marți, februarie 27, 2024
AcasăActualitate militaraTopul încrederii în instituţiile executive continuă să fie dominat categoric de Armată

Topul încrederii în instituţiile executive continuă să fie dominat categoric de Armată

Sondajul ”Barometrul de opinie publică – Adevărul despre România” a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul în perioada 12 – 21 iulie 2013, pe un eșantion de 1050 persoane și este reprezentativ pentru populația României de peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

Potrivit sondajului, tendinţa negativă măsurată în cazul instituţiilor politice nu este la fel de clară în ceea ce priveşte instituţiile executive.

Astfel, încrederea în Armată, BNR, Poliţie, ANSVSA scade uşor, în timp ce încrederea în SRI, SIE şi DNA creşte, cu un procent ceva mai mare în cazul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Topul încrederii în instituţiile executive continuă să fie dominat categoric de Armată cu 64,6% încredere multă şi foarte multă (faţă de 66,9% la măsurătoarea precedentă efectuată la sfârşitul lunii mai).

Urmează Banca Naţională a României cu 50% (faţă de 51,9% în mai), Serviciul Român de Informaţii cu 48% (faţă de 47,3% la măsurătoarea precedentă) şi Serviciul de Informaţii Externe (47,6%, faţă de 44% luna trecută).

Creşterea uşoară a indicelui de încredere în serviciile de informaţii poate fi explicată atât prin mediatizarea unor anchete/acţiuni care au implicat aceste structuri (frauda de la Bacalaureat, de exemplu), cât şi prin suprapunerea parţială a unei părţi din perioada de culegere a datelor de sondaj cu momentul aducerii în România a lui Omar Hayssam.

În clasamentul încrederii în instituţiile executive urmează DNA care înregistrează un salt important de la 42% în luna mai, la 47,4% la mijlocul lunii iulie. DNA este urmată de Poliţie cu 45% încredere multă şi foarte multă şi ANSVSA cu 35,3%.

Remarcăm faptul că aproape toate insituţiile executive măsurate înregistrează indici de încredere semnificativ superiori încrederii în instituţiile politice.

Faţă de situaţia din urmă cu cinci luni, instituţiile executive se remarcă prin cel mai mare grad de stabilitate, fluctuaţiile fiind mai mici decât în cazul celorlalte categorii de instituţii măsurate (politice, sociale/private, internaţionale).

INSTITUŢII INTERNAŢIONALE

Încrederea în instituţiile internaţionale fluctuează uşor. În unele, încrederea a crescut faţă de luna mai (ONU, UE), în altele a scăzut (NATO, FMI).

Pe primul loc în topul încrederii în instituţiile internaţionale se situează ONU (52,5%, faţă de 49,9% în mai), urmată de Uniunea Europeană (49,1%, faţă de 46% în mai) şi NATO (48,2%, comparativ 49,5% în sondajul anterior). Instituţiile UE, Parlamentul European şi Comisia Europeană stagnează la 44,8%, respectiv 44,4% în timp ce Banca Mondială şi FMI înregistrează 34,7% (35,2% în mai), respectiv 29% (30,1% în mai).

Cea mai importantă observaţie pe care o putem face este intrarea Uniunii Europene în topul primelor instituţii, alături de NATO şi ONU, ceea ce confirmă o revenire a încrederii în Uniune după o perioadă marcată de scepticism.

COMBATEREA CORUPŢIEI ÎN INSTITUŢII

În ceea ce priveşte opinia populaţiei referitoare la domeniul în care instituţiile abilitate ale statului ar trebui să se implice cel mai mult pentru combaterea corupţiei, cei mai mulţi dintre români indică sistemul de sănătate (33,6%), urmat de instituţiile administraţiei centrale (31,2%).

15% dintre români aşteaptă acţiuni de combatere a corupţiei din sistemul de învăţământ, iar alţi 15% acţiuni de combatere a corupţiei în administraţia locală. 5,1% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

Prezentarea grafica a sondajului poate fi vazuta accesand urmatorul link: prezentare grafica sondaj.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE