sâmbătă, februarie 24, 2024
AcasăActualitate militaraUn nou tribut de sange adus de armata romana in poligonul Cincu

Un nou tribut de sange adus de armata romana in poligonul Cincu

Marţi, 23 noiembrie, în jurul orei 12.30, în timpul desfăşurării unui exerciţiu tactic cu trageri de luptă, în Poligonul Cincu, s-a produs explozia unui proiectil în ţeava unui aruncător de 120 mm, în urma căreia trei militari şi-au pierdut viaţa şi alţi trei au fost răniţi.

Cei şase militari, cu gradul de caporal, fac parte din Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab”.
Militarii răniţi au fost evacuaţi către spital, în prezent starea lor fiind stabilă.
Caporalii Marin Costea, Viorel-Cristinel Antonie şi Constantin Buică, din Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, şi-au pierdut viaţa marţi, 23 noiembrie, în timpul desfăşurării unui exerciţiu tactic cu trageri de luptă, în Poligonul Cincu.

Cei trei militari răniţi, caporalii Dănuţ-Marian Florea, Claudiu-Constantin Vulpoiu şi Tudorică-Răzvan Plai, au fost evacuaţi imediat către spital şi, în prezent, starea lor este stabilă.

Miercuri, 24 noiembrie, la ora 08.00, în toate unităţile militare din ţară şi în cele dislocate în afara teritoriului naţional, se vor organiza ceremonii militare şi religioase, în semn de recunoştinţă şi deplin respect pentru caporalii Marin Costea, Constantin Buică şi Viorel-Cristinel Antonie.

Conform procedurilor legale, a fost sesizat Parchetul Militar, iar şeful Statului Major al Forţelor Terestre a numit o comisie de cercetare a împrejurărilor producerii acestui eveniment grav.

Era căsătorit şi avea doi copii
Primul dintre caporalii care şi-au pierdut viaţa în Poligonul Cincu este originar din comuna olteană Nicolae Titulescu. Aici şi-a petrecut primii ani din viaţă, împreună cu sora şi fratelui lui, cu toţii fiind crescuţi de Florea şi Augustina. Aproape până la 20 de ani a fost mereu aproape de ei, la vârsta aceea tânărul începându-şi stagiul militar. După terminarea armatei, Marin Costea a preferat să rămână în continuare şi să lucreze în acest domeniu. Aşa a ajuns să fie angajatul Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab” din Craiova. Până acum, la vârsta de 37 ani, caporalul a participat la mai multe misiuni externe, în Angola, Afganistan şi Irak. Dacă în afara graniţelor României Marin Costea a supravieţuit luptelor crâncene, iată că acum, în timpul exerciţiului tactic cu trageri de luptă, soarta a fost nedreaptă pentru el. Caporalul stătea în Bănie de mai bine de 18 ani. Aici a reuşit să-şi întemeieze o familie, având doi copii.

„Îi plăcea să rişte tot timpul”
Familiile militarilor morţi în Poligonul Cincu au fost anunţate în cursul serii de marţi, tragica veste fiind primită şi de mama caporalului din Nicolae Titulescu. Augustina Costea a îmbătrânit şi a rămas singură în localitatea natală a lui Marin, soţul ei decedând în urmă cu câţiva ani, iar ceilalţi doi copii sunt la casele lor. În ultimul timp, caporalul îşi vizita mama foarte des, ajutând-o, potrivit celor declarate de reprezentanţii din cadrul Primăriei Nicolae Titulescu, la făcutul pomenilor pentru tatăl său. Numai lucruri frumoase sunt spuse despre ei de cei care l-au cunoscut. „Era un băiat excepţional şi îi plăcea să rişte tot timpul. Era foarte pasionat de tot ceea ce ţine de armată”, ne-a spus Paul Dima, secretarul primăriei. Cuvinte de laudă la adresa lui a avut şi edilul Gheorghe Tiutiu: „Ce pot să vă spun, a fost un om deosebit. S-a născut în anul 1973 şi a fost fiu al localităţii. A plecat de mic copil de acasă şi s-a angajat în Armată, prima dată lucrând pe tanc. Provenea dintr-o familie modestă, iar acum (n.red. – ieri) mama lui este plecată din localitate la Braşov, pentru a-l recunoaşte”. Singura problemă, acum, este locul în care caporalul Marin Costea va fi înmormântat. Dacă soţia şi copiii lui vor să-l înmormânteze la Craiova, mama sa doreşte ca el să fie îngropat în comuna sa natală, alături de tatăl său.

Ceremonii militare şi religioase
Miercuri, 24 noiembrie, la ora 08.00, în toate unităţile militare din ţară şi în cele dislocate în afara teritoriului naţional, s-au organizat ceremonii militare şi religioase, în semn de recunoştinţă şi deplin respect pentru caporalii Marin Costea, Constantin Buică şi Viorel Cristinel Antonie. O comisie numită de şeful Statului Major al Forţelor Terestre cercetează împrejurările producerii acestui eveniment grav.

Acest eveniment survine dupa un an in care armata a avut poate prea multe evenimente soldate cu victime. Cateva din cele aparute in presa le gasiti mai jos, desi probabilitatea de a fi toate este foarte mica:

-in urma cu o lună, un cadru militar a plătit cu viaţa neglijenţa în serviciu a conducătorilor armatei.
-pe 10 iunie, şase militari au fost arşi după ce un rezervor cu oxidant a cedat într-o unitate militară din Mangalia.
-pe 6 decembrie 2009, şase persoane au fost rănite după ce a avut loc o explozie puternică la o unitate militară din Sibiu. –pe 22 septembrie un militar de la Unitatea de Vânători de Munte din Curtea de Argeş a fost grav rănit după ce bateria unui tanc a explodat. Soldatul a suferit arsuri de gradul doi şi o fractură deschisă la picior.
-pe 23 februarie un ofiter a murit şi doua persoane au fost rănite într-o explozie la un laborator militar din Bucureşti. Incidentul a vut loc în timp ce ofiţerul încerca să distrugă un amestec pirotehnic.

La aceste incidente se adauga zecile de aripi frante ale pilotilor Romaniei, care au cazut victime ale indiferentei clasei politice actuale.

Nu trebuie uitata ofranda adusa de armata romana pe fronturile din Irak si Afganistan, ofranda care atinge deja ingrijoratoarea cifra de 17 morti si zeci de raniti, asta in conditiile in care actuala guvernare taie inclusiv din salariile acestor militari (2000) fabulosul procent de 25%. Cu aceste reduceri din salariile militarilor aflati in teatru de operatii se rezolva situatia economica a Romaniei. II invit pe domnii parlamentari, ministrii si secretari de stat sa mearga sa vada in ce conditii stau si isi desfasoara activitatea acesti militari , sa stea o saptamana sub foc de rachete si abia apoi sa discute de reducerea salariilor acestor militari. In inconstienta si in fuga lor dupa voturi, actuala clasa politica uita ca acesti militari si-au lasat familiile acasa singure, fara sprijin.
Sa va fie rusine domnilor. Aveti posibilitatea sa studiati aici o pagina si sa comparati cu celelalte ministere. Va rog sa va descoperiti inainte de a da clic pe acest link: memoriam

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE