sâmbătă, iunie 15, 2024
AcasăPoliticaRomania va participa cu o fregata la operatiunea antipiraterie Atalanta

Romania va participa cu o fregata la operatiunea antipiraterie Atalanta

Fregata Regina Maria. Sursa foto: navy.ro
Ministerul Apărării Naţionale va disloca o fregată cu elicopter, cu un grup pentru operaţiuni speciale, în Oceanul Indian, în zona Golfului Aden, pentru protejarea navelor comerciale de actele de piraterie, a anunţat astazi preşedintele Traian Băsescu, după şedinţa CSAT.

Operaţiunea Atalanta a fost lansată în decembrie 2008, la decizia Consiliului Uniunii Europene, fiind prima operaţiune navală a Uniunii Europene. Operaţiunea era programată iniţial pentru 12 luni, până la 13 decembrie 2009, dar a fost extinsă până în decembrie 2012. Circa 16.000 de vase comerciale tranzitează în fiecare an strâmtoarea Bab el Mandeb, între Golful Aden şi Marea Roşie, pe unde trece aproape 30% din petrolul mondial. Atacurile piraţilor somalezi în zonă s-au intensificat în ultimii ani, făcând necesară apariţia acestei misiuni de protecţie.

La operaţiune, care beneficiază de un buget anual de 8 milioane de euro, participă 23 de state UE din cele 27, la care se adaugă şi alte ţări din afara UE, precum Norvegia sau Ucraina.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE