Corveta „Contraamiral Eustaţiu Sebastian” va participa, în perioada 14 august – 3 septembrie, la prima fază a celei de-a XIII-a activări a Grupului de Cooperare Navală din Marea Neagră, BLACKSEAFOR.
Nava va participa la exerciţii de apărare comună, de intervenţie la bordul unor nave civile suspecte în vederea prevenirii traficului ilegal de persoane, armament sau substanţe periculoase, precum şi la acţiuni de salvare a oamenilor căzuţi peste bord sau de ajutorare a unor nave aflate în dificultate.
Vor avea loc şi activităţi de reprezentare în porturile Sevastopol din Ucraina, Novorosiisk din Federaţia Rusă şi Sinope din Turcia, pe parcursul cărora vor fi făcute cunoscute obiectivele şi misiunile BLACKSEAFOR.
Pe timpul staţionării navelor grupării în portul Sevastopol, va avea loc şi ceremonia de schimbare a comenzii BLACKSEAFOR între reprezentanţii Turciei şi cei ai Ucrainei.
Corveta a parasit portul militar Mangalia marţi, 13 august.
Scurt istoric
Grupul de Cooperare Navala din Marea Neagra – BLACKSEAFOR – este o initiativa regionala, înscrisa în eforturile tarilor riverane de a întari încrederea, prietenia si buna întelegere între statele riverane, de a dezvolta cooperarea si interoperabilitatea între fortele lor navale.
Initiativa înfiintarii a fost lansata de Turcia la Reuniunea Comandantilor Marinelor Militare din tarile riverane Marii Negre, desfasurata la Varna, în aprilie 1998.
În perioada octombrie 1998 – decembrie 2000 au avut loc un numar de 10 reuniuni la nivel de experti ai tarilor riverane – 4 în Turcia, 2 în România si câte una în celelalte 4 tari cu litoral la Marea Neagra – Bulgaria, Georgia, Federatia Rusa si Ucraina, la care s-au elaborat si negociat textul acordului de înfiintare a grupului si anexele acestuia. Delegatia româna a fost formata din reprezentanti ai M.Ap.N., M.A.E. si S.M.F.N., celelalte delegatii având o compozitie similara. Presedintia reuniunilor a fost asigurata de catre partea turca.
Acordul a fost semnat pe data de 02.04 2001 la Istanbul de reprezentantii tuturor celor 6 tari riverane, Turcia fiind depozitarul acestui acord. Din partea României a fost semnat de catre Secretarul de Stat în Ministerul Afacerilor Externe, Dl. Mihnea Motoc. Conform prevederilor acordului acesta intra în vigoare dupa ce un numar de cel putin patru semnatari depun instrumentele de ratificare. Pâna în prezent acordul a fost ratificat de catre Parlamentul Turciei, iar în celelalte state procesul este în derulare.
Textul acordului prevede faptul ca, în scopul cresterii gradului de interoperabilitate a fortelor, BLACKSEAFOR poate fi activat începând cu data semnarii numai pentru exercitii comune.