marți, noiembrie 12, 2024
AcasăIn zona barfeiSalvarea santierului naval Mangalia vine de la MApN.

Salvarea santierului naval Mangalia vine de la MApN.

Salvarea santie ru lui Naval Mangalia vine de la Minis terul Apararii Natio nale. Santie rul Naval Mangalia a acu mulat datorii de 14,4 milioane de lei si a fost scos la vanzare de statul roman, dar intre timp si-a adjudecat un contract in valoare de 566.144,61 lei, fara TVA, pentru lucra rile „Andocare si reparatii nava mari ti ma hidro gra fica 112 – Eugen Stihi si nava maritima de demagnetizare Mag ne tica 298“. In anuntul de atribuire este specificat faptul ca acest contract a fost acordat prin negociere fara anunt de par ticipare, iar ofertantul a fost unul singur, respectiv Mangalia Naval Sys tem SRL.

Intre timp, s-a raspandit ideea ca, dupa ce intelegerea incheiata in 2008 intre Santierul Naval Militar si Man galia Naval Systems, subsidiara gru pului german Lürssen, s-a dovedit a fi un esec, statul a incercat sa gaseasca un proprietar care sa salveze santierul de la faliment.

Contractul de colaborare a fost incheiat pe o perioada de trei ani si presupunea ca firma germana sa faca investitii de 10,5 milioane de euro la Mangalia in modernizarea si dezvolta rea capacitatii de productie, atat pentru navele militare, cat si pentru cele co merciale. „Suntem hotarati sa ne fo losim know-how-ul si capacitatile pen tru a dezvolta aceasta asociere si pen­tru a face din Santierul Naval Man galia unul modern, capabil sa furnizeze servicii de inalta calitate Fortelor Navale Romane si altor clienti“, spunea atunci Friedrich Lürssen, proprietarul grupu lui german.

Intre timp, criza economica a schim bat multe planuri. Santierul Naval Man galia, la care statul este unic asociat, a incheiat anul trecut cu o pierdere de 2,5 milioane de lei si datorii de 14,4 mi lioane de lei, din care 12,7 milioane de lei la bugetul de stat. Pentru a mai acoperi din datorii, AVAS a cerut admi­nistratorilor societatii sa aprobe van zarea unor active. Pana de curand statul roman nici nu a vrut sa auda de privatizarea santierului, acesta fiind considerat obiectiv strategic de care Marina Militara sa se poata folosi in caz de urgenta.

Sursa: financiarul.com

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE