luat poziţie publică faţă de umilirea constantă a armatei române, a ostaşului român, de către actuala conducere a statului. Altfel spus, sunt ” foarte indignaţi” într-o „tăcere profundă”.

Mare parte dintre aceştia sunt produsul acţiunii de compromitere a gradului de general, declanşată imediat după evenimentele din decembrie 1989. Despre maiorii şi locotenenţii colonei deveniţi generali, într-o perioadă scurtă de timp, fostul şef al Direcţiei de Contraspionaj Militar Gen.(r) Victor Negulescu arăta: “Vă cunosc trecutul şi o parte din prezent, vă cunosc pilele, cunoştinţele şi relaţiile care v-au purtat în scaune şi funcţii, lichelismul ce sălăşluieşte în unii, trucurile prin care aţi parvenit la revoluţie şi după, pentru a vă căţăra cît mai sus.” Ulterior, deşi sunt elaborate numeroase documente oficiale cuprinzând criterii obligatorii pentru avansarea la gradul de general, acestea sunt eludate de către cei care obţin sprijinul politic al celor aflaţi la putere. Numai în perioada 1999-2002 sunt avansaţi în M.Ap.N, M.I. şi serviciile secrete un număr de 648 generali, într-un ritm demn de cartea recordurilor – adică un general la două zile. Suntem singura ţară din lume cu amirali şi generali care nu au comandat nici o navă, un batalion sau o companie, dar care au fost şefi de hoteluri militare, G.A.Z.-uri sau cercuri militare, cazarmari, jurişti, fotbalişti şi handbalişti.

Generalilor şi amiralilor activi le aducem aminte faptul că în decembrie 1989, tăcerea vinovată a generalilor, la încălcarea Constituţiei României de către Nicolae Ceauşescu, a permis implicarea armatei în represiunea care s-a soldat cu producerea a sute de victime – morţi şi răniţi. Abia în 22 decembrie, la Timişoara, din balconul Operei de Stat, Căpitanul Viorel Oancea, anunţa că militarii din unitatea sa au trecut de partea manifestanţilor. Astăzi, domnul Viorel Oancea este secretar de stat la Ministerul Apărării Naţionale. Noi dorim să-şi amintească faptul că reprezintă un simbol al spiritului revoluţionar al Timişoarei şi dacă atunci pentru un ideal a avut curajul să pună în pericol existenţa sa şi a familiei sale, şi astăzi, fără să rişte ceva, este obligat să acţioneze pentru încetarea batjocoririi militarilor şi armatei.

Astăzi, generalii activi ascund realităţile existente în unitaţi, astfel că, probabil în urma informărilor eronate, preşedintele României, a anunţat că militarii forţelor navale, au acceptat diminuarea veniturilor. Vă asigurăm, domnule preşedinte, că nici un militar activ nu a primit cu bucurie diminuarea cu 25% a veniturilor şi că în unităţile militare există o stare de nemulţumire radicală. Dacă aţi fi fost mai atent, aţi fi remarcat că în tribună au scrâşnit câteva măsele, iar unele cadre, active sau în rezervă, v-au mai zis şi ceva ”de dulce” printre dinţi. Suntem siguri că militarii armatei române din marină nu sunt de acord cu afirmaţia preşedintelui ţării. Ei nu pot fi rupţi de poziţia exprimată unanim de cadrele militare din întreaga armată, ci sunt doar obligaţi să execute un ordin.

Marea majoritate a generalilor şi amiralilor în rezervă şi în retragere, şantajaţi cu dosare privind vinovăţii grele de pe timpul revoluţiei şi mineriadelor sau cuprinzând date despre grave fapte de corupţie, tac mâlc şi execută fără crâcnire ordinele primite de la mai marii zilei. Aflaţi la conducerea diferitelor asociaţii, federaţii, cluburi şi ligi, mimează că sunt nemulţumiţi, dar depun eforturi supraomeneşti pentru subminarea unităţii de acţiune a pensionarilor militari.

În timp ce Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate şi-a manifestat dezacordul cu aberanta Lege nr.119 din 2010, făcând plângere penală Guvernului, iar împotriva normelor de aplicare înregistrând şi o cerere de chemare în judecată la Curtea de Apel Bucureşti, domnul general Mihai Iliescu, preşedintele Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, sprijină la nivel naţional activitatea de soluţionare a „cererilor pensionarilor militari pentru recalcularea pensiilor”. Pentru această atitudine probabil că la următoarele avansări cîţiva generali din această asociaţie vor fi recompensaţi cu o nouă stea. Normal ar fi fost ca toate asociaţiile pensionarilor militari să acţioneze coerent pentru respectarea drepturilor, onoarei şi demnităţii militarilor. Atîta timp cât anumiţi domni generali vor fi la conducerea organizaţiilor sus amintite acest lucru nu va fi posibil, consecinţele acţiunii acestora afectând, pe termen lung, interesele celor pe care ar fi trebuit cu onoare să-i conducă şi să-i reprezinte.

La Constanţa, în timpul sărbătoririi Zilei Marinei, s-a mai întâmplat un lucru care ar trebui să ne îngrijoreze. În timp ce preşedintele României, la finalul cuvîntarii sale era fluierat şi huiduit, generalii de la tribună, în frunte cu generalul cu patru stele – Gabriel Oprea, aplaudau de rupeau pământul. Această scenă ne aduce aminte, cu durere în suflet, de nişte vremuri pe care le consideram apuse, o dată cu înlăturarea dictaturii în decembrie 1989. Sincer, noi am sperat că “aplaudacii“ au devenit de mult relicve ale unui trecut dureros şi apus, dar se vede treaba că nu este aşa.

Salutăm cu onoare pe generalii Balan Iosif, Petrişor Mandu şi Zăpor Ioan, implicaţi în conducerea unor filiale ale S.C.M.D. şi ne exprimăm respectul faţă de generalii Mihail Popescu, Mircea Budiaci, Mihaiu Mărgărit, Vasile Baeţelu, Iordache Olaru şi Nicolae Gropan, care cu demnitate, în repetate rânduri, au luat atitudine deschisă împotriva batjocoririi militarilor români. În acelaşi timp, ne manifestăm dezaprobarea faţă de primirea în rîndurile S.C.M.D. a generalilor care doresc ”să ne sprijine din umbră”. La acest moment avem nevoie de bărbaţi adevăraţi, de oameni verticali. Nu trebuie să repetăm greşelile din decembrie 1989, când tocmai cei care au stat în umbră, au devenit beneficiarii acelor momente dramatice. Consecinţele greşelilor de atunci le suportă acum întreaga armată română, sub o dictatură a incompetenţei, sub o ruşinoasă trădare naţională, cea mai mare după cea din al doilea război mondial.

S.C.M.D. – Filiala 1 Constanţa
Preşedinte
Col.(r)
Remus Macovei

Sursa: scmdfiliala1constanta.blogspot.com

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE