marți, iulie 23, 2024
AcasăActualitate militaraSistemul antiracheta "AEGIS Ashore" de la Deveselu transportat in Romania in 60...

Sistemul antiracheta „AEGIS Ashore” de la Deveselu transportat in Romania in 60 de containere

racheteInstalația „AEGIS Ashore”, construită la baza de testare a companiei Lockheed Martin din Moorestown, New Jersey, este proiectată pentru a fi complet dezasamblată în vederea transportării în România, relata sâmbătă Defence News, acestia mentionand ca sistemul a inceput deja sa fie dezasamblat in vederea transportarii in Romania.

Potrivit Defence News, in câteva săptămâni aproximativ toate componentele instalației, radarele, calculatoarele, pereții, podelele și scările vor fi împachetate, aproape toată instalația fiind gata de livrare în circa 60 de containere către o locație din România.

În aproximativ un an, toate componentele vor fi re-asamblate pentru a deveni primul element pe uscat operațional al European Phased Adaptive Approach — planul SUA de a proteja Europa de un atac cu rachete balistice.

„Ritmul în care se mișcă lucrurile este uimitor”, a declarat la 12 februarie Nick Bucci, director de apărare împotriva rachetelor balistice la Lockheed Martin. Cu doar câteva zile înainte, sistemul a fost în funcțiune, fiind testat pe coasta de est a SUA.

Sistemul este prima versiune pe uscat a celebrului sistem de luptă AEGIS și este capabil să apere zone extinse de atacul inamicilor. Sistemele AEGIS sunt în mod curent capabile să urmărească în mod simultan peste 100 de ținte.

Potrivit Defence News, arhitectura instalației se bazează pe suprastructura unui distrugător. Construcția include toate elementele sistemului de luptă, cu excepția rachetelor, iar întreaga instalație este proiectată pentru a fi relocată, putând fi construită și gata de funcționare în aproximativ șase săptămâni.

Prima dintre cele patru nave militare americane dotate cu sisteme antibalistice conectate la dispozitivul de interceptare al NATO a sosit pe 11 februarie în portul spaniol Rota, unde va fi staţionată pentru apărarea Europei, anunţă Alianţa Nord-Atlantică. Potrivit AFP, nava USS Donald Cook, echipată cu interceptoare antirachetă de tip Aegis, a părăsit pe 31 ianuarie portul Norfolk din Statele Unite şi a ajuns la baza navală spaniolă Rota, situată în sudul Spaniei, în apropierea Strâmtorii Gibraltar.

„Pentru prima dată, un distrugător al Forţelor Navale americane echipat cu sisteme antibalistice Aegis este staţionat permanent în Europa”, a declarat marţi secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. „Venirea acestei nave marchează o etapă suplimentară pentru NATO, pentru securitatea europeană şi pentru cooperarea transatlantică”, adaugă Rasmussen. În afară de nava USS Donald Cook, în Portul Rota urmează să fie staţionate încă trei distrugătoare americane.

Planul „Abordare adaptivă etapizată” prevede instalarea în Europa, până în 2020, a unor sisteme SM-3 pe platforme antirachetă Aegis şi a unor dispozitive antibalistice terestre în România şi Polonia.

Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune. În prezent, există cel puţin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, majoritatea patrulând în Oceanul Pacific. Tot sisteme Aegis urmează să fie utilizate în planul de creare a unui „scut antirachetă” NATO în Europa, scopul fiind contracararea ameninţărilor reprezentate de ţări precum Iranul. Sisteme Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore) urmează să fie instalate la baza de la Deveselu (România), până în 2018, şi în Polonia. O altă componentă a sistemului antibalistic este sistemul terestru mobil de mare altitudine THAAD, instalat pe camioane militare.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE