vineri, septembrie 29, 2023
AcasăDiverseTacerea generalilor

Tacerea generalilor

Dacă titlul v-a sugerat o parafrază a filmului „Tăcerea Mieilor”, nu v-aţi înşelat complet. În contextul unui război derulat în ţara vecină, e important să vedem care e rolul şi responsabilitatea şefilor Armatei când vine vorba tocmai de domeniul lor – apărarea.

Condiţia dezastruoasă a capacităţii militare a României e evidentă, iar alte umilinţe pe care le-a avut de suportat Armata (pensii, avansări dubioase, tăieri bugetare ş.a.) au ajuns şi ele în presă de-a lungul timpului – chiar dacă doar ocazional şi rămase fără ecou.

Faptul că starea Armatei astăzi reprezintă o ruşine naţională nu e contestat de foarte mulţi – iar cei care îl contestă de obicei au avut un rol politic în acest proces, cel puţin în ultimii zece ani. Într-adevăr, consensul public general este că politicienii au distrus Armata (ca de altfel toată ţara), din interese politice dar şi prin „fapte de corupţie”.

Însă aceasta imagine e incompletă: lipsesc cei care au permis politicienilor să se joace cu apărarea naţiunii cum au vrut, cei care n-au „mişcat în front”. Lipsesc generalii. Dacă aspectul corupţiei este în primul rând treaba DNA-ului, aspectul relaţiei dintre politicieni—apărarea ţării—generali ţine de o dimensiune fundamentală a democraţiei reale.

Citeste articolul scris de Gabriel Elefteriu pe adevarul.ro

Gabriel Elefteriu este Security Research Fellow la un think tank din Westminster. Înainte, a lucrat ca Senior Defence Analyst & Consultant pentru o companie privată din sfera industriei de apărare, precum și în alte poziții în domeniul informațiilor comerciale și de securitate pentru diferite companii din City. Gabriel are o licență (BA) în War Studies (1st class) și un master (MA) în Intelligence & International Security (distinction) de la King’s College London, unde și-a concentrat principalele proiecte de cercetare pe securitate spațială și strategie.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

ARHIVA

Most Popular