luni, aprilie 15, 2024
AcasăActualitate militaraExterneRotiri de trupe în teatrul de operatii din Afganistan

Rotiri de trupe în teatrul de operatii din Afganistan

Militari romani in Afganistan
Militari romani in Afganistan
La mai putin de doi ani de la asteptata retragere din 2014 a trupelor romanesti din teatrul de operatii din Afganistan, noi trupe pleaca pentru a-si inlocui colegii in Zabul, altii se intorc la cei care le-au simtit lipsa si al caror suflet a stat la gat mai bine de 6 luni. In timp ce militarii Batalionului 2 Manevră „Yellow Scorpions” participau la ceremonia de plecare in Afganistan, militarii din fortele speciale participau la cea de repatriere.

Ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, şi şeful Statului Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă, au participat marţi, 8 ianuarie, la Timişoara, la ceremonia prilejuită de plecarea în teatrul de operaţii din Afganistan a Batalionului 2 Manevră „Yellow Scorpions”.

„Este un moment emoţionant, înălţător, aici, la Timişoara, unde peste 500 de bravi militari ai naţiei române, o naţie mândră şi demnă, pleacă în cel mai periculos loc din lume. Şi-au asumat această responsabilitate cu mândria de a fi român şi cu demnitatea ostaşului de a-şi face datoria atunci când naţia i-o cere”, le-a spus celor prezenţi la ceremonie ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa.

Ministrul Mircea Duşa le-a transmis militarilor care pleacă în Afganistan că îi va susţine şi le va asigura condiţiile necesare îndeplinirii misiunilor: „noi, românii, şi eu, în primul rând ca ministru, suntem obligaţi să facem eforturi deosebite şi le vom face în aşa fel încât dumneavoastră să aveţi asigurate condiţiile materiale şi financiare în vederea îndeplinirii misiunii pe care o aveţi.

Ca ministru al apărării vă doresc, în preziua plecării dumneavoastră în misiune, să vă întoarceţi sănătoşi acasă şi vă urez sănătate, succes şi, pentru că suntem la început de an, tradiţionalul La mulţi ani!”.

La festivitate au participat reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, judeţene şi ai instituţiilor din sistemul naţional de apărare, familiile şi rudele militarilor Batalionului 2 Manevră „Yellow Scorpions”.

Militarii Batalionului 2 Manevră „Yellow Scorpions” vor îndeplini în zona de responsabilitate din Provincia Zabul, timp de şase luni, misiuni menite să asigure un climat de securitate oportun transferului responsabilităţilor către forţele de securitate afgane.

Ceremonie de repatriere din misiune a Grupului românesc întrunit de forţe pentru operaţii speciale (ROUSOTG1) din Afganistan, la sediul Batalionului Operaţii Speciale „Vulturii”

Ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, şeful Statului Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-locotenent Sorin Ioan, şi directorul general al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării, general-locotenent Ilie Botoş, au participat marţi, 8 ianuarie, la ceremonia de repatriere din misiune a Grupului românesc întrunit de forţe pentru operaţii speciale (ROUSOTG1) din Afganistan, la sediul Batalionului Operaţii Speciale „Vulturii”.

„Aţi executat misiuni într-un mediu extrem de complex şi periculos alături de aliaţii noştri din Afganistan. Sunt mândru de rezultatele dumneavoastră şi vă doresc din toată inima Bine aţi sosit acasă!”, le-a spus ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, militarilor întorşi din Afganistan.

Ministrul Mircea Duşa le-a mulţumit familiilor militarilor pentru rezultatele deosebite şi a apreciat activitatea comandantului detaşamentului.

„Le mulţumesc membrilor familiei care au dus greul, care au fost singuri, care au făcut eforturi atât timp cât soţii sau copii au fost plecaţi în Afganistan pentru ca aici, acasă, să fie linişte şi cei care se aflau în Afganistan să se gândească numai la misiunea pe care o aveau de îndeplinit”, a mai spus ministrul Duşa.

Timp de peste şapte luni, militarii detaşamentului românesc de operaţii speciale au executat misiuni de asistenţă militară în sprijinul forţelor de securitate afgane şi alte misiuni specifice forţelor speciale orientate spre neutralizarea grupurilor insurgente care acţionează în partea de Est a Afganistanului.

Pentru faptele lor deosebite, membrii detaşamentului au primit numeroase distincţii din partea autorităţilor româneşti şi americane, iar un subofiţer a fost decorat cu Medalia Naţională Pentru Merit, clasa a III-a, cu însemn de război.

RELATED ARTICLES

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE