miercuri, februarie 28, 2024
AcasăActualitate militaraInterneIn ciuda vremii vitrege, militarii sunt prezenti la datorie

In ciuda vremii vitrege, militarii sunt prezenti la datorie

Militarii prinsi intr-un razboi atipic cu zapada
Sursa foto: facebook.com
Asa cum ne-au obisnuit, militarii sunt permenent la datorie, sunt acolo unde populatia are cea mai mare nevoie de ei. De data aceasta militarii duc un razboi atipic, un razboi in care nu au experienta dar obtin victorie dupa victorie, razboiul cu troienele de zapada. Militari din Regimentul 52 Artilerie Mixtă, de la Bârlad şi din Batalionul 202 CBRN din Huşi au intervenit marţi, 8 ianuarie la deblocarea unei ambulanţe care a fost înzăpezită pe raza localităţii Pogana, judeţul Vaslui şi respectiv deblocarea a aproximativ 100 de persoane aflate în trei autocare, lângă Vama Albiţa, la nouă kilometri de localitatea Huşi.

La solicitarea autorităţilor publice locale, un detaşament format din 17 militari, cu patru mijloace tehnice, din cadrul Batalionului 202 CBRN din Huşi, a actionat pentru deblocarea a peste 120 de persoane aflate în trei autocare, lângă Vama Albiţa, la nouă kilometri de localitatea Huşi.

La solicitarea ISU Vaslui, un detaşament de 19 militari din Regimentul 52 Artilerie Mixtă, de la Bârlad, cu un autocamion DAC 665T, a intervenit începând cu ora 10.30 pentru deblocarea unei ambulanţe care a fost înzăpezită pe raza localităţii Pogana, judeţul Vaslui. Militarii au sprijinit ambulanţa pentru preluarea unui pacient cu afecţiuni medicale grave din localitatea Cristeşti, comuna Puieşti, pe traseul de deplasare, militarii scotand din troiene şi alte autoturisme blocate de căderile masive de zăpadă.

In ciuda restrictiilor bugetare la care este supus ministerul apararii, acesta isi face datoria fata de acest popor. Ca are motorina sau nu, ca are tehnica veche de zeci de ani care ba porneste ba nu porneste, militarul roman pleaca si are ca singura satisfactie multumirile oamenilor, zambetul aparut pe fata celor care pana la aparitia militarilor nu stiau daca vor mai ramane in viata fiind consecinta increderii pe care oamenii o au in militari. Daca militarii isi fac datoria, cand isi va face datoria guvernul Romaniei sa traga la raspundere pe cei ce an de an incaseaza miliarde pentru deszapezirile din aceste zone?

RELATED ARTICLES

4 COMENTARII

 1. neacsum, nu se pleaca gresit deloc. Sarcina oricarei armate de pe pamantul asta este sa apere populatia statului respectiv. Atata timp cat militarii intervin pentru a salva o viata, eu personal ma simt dator sa le multumesc. Cat despre legislatia in baza caruia actioneaza, am cautat pe net si va pot indica o ordonanta de guvern: 21 din 15/04/2004, publicată in Monitorul Oficial, Partea I nr. 361 din 26/04/2004, privind Sistemul National de Management al Situatiilor de Urgenta. Iata ce spune anexa 2 a acestei ordonante:
  PRINCIPALELE FUNCTII DE SPRIJIN
  pe care le pot indeplini ministerele, celelalte organe centrale
  si unele organizatii neguvernamentale in prevenirea si
  gestionarea situatiilor de urgenta

  –––––––––––––––––––––––––––
  Nr.
  crt. Functii de sprijin
  –––––––––––––––––––––––––––
  1. Monitorizarea pericolelor si riscurilor specifice, precum si a efectelor
  negative ale acestora
  2. Informarea, instiintarea si avertizarea
  3. Planificarea si pregatirea resurselor si serviciilor
  4. Comunicatii si informatica
  5. Cautarea, descarcerarea si salvarea persoanelor
  6. Evacuarea persoanelor, populatiei sau bunurilor periclitate
  7. Acordarea asistentei medicale de urgenta
  8. Prevenirea imbolnavirilor in masa
  9. Localizarea si stingerea incendiilor
  10. Neutralizarea efectelor materialelor periculoase
  11. Asigurarea transportului fortelor si mijloacelor de interventie,
  persoanelor evacuate si altor resurse
  12. Efectuarea lucrarilor publice si ingineresti la constructiile,
  instalatiile si amenajarile afectate
  13. Asigurarea apei si hranei pentru persoanele si animalele afectate sau
  evacuate
  14. Asigurarea cazarii si adapostirii persoanelor afectate sau evacuate
  15. Asigurarea energiei pentru iluminat, incalzire si alte utilitati
  16. Efectuarea depoluarii si decontaminarii
  17. Mentinerea si restabilirea ordinii publice
  18. Logistica interventiilor
  19. Reabilitarea zonei afectate
  20. Acordarea de ajutoare de prima necesitate, despagubiri si asistenta
  sociala si religioasa

  –––––––––––––––––––––––––––
  Nu stiu exact daca asta este baza legala a interventiilor militarilor si sincer nici nu ma intereseaza. Ma intereseaza doar faptul ca acesti militari blamati de unii au intervenit pentru a SALVA VIETI in conditiile unei vremi cainoase.

 2. Sa imi fie cu iertare dar inca din titlul articolului se pleaca gresit. Poate autorul articoluluzi sa specifice care este datoria si sarcina unui militar, ale Ministerului si in ce situatii militarii sunt scosi dein cazarma pentru a presta servicii? Dupa ce face acest lucru, sa spuna si in care din cazuri s-a incadrat situatia descrisa. Pana una alta, se poate spune ca militarii sunt iarasi scosi sa spele fata guvernului plin de incompetenţi incompetenti care in loc sa utileze administratiile locale sau sa ii traga la raspundere pe cei care au primit contracte de milioane de euro pentru a curata drumurile, scot armata la munca patriotica in timp ce clientii guvernantilor isi fac vacantelşe in Dubai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE