sâmbătă, noiembrie 2, 2024
AcasăActualitate militaraStaţii radio de muzeu pentru Armata Română

Staţii radio de muzeu pentru Armata Română

Staţiile Panther sunt cele mai noi realizări ale industriei electronice româneşti din dotarea Armatei, dar au fost concepute acum zece ani. Echipamentele radio sunt expuse la Muzeul Militar Naţional din Bucureşti.

Expoziţia de la Muzeul Militar Naţional este intitulată “I.I.S. Electronica şi tehnica militară de transmisiuni” şi are ca scop prezentarea istoriei radioreceptoarelor din România, cu prilejul a 50 de ani de la înfiinţarea “Întreprinderii Industriale de Stat Electronica”.

Echipamentele radio sunt montate pe tancuri şi transportoare blindate

Staţiile radio din dotarea actuală a Armatei Române, expuse la Muzeul Militar, sunt model Panther EDR şi Panther P, cu salt de frecvenţă. Ambele sunt produse de firma Elprof, sub licenţă Thales, sunt concepute la nivelul anului 2000 (fiind, la acel moment, foarte moderne) şi au intrat în dotarea Armatei începând cu anul 2001. Asemenea staţii radio echipează maşinile de luptă produse în România -tancuri, transportoare blindate, sisteme de artilerie reactivă.
Majoritatea obiectelor prezente în expoziţie aparţin unor colecţionari, membri ai Asociaţiei “Pro Radio Antic” sau ai Federaţiei Române de Radioamatorism. Printre cele mai vechi exponate se numără radioreceptorul cu reacţie model 1925 şi radioreceptorul cu galenă model 1930. Iar printre cele mai noi modele se numără primul radiocasetofon stereo românesc, RCS 002, produs în anul 1986, precum şi radioreceptorul “Nostalgic”, model 1934 dar fabricat în anul 1989. Acesta din urmă a fost exportat în SUA, Olanda, Franţa şi Belgia.

Specialiştii români lucrează pentru forţele NATO din Afganistan

Deşi echipamentele electronice româneşti sunt în urma celor occidentale, specialiştii români sunt recunoscuţi în NATO. Drept dovadă, o echipă tehnică de la firma Elprof este acum în Afganistan, unde lucrează pentru trupele Alianţei. Specialiştii români asigură instalarea şi mentenanţa echipamentelor de comunicaţii militare.

Sursa: adevarul.ro

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE