luni, aprilie 15, 2024
AcasăActualitate militaraSummit NATO la Lisabona: retragerea pana in 2014 a marii majoritati a...

Summit NATO la Lisabona: retragerea pana in 2014 a marii majoritati a trupelor din Afganistan

Sefii tarilor membre NATO se reîntâlnesc vineri, la Lisabona, pentru un summit de două zile în care vor trebui să decidă retragerea până în 2014 a grosului trupelor lor din Afganistan şi amplasarea unui scut antirachetă în Europa, afirmă AFP.

SUA şi cei 27 de aliaţi ai lor vor aproba afganizarea progresivă a operaţiunilor militare începând din primul semestru al anului 2011. Această “tranziţie” înseamnă transferul progresiv al responsabilităţilor militare către armata afgană, care ar urma să se termine spre sfârşitul anului 2014.

Prezentă în Afganistan din 2003, Alianţa Nord-Atlantică nu a efectuat niciodată o intervenţie armată atât de importantă, atât de îndelungată şi atât de departe de bazele sale tradiţionale, cu pierderi crescânde (650 de morţi doar în acest an până acum).
Celelalte mari teme ale summit-ului sunt apărarea antirachetă în Europa, reînnoirea NATO şi relansarea cooperării cu Rusia.

Şefii de stat şi de guvern vor începe reuniunea vineri prin dezbaterea unui nou “concept strategic”, care trebuie să servească drept ordin de misiune Alianţei pentru următorii 10 ani.

În afara altor lecţii dure căpătate din experienţa afgană, se pune problema de organizării Alianţei pentru a face faţă unor noi ameninţări: terorismul, războiul informatic, pirateria, proliferarea rachetelor balistice şi armamentului nuclear.

Cei 28 de aliaţi trebuie să adopte declaraţia de principiu de a se dota cu un scut antirachetă pentru a proteja teritoriul european. Ei vor aproba, de asemenea, o masivă reducere a structurilor permanente ale NATO, cu circa o treime dintre cei 20.000 de angajaţi militari şi civili.

Ziua de sâmbătă va fi consacrată Afganistanului, cu reuniunea celor 48 de ţări participante la ISAF, forţa internaţională aflată sub comandamentul NATO plus Japonia, în prezenţa preşedintelui Hamid Karzai.

Conducătorii aliaţi se vor întâlni apoi cu preşedintele rus Dmitri Medvedev pentru un summit NATO-Rusia, care ar urma să aprofundeze cooperarea lor după răcirea provocată relaţiilor de războiul ruso-georgian în august 2008.

Sursa : Agerpres

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE