vineri, iunie 21, 2024
AcasăPoliticaTraian Basescu: Noul concept acopera integral nevoile de securitate a României

Traian Basescu: Noul concept acopera integral nevoile de securitate a României

Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat ieri seară, la TVR, că noul concept strategic NATO acoperă integral nevoiele de securitate a României.“Lansarea unui nou concept strategic pentru Organizaţie s-a făcut la Bucureşti. Noul concept acoperă integral nevoiele de securitate a României. Niciun stat membru nu este lăsat în afara sistemelorde securitate ale NATO”, a spus Băsescu.

Traian Băsescu a vorbit, de asemenea, despre noile idei din conceptul strategic NATO.
“Siguranţa, stabilitatea, nu mai sunt un efect al voinţei celor 28 de state-membre. El vorbeşte despre posibilitatea statelor-partenere de a participa la decizie. Organizaţia îşi asumă un rol de a menţine stabilitatea globală”, a mai declarat Traian Băsescu.
“Foarte important este că noul concept strategic NATO îşi asumă responsabilităţi în gestionarea crizelor”, consideră şeful statului.
Din 2013 Romania nu va mai avea capacitatea sa-si protejeze propriul spatiu aerian – a avertizat Traian Basescu in emisiunea de la TVR1.
Preşedintele statului român a vorbit în această seară si despre diferenţele dintre europeni şi americani în ceea ce priveşte bugetul destinat pentru apărare.Niciun stat europen nu respectă angajamentele de alocare bugetară pentru Armată.
“Marea discrepanţă între ce fac europenii şi ce fac Statele Unite – SUA îşi alocă bugetul destinat pentru apărare. Niciun stat european nu mai respectă angajamentele de alocare bugetară pentru Armată”, consideră preşedintele Băsescu.
Despre România, în particular, Băsescu a anunţat că statul român nu va mai avea în anul 2013 capacitatea să-şi protejeze propriul spaţiu aerian.
“În raport cu ceea ce spunem aici, România din 2013 nu mai are capacitate să-şi protejeze propriul spaţiu aerian. Este o realitate a noastră”.
Dar, în ceea ce priveşte angajamentele faţă de NATO, România este unul dintre statele care le respectă cu sfinţenie.
“România este unul din statele cere-şi respectă cu sfinţenie angajamentele faţă de NATO. Suntem printre nu foarte multele ţări care şi-au respectat angajamentele şi avem forţele necesare în Afganistan, aşa cum ne-am angajat”, a spus Băsescu.
Totodată, în cadrul intervenţiei sale din acestă seară, Băsescu a adăugat că nu va fi posibil ca Afganistanul să fie stabilizatpana în 2014.
“Afganistanul nu va fi stabilizat în 2014. Nu va fi posibil. Deja nu mai e o problemă care se numeşte Afganistan, ci Pakistan-Afganistan. Susţinem inclusiv o formulă comună cu Rusia. Indiferent care sunt reminiscenţele Războiului Rece, ambele blocuri, Federaţia Rusă sau NATO, n-au reuşit să scoată din programele lor definirea principalei ameninţări. Riscurile cu privire la securitate sunt similare. Niciun stat membru NATO n-ar putea gândi un atac nuclear din partea Rusiei. Încă avem reminiscenţe ale trecutului în mentalul nostru. Nu pot spune că văd în Rusia o ţară care are numai flori pentru România”, a spus Traian Băsescu.

Sursa: ultima-ora.ro

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE