vineri, iunie 21, 2024
AcasăActualitate militaraMApN vrea să manipuleze presa românească?

MApN vrea să manipuleze presa românească?

Săptămâna trecută, când prevederile legale care consfiinţeau trecerea la recalcularea TUTUROR pensiilor militare, (Ordinul ministrului Apărării naţionale nr. M.101) MApN a rămas, oarecum, în urma presei cu informarea referitoare la situaţia nou creată. Drept urmare, Direcţia Informare şi Relaţii Publice a transmis un comunicat, abia după ce şefa Direcţiei Financiar-Contabilă (DFC) a dat un interviu în presa militară, privitor la modul de recalculare a pensiilor militare, şi mai ales la proceduri.

Bineînţeles, în presa electronică reacţiile nu au întârziat să apară.

Prin urmare, se impunea un comunicat al MApN în care, cum era şi normal, să se sublinieze efortul ministrului Oprea pentru sprijinirea recalculării pensiilor militare. În fapt, desfiinţarea acestei categorii de pensii şi diminuarea lor cu procente între 19 şi 69%, conform unor declaraţii mai vechi ale ministrului.

Comunicatul şi-a făcut efectul, în presă el fiind citat de regulă fără a fi analizat şi coroborat cu prevederile legilor şi hotărârilor la care face referire.

“Minciunelile” meşteşugit ticluite nu au făcut altceva decât au acoperit crunta realitate. Fără a considera că deţinem adevărul absolut, facem câteva mici observaţii asupra afirmaţiilor făcute în conţinutul comunicatului de presă al MApN nr. 223 din 25.08.2010.

1. Afirmaţia “MApN întreprinde toate demersurile instituţionale, inclusiv la nivel parlamentar, pentru ca, în această perioadă economică dificilă prin care trece ţara noastră, reglementarea sistemului de pensii militare şi recalcularea lor să nu afecteze cadrele militare care şi-au dedicat întreaga viaţă slujirii ţării, sub jurământ militar, printr-o muncă plină de greutăţi şi riscuri” este falsă, întrucât TOATE PENSIILE se vor diminua cu procente cuprinse între 19-69%. Aceasta, conform calculelor specialiştilor de la DFC şi ai Ministerului Muncii şi declaraţiilor ministrului Apărării. Dacă nu e aşa,înseamnă că ministrul nu a spus adevărul când a făcut declaraţia.

2. Afirmaţia “Ordinul ministrului Apărării naţionale nr. M.101 este în primul rând menit să înlăture un circuit birocratic nedrept, pe care pensionarii militari trebuiau să îl parcurgă în procesul de recalculare a pensiilor” este falsă întrucât TOŢI pensionarii militari sunt forţaţi prin ordin să ceară recalcularea pensiei lucru ce ei nu doresc. În plus ei trebuie să se deplaseze la Centrele Militare pentru a cere documente care să le ateste veniturile obţinute de-a lungul întregii cariere militare, lucru delicat, riscant, datorită volumului mare de lucru şi a posibilităţii ca datele să fie trecute greşit (datorită lipsei specialiştilor) sau, chiar imposibil de obţinut! Mai apare şi problema deplasării. S-a gândit onor ministru la pensionarii militari care se “încăpăţânează” să nu moară – şi care, astfel, îngreunează bugetul guvernului boc -, sunt greu transportabili sau unii, chiar nu se pot deplasa deloc?

3. Afirmaţia “Eforturile M.Ap.N. pentru menţinerea la acelaşi nivel, în urma recalculării, a pensiilor militare mai mici de 3000 de lei, sunt un semnal ferm de susţinere a drepturilor pensionarilor militari” este falsă, întrucât nu există prevedere legală cu referire la acest aspect; astfel, toate pensiile vor fi recalculate! Dacă, doar o singură pensie sub 3.000 lei va fi diminuată, înseamnă că ministrul şi MApN au minţit!

4. Afirmaţia “Prin organizarea mai multor grupuri de lucru şi consultări cu specialiştii din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi cu reprezentanţii asociaţiilor cadrelor militare în rezervă şi în retragere, M.Ap.N. a identificat o soluţie corectă, care reflectă deopotrivă respectul pentru pensionarii militari şi pentru activitatea desfăşurată de aceştia în cadrul Armatei Române şi în slujba statului român” este, şi asta, falsă, deoarece ministrul şi MApN umileşte pensionarii militari forţându-i să-şi semneze cu propria mână CEREREA DE RECALCULARE A PENSIEI şi implicit pierderea statutului de PENSIONAR MILITAR. Îi mai batjocoreşte, încă odată, obligându-i să se deplaseze şi să stea la cozi umilitoare la Centrele Militare.

5. Oprea minte pur şi simplu când afirmă că “Ministrul Apărării naţionale consideră că statul trebuie să îşi respecte obligaţiile faţă de militari, de pensionarii militari şi veteranii de război, aşa cum aceştia au slujit ţara, în virtutea jurământului militar.” Îl contrazice însă întreaga sa activitate politică şi administrativă. Nu-l contrazic declaraţiile sforăitoare, lipsite de conţinut, şi mai ales menite să inducă în eroare. Particparea lui Oprea la susţinerea unui guvern care umileşte sistematic Armata prin REDUCEREA VENITURILOR MILITARILOR ACTIVI, DIMINUAREA ŞI DESFIINŢAREA PENSIILOR MILITARE, face ca această stare de lucruri să continue până la distrugerea totală a statutului de CADRU MILITAR. În nici un alt mandat, al vreunui ministru al apărării, Armata nu a fost atât de atacată de decidenţii politici şi de afectată de deciziile acestora. Oprea a avut timp destul să constate că statul român NU şi-a respectat obligaţiile faţă de militari, de pensionarii militari şi veteranii de război, aşa cum aceştia au slujit ţara, în virtutea jurământului militar. Prin urmare, nu ar mai fi sprijinit un guvern care distruge Armata.

Fraza finală, “Ministrul Apărării naţionale, domnul Gabriel Oprea, rămâne preocupat de sprijinirea pensionarilor militari în procesul de recalculare a pensiilor şi de reglementare a acestui domeniu, astfel încât cadrele militare în rezervă şi în retragere să fie tratate cu preţuirea, demnitatea şi onoarea cu care acestea şi-au servit Patria sub Drapel” este pur şi simplu DEMAGOGICĂ. Prin această afirmaţie se urmăreşte doar minţirea opiniei publice privind crunta realitate potrivit căreia pensionarii militari vor fi spoliaţi de drepturi obţinute legal, statutul de pensionar militar va fi desfiinţat, iar umilirea pensionarilor militari este desăvârşită prin punerea acestora pe drumuri (în condiţiile în care DFC avea toată baza de date, pe care a mai pus-o cu graţie la dispoziţie, inclusiv unui candidat prezidenţial) şi forţarea acestora de a-şi semna desfiinţarea propriului statut.

Felcităm MApN pentru această abilă acţiune de manipulare a opiniei publice, menită doar de a “chivernisi” imaginea unui ministru al Apărării interesat de propria imagine şi propria ascensiune politică!

În cazul în care redacţia s-a înşelat prin opiniile exprimate, ne obligăm să publicăm punctul de vedere al MApN alături de acest articol.

Sincer, am dori să ne înşelăm!

Sursa: militar.infomondo.ro

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE