luni, februarie 26, 2024
AcasăActualitate militaraInterneCadou de Craciun pentru SGV: varsta maxima pentru mentinerea in activitate marita...

Cadou de Craciun pentru SGV: varsta maxima pentru mentinerea in activitate marita la 50 de ani

Regimentul 30 Garda la datorie
Plenul Senatului a aprobat astazi, propunerea legislativă potrivit căreia vârsta până la care soldaţii şi gradaţii voluntari isi pot desfasura activitatea in cadrul institutiilor de aparare care au aceasta categorie de personal in compunere, creşte de la 40 de ani la 50 de ani.

Dupa un an de zbucium prin diferitele sertare ale minunatilor nostrii parlamentari, iata ca acest Craciun le aduce o raza de speranta si bucurie soldatilor si gradatilor voluntari: varsta maxima pana la care pot fi mentinuti in structurile in care isi desfasoara activitatea creste la 50 de ani.

Initiata de Bejinariu Eugen – deputat PSD, Nicolicea Eugen – deputat PSD, Oprea Gabriel – deputat Independent, Scutaru Adrian George – deputat PNL, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii 384/2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor voluntari (2 articole, cu 2 modificări) a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor.

Dupa 13 inscrieri pe ordinea de zi a plenului Senatului ( 11-05-2011,18-05-2011,25-05-2011,22-06-2011,28-06-2011,06-09-2011, 14-09-2011,28-09-2011,05-10-2011,12-10-2011,19-10-2011,26-10-2011,31-10-2011), proiectul a fost trimis la Comisia pentru aparare,ordine publica si siguranta nationala pentru un raport suplimentar, raport FAVORABIL depus de aceasta comisie in data de 19.12.2011.

In data de 21-12-2011, proiectul a fost inscris din nou pe ordinea de zi a plenului Senatului data cand a si fost aprobat de plenul Senatului cu 83 de voturi pentru, 11 voturi împotrivă şi două abţineri.

Senatorii au aprobat şi raportul suplimentar favorabil cu amendamente întocmit propunerii legislative de Comisia pentru apărare din Senat, unul dintre amendamente privind majorarea vârstei până la care se consideră că soldaţii şi gradaţii voluntari îşi pot efectua serviciul militar eficient la 50 de ani. În textul iniţial al propunerii legislative se propunea majorarea vârstei de la 40 de ani la 45 de ani.

‘În urma analizelor efectuate de conducerea Ministerului Apărării Naţionale şi a celorlalte structuri în care sunt angajaţi soldaţi şi gradaţi voluntari, s-a constat că această categorie de personal îşi poate desfăşura activitatea în cele mai bune condiţii până la vârsta de 50 de ani şi nu până la vârsta de 40 de ani, cum se prevăzuse iniţial. Analiza a avut în vedere şi problematica privind cheltuielile cu selecţia şi instruirea, precum şi necesitatea de a se beneficia de experienţa acumulată de aceştia în teatrele de operaţii, în condiţiile participării cu trupe pentru îndeplinirea angajamentelor asumate faţă de partenerii din NATO’, se arată în raportul suplimentar al Comisiei de specialitate din Senat.

Un alt amendament adus legii prevede faptul că soldaţii şi gradaţii profesionişti în activitate care se disting prin modul de îndeplinire a atribuţiilor, pregătire profesională şi comportare demnă, participări la misiuni în afara teritoriului statului, pot fi înaintaţi într-unul dintre gradele de fruntaş, caporal clasa a III-a, clasa a II-a sau clasa I, în mod excepţional, în limita numărului aprobat de către minister, fără să fie condiţionaţi de alte criterii.

Odată cu intrarea în vigoare a acestei legi, militarii angajaţi pe bază de contract, care au lucrat în armată anterior datei de 24 decembrie 2006, vor beneficia de încadrarea activităţii pe care au desfăşurat-o în condiţii deosebite, speciale şi alte condiţii, conform legislaţiei aplicabile cadrelor militare în activitate. SGP-ii vor beneficia de locuinţă de serviciu şi locuinţă de intervenţie, conform legislatiei aplicabile cadrelor militare in activitate.

Legea are un caracter organic, iar Senatul a dezbătut-o în calitate de Cameră decizională.

RELATED ARTICLES

11 COMENTARII

 1. Am si eu o intrebare pentru domnul urs. As vrea sa stiu ce varsta are si daca la 45 de ani mai poate gandi in aceeasi maniera.Poate ca este un pui de ofiter facut la apelul bocancilor cu destul de multa protectie sociala.

 2. dragi camarazi am si eu o intrebare care incerc sa gasesc un raspuns concret! sunt in ultimul an la o facultate la zi si m-am mutat la o unitate in iasi,si cand mi-am cerut dreptul de concediu de studii mi sa refuzat pe motiv ca o fac la zi si nu la fara frecventa sau I.D.,exista un ordin sau ceva de la guvern care zice ca nu ai voi sa faci cursuri la zi?!sau orice alt document care sa ateste ca ai voie sa faci!!daca stiti spuneti-mi si mie.va multumesc!!!

 3. ACESTA ESTE UN PAMFLET SI TREBUIE TRATAT CA ATARE. ORICE ASEMANARE CU PERSOANE SAU FAPTE REALE NU TREBUIE LUATA IN CONSIDERARE SI ESTE PUR INTAMPLATOARE.POSIBILITATEA DE A POSTA PE ACEST SITE ESTE GRATUITA SI MODERATA DE ADMINISTRATORII ACESTUI SITE.
  URAAAAAAAAA !!!
  SALVEEEEEEEE !!! (de tun sau la funeralii. fiecare cu ce are)
  Sa incepem cu strictul necesar:
  1. TINUTA MILITARA: nu este data la timp si completa (cine nu stie este si partea termica de la ripstop pentru iarna ,dar e optionala iar noi sgv-ii bagam izmene), ar fi zvonuri ca ne-ar da si noua din aia de oras dar nu cred, doar daca sunt alte interese sau o schimba pe aia de la ofiteri sau subofiteri si ne-o paseaza noua la categoria a treia. Si totusi daca nu ni se da pe anul respectiv, in anul urmator nu ni se da si retroactiv ,din urma ceea ce nu am ridicat pe fisa de echipare. La capitolul ofiteri si subofiteri treaba sta altfel: ei iau bani de tinuta anual(cam 2000 RON) si……ATENTIE……..daca nu ii iau pe anul in curs, vor lua retroactiv fiecare ronisor in parte.
  ASTA O TREC LA CAPITOLUL UMILINTA, DEOARECE TOT SGV-II MUNCESC CU SAPA SI LE RUP PANA SA FACA ANUL,IAR CEI MARI IAU BANII AN DE AN SI NU AU NICI CAND SA TRANSPIRE.PENTRU CEI MARI: UN SGV ISI SPALA TINUTA O ZI DA UN BA SAU LA CEL MULT 3 ZILE. DECI NOI DAM BANI PE DERO ,BALSAM, CURENT SI APA, DE BANII PE CARE II LUATI VOI AN DE AN , SI PENTRU NOI NICI NU SUNTETI IN STARE SA NE ECHIPATI COMPLET.DACA NU O SPALAM (desi nu mai conteaza) PENTRU DOMNIILE LOR SUNTEM TOT NISTE NESPALATI. REPET SA SE VADA: UMILINTA !!!!!!!!
  2. NORMA DE HRANA: figureaza la alte venituri si e bucuria noastra ca nu e impozitata, taxata dar, tocmai din cauza asta ne va afecta la pensionare deoarece toate cotizatiile le dai din total realizat fara norma(presupun ca vreti si pensii mari,dar de fapt cotizati la 1000 RON total realizat).
  Tot cu norma de hrana nu inteleg de ce de la nivel de regiment in jos este obligatorie masa calda la popota si sa-mi retina din salariu, pe cand la cei cu capetele luminate nu este obligatorie, desi acolo au soldele cu un 0 in coada fata de noi.Adica pentru unii muma si pentru altii ciuma. Si mai e si buna rau mancarea asta de 10 lei pe zi, de parca toata lumea vrea 5 feluri de ciorba si 5 de felul doi, aceleasi saptamanal, mai mult chioare(mai trebuie sa ia si bucatarul pe acasa), si cu firma de catering a lu` ofiterul activ sau in rezerva `X` . Noroc cu T. Melescanu, care cu o zi inainte de demisie a aprobat marirea normei cu fabuloasa suma cu 1 RON/zi si a doua zi a plecat.ASTA O TREC LA DISCRIMINARE !!!!!!!!!!!
  3. PAZA: da stimati colegi…paza( aia buna care trece primejdia rea). Pentru cine nu stie ,sunt unitati militare(nu toate) care au paza externalizata ( bineanteles tot a lu` ofiterul in rezerva care angajeaza militari sau fosti militari pentru paza).
  Pana aici nimic ciudat. Dar vine si marele `DAR`. Cheltuiala cu o firma de paza externa care are in componenta de exemplu, 3 ture a cate 3 posturi fixe si cate un sef de tura ajunge undeva pe la suma de 80.000 RON pe luna, sau 800 milioane vechi lunar. BUUUN: pai mai oameni buni daca un Sgv are sa zicem cam 1300 pe luna, pai MApN ar putea plati peste 60 de sgv cu banii aia in loc sa plateasca din amabilitate firma `x` care iti asigura maxim 15 paznici.
  Pe langa asta paznicii au media de varsta de 55 ani(unii chiar 67. am cunoscut personal) si pe noi ne da afara la 45. Pai nu e STRIGATOR LA CER ? Daca le dai o varianta de atac si trebuie sa-si ridice masti ,pistoale si alte chestii pe care voi le stiti lesina pana la locasul de adapost. Pe timp de canicula ii ia cu salvarea (doar picam si noi astia tineri dar bosorogii), nu mai stiu nici sa scrie, le tremura mana pe tomfa si o folosesc in loc de baston, nu stiu de unde se demonteaza un pistol care trebuie curatat si uns.Iar noi sgv-ii la sapa.Intrebati-i ce este aia o unitate defoc.DISCRIMINARE SI UMILINTA ESTE PAREREA MEA.
  4.STATUTUL: aici alta belea. Incep cu ceva care este enigmatic : noi avem un statut sau un cod al muncii? nu se va elucida niciodata misterul.Noi suntem hibrid.Sau civil cu obligatii militare,si contract pe perioada determinata,cotizant la toate darile catre stat, si recompensa dat afara,mai nou la 50 de ani.
  Cu alte cuvinte avem in contract dreptul la :
  -solda lunara
  -concediu de odihna
  -concediu medical
  -concediu de studii(neplatit din cate stiu eu pentru ca nu faci facultate la zi si mai esti si la serviciu)
  -spitalizare si medicamentatie gratuit (asta chiar nu am auzit pe nimeni sa beneficieze gratuit de o operatie chiar si de apendice)
  Cam atat cu drepturi , iar la obligatii toate cele de dinaintea drepturilor.
  MAI NOU TE POATE DA AFARA CAND VREA EL SI FARA NICI O OBLIGATIE SAU JUSTIFICARE, LA RESTRUCTURARE NU ITI MAI CAUTA ALT LOC DE MUNCA SI NICI NU ITI ASIGURA REFORMARE PROFESIONALA.
  ASTA O BAG LA CAPITOLUL TRAGEDIE SAU NESIGURANTA.
  5.PENSIA: nu cred ca o sa avem parte de ea.din 2006, dupa 18 ani si 4 luni in acelasi sistem sau loc de munca este posibil sa ai parte si de pensie dar in anumite conditii.( nu le stiu si nu vreau sa aberez). Sunt anumite portite. Pe langa asta cand te gandesti ca ai o leafa de incadrare de 630 RON si cotizezi 1% pentru pensie…………..va rog frumos. Sper ca nu vreti pensii nesimtite. Aveti sanse la o pensie mai mica decat ajutorul de somaj.Aici sunt multe de discutat si as tasta pana maine. La fel ca si punctul 4. intra la capitolul NESIGURANTA. Un plutonier poate sta pana la 65 de ani si mai mult ca sigur are sanse sa moara cand face O.S.U. si un sgv la 45 de ani-evacuarea. Ala trebuie sa moara in afara unitatii. Pentru ofiteri chiar si fanfara.
  DECI DOMNILOR DE SUS CHIAR NE OFERITI SARACIA SI IMPOSIBILITATEA DE A AVEA O FAMILIE LINISTITA PANA LA 45 DE ANI SI ATUNCI NU MAI VALORAM NICI CAT O CEAPA DEGERATA. DAR DACA AM 25 DE ANI SI MOR IN AFGANISTAN DIN CAUZA LA UN OFITER CARE M-A PUS SA PATRULEZ FARA SA-MI ASIGURE SECURITATEA ………………EEEEEEEEEEEE SUNT AL DRACU` DE IMPORTANT. M-AM SACRIFICAT PENTRU TARA. ONORURI, PRESEDINTI, MINISTRII, DRAPEL, FANFARA SI CEL MAI IMPORTANT: SICRIUL, FAMILIA PLANGE, COPIL FARA TATA, MAMA SI NEVASTA INDURERATE CA M-AM DUS PE LUMEA CEALALTA. VOI V-ATI FACUT RENUME PE MAPAMOND.PRESA, TELEVIZIUNEA,INTERVIURI, ANCHETE, ETC.
  DAR NIMIC CARE SA AJUTE PE CEI DRAGI.DECI SUNTEM MAI IMPORTANTI MORTI DECAT VII. ASTA INTELEG EU. DECI CAPITOLUL NESIGURANTA.
  6.FEMEIA: DAAAAAA CE? NU STII SA CITESTI? FEMEIA. FE-ME-IA.
  Nu sunt misogin si nici nu vreau sa fac discriminare dar oamenii corecti stiu la ce ma refer. Femeia e placerea sefilor si necazul subordonatilor.De la angajare si pana la ultima promovare nu trece prin toate birourile , ci pe sub toate birourile. Cea mai mare bagatoare de strambe ,iscoade, zvonuri , minciuni, sifoane este femeia.Aia te spune lu` sefu si cand tragi un `fart`.Este la curent cu toate.Iti zambeste in fata si lu` sefu` i-a zis tot ce nu ai zis tu,iar pe tine nu te va crede niciodata.Sincer nu-i vad locul in armata. Este parerea mea si prietenii stiu de ce. Toata lumea o place cand intra dimineata in civil cu decolteu si mini la vedere, dar daca sefu` are bucurii la ea, chiar si pentru o scurta durata ea va conduce unitatea mereu.
  Cu scuzele de rigoare doamnelor si domnisoarelor. Veniti in armata doar pentru bani si cariera nemeritata.Provocati divorturi.va razbunati pe oricine si oricand. Si noi dam cu matura,ca barbati, spalam wc-uri si le desfundam de tampoanele dumneavoastra(scuze dar asta e adevarul) si mai suciti si mintea cui vreti voi, de numai armata nu este asta.Daca sunteti la menstruatie vreti invoire,daca va inselati barbatii vreti invoire.Chiar in armata barbatii nu au nevoie de femei pentru a-si executa cat mai bine serviciul si ordinele.
  Voi sunteti atat de tari incat puteti impleti 3 linii de mira.
  AM ZIS CAM TOT CE AM AVUT PE SUFLET.
  ACESTE CUVINTE VIN CA UN DREPT LA LIBERA EXPRIMARE CASTIGAT LA 22 DEC. 1989.
  DEMOCRATIA SI DREPTUL LA OPINIE/REPLICA LE AVEM CA DREPTURI IN CONSTITUTIE.
  ORICINE SE POATE TRECE IN PARTE CIVILA SI SA INITIEZE UN PROCES.
  ORICINE ARE DREPTUL SA SE APERE.
  ATI MODIFICAT UZUL DE ARMA DE PUTEM MURI LEGAL CU ARMA IN MANA FARA SA PUTEM FACE CEVA LEGAL ATACATORULUI.
  BANI NU,SPERANTE NU,PROMISIUNI NEANDEPLINITE DA.
  ASTA REPREZENTAM NOI SGV-II PENTRU MAI MARII TARII: CARNE DE TUN IN TEATRE DE OPERATII, SCLAVI IN TARA ,DATI AFARA FARA O PENSIE MODICA(PE CAND ALTII AU LUAT SUTE DE MILIOANE ORDONANTA SI O PENSIE FRUMOASA)
  DACA AM PASTRA SECRETUL DE SERVICIU CU 15% MAI PUTIN?(CA SOLDA)
  DACA AM DEMISIONA IN MASA?(SINGURA MODALITATE DE PROTEST LEGAL PENTRU MILITARI DUPA CE AU INCHEIAT CONTRACTUL OBLIGATORIU CU ARMATA)
  DACA AMERICANUL SI CU RUSUL ISI IAU OCHII DE LA NOI? EUROPA NU STIE CUM SA NE SCOATA AFARA DUPA CE NE IA TOATE RESURSELE SI NE IMPUNE REGULI, LEGI SI PRETURI EUROPENE DAR LEFURILE SUNT DERIZORII(NOI ORICUM II PUPAM UNDEVA TOT TIMPUL)
  DACA NU VOM MAI FACE PARTE DIN U.E. , N.A.T.O. , O.N.U. (SI ASA SUNTEM GUNOAIELE EUROPEI, SI MA GANDESC CA OR SA NE TRATEZE CU SPATELE CAT DE CURAND)
  VETI AVEA NEVOIE DE ARMATA. DE SOLDATI MULTI ,SI BINE PREGATITI . GANDITI-VA SI LA SGV-ISTI.PAI LA 45 DE ANI CAND MANANC PE PAINE PREGATIREA DUMNEATA MA DAI AFARA SI IL ANGAJEZI PE ALA DE 19 ANI CARE DOARME IN BOCANCI SI STIE NUMAI FACEBOOK?
  UN AMERICAN MILITAR ECHIVALENT LA FRUNTAS IN ROMANIA , IN 2008 LA SUMMIT AVEA O SOLDA DE 2200 DOLARI AMERICANI, DIURNA SI SPORURI(CUMULAND UNDEVA PESTE 35OO DOLARI AMERICANI), PLUS MASA SI CAZARE LA HOTEL DE 3 STELE SAU MAI MULT, PLUS O PENSIE DUPA RETRAGERE CARE II AJUNGEA SA TRAIASCA DECENT, SI PLUS DREPTUL DE A LUCRA IN PARALEL CU PENSIA, SI PLUS MERITE SI RECUNOSTINTE SI RESPECT, SI PLUS SPITALIZARI PENTRU EL SI FAMILIE GRATUITE IN BAZA LEGITIMATIEI ORIUNDE. SI PLUS ORICE CARE LA NOI ESTE MINUS.
  UN AMERICAN CARE ESTE SPECIALIZAT IN INFORMATICA NU DA CU MATURA SI NU SPALA WC-UL. ALA SPECIALIZAT CU MATURA NU STIE DE UNDE SE PORNESTE UN CALCULATOR.
  LA EI E DOAR SPIRITUL DE ECHIPA,MANDRIA, PATRIOTISMUL SI SOLDA FAC SA LE PLACA CEEA CE FAC.
  LA ROMANI SPECIALISTUL IN CALCULATOARE DA CU MATURA CAND N-ARE CE FACE, POATE SI LA SAPA. ALA DE LA SAPA AJUNGE SA-I FURE FUNCTIA LU` ALA DE LA CALCULATOR (A DAT SI EL O SPAGA)
  DACA LA NOI AR FI SPIRITUL DE ECHIPA SI RECOMPENSA IN SOLDA PE CAT MERITAM AM FI MAI BUNI CA AMERICANII.DAR PE NOI DIN BETIVI SI PROSTI NU NE SCOATE NIMENI.
  DAR ASTA NU SE VA INTAMPLA NICIODATA.SUNTEM O NATIE FARA DEMNITATE, CARE NE VINDEM APROAPELE PE UN CROISSANT .
  CA MILITARI AM JURAT SA APARAM O TARA CARE NE-A BAGAT MANA IN SOLDE.DECI AM AJUNS SA APARAM HOTII.
  ASTEPTAM ZILE MAI BUNE IN POZITIE DE DREPTI.
  CURAJ FRATILOR SGV !
  DUMNEZEU NU DOARME. E PLANTON 1 2 3
  CU SFINTII TREBUIE SA FACEM BLAT
  PENTRU CEI CE VOR SA FIE SGV CITITI BINE CE AM SCRIS MAI SUS DACA VRETI `SA TRAITI BINE`
  ACESTA ESTE UN PAMFLET SI TREBUIE TRATAT CA ATARE. ORICE ASEMANARE CU PERSOANE SAU FAPTE REALE NU TREBUIE LUATA IN CONSIDERARE SI ESTE PUR INTAMPLATOARE.POSIBILITATEA DE A POSTA PE ACEST SITE ESTE GRATUITA SI MODERATA DE ADMINISTRATORII

 4. Tepes a punctat corect,chiar daca este un pic acid , si nici despre soldati nu are o parere asa buna.
  Eu sunt sgp(sgv), nu sunt cadru ca voi, dar vreau sa zic,ca pentru avansarea asta direct din civil in cadru si eu sunt impotriva.
  Si daca stati sa va ganditi, mai repede ati fi lucrat cu un soldat care nu prea comenteaza un ordin, decat cu un civil, care are alte drepturi si nu poti sa-i trasezi o sarcina decat daca vrea si el, fata de un soldat care trebuie sa execute.
  Asta e din punctul meu de vedere ca si soldat. Apropo de Spiru : este mult mai usor sa devii cadru din civil decat din soldat.
  Meritul si recunostinta fata de un caporal care are 20 de ani de armata unde sunt?
  Si ma intreb la fel ca Tepes : ce experienta are unul facut peste noapte cu grade fata de un soldat? Sunt si subofiteri care nu pot avansa la ofiteri asa usor chiar daca au si studii superioare de lunga durata.
  Va veni si ziua cand isi vor da seama ca mai bine iau un soldat la 50 de ani si-l fac civil / subofiter,ca sa tina o gestiune, sa schimbe un bec,sa mai faca ceva prin curtea unitatii pana la varsta de pensionare normala?
  Macar soldatul mai are habar de ce misca pe acolo prin curte. Vine unul cu muci la nas si intra pe functie, habar nu are ce trebuie sa faca, auditul vine si taie in doua si uite asa mai departe ,de te ia capul. Dar sa-i iei in misiuni?
  Personalul unitatii se schimba mai greu decat un comandant, asta e stiuta. Trebuie sa ne reacomodam cu stilul lui de conducere. Si daca mai e provenit din civil……asta e………trebuie sa ne tinem bine. Nu va face altceva decat sa deschida cartea si sa te ia la rost numai pe ce il intereseaza pe el , pentru ca altceva nu mai stie.
  Si mai vine si partea misto, cand ii suna telefonul si nu stie pe unde sa scoata camasa si vine la formatie turbat , tuna si fulgera, si s-a dus pe apa sambetei toata armonia si linistea unitatii.
  Poate incet si sigur lucrurile vor reveni la normal,dar atat de incet ,incat noi nu vom mai apuca sa vedem asta.
  Nu avem dreptul decat la o replica mica de genul asta: pe net, anonimi, ca sa nu dam de belea, nu avem un sindicat(noua cine ne negociaza soldele? ), nu avem voie sa facem firma, nu avem voie multe, dar la cei de la interne s-au facut de toate. Lor nu le-a mai trebuit scoli,ci i-au gradat direc si le-a dat statut cu contract pe nedeterminata, pensie sigura,etc. Grade si functii egale MApN-MAI = MAI are cu 150-200 ron mai mult .
  Ne indreptam spre o autodistrugere, nu mai avem puterea sa ridicam fruntea sus, nu mai avem demnitate, moral , siguranta , mandrie , caracter , etc.
  Asteptam zile mai bune in pozitie de drepti, dar nu facem nimic pentru ele.
  Un an bun si numai bine. SA TRAITI !

 5. Ursu, dar poti vedea foarte bine un subofiter provenit din sgp la 45 de ani, sef de depozit, subofiter specialist,etc. Crede-ma pe cuvant ca eu ii prefer pe acestia decat panaramele care se trezesc peste noapte subofiteri sau ofiteri direct din civili. Daca cu primii poti porni din start la drum, cu cea de-a doua categorie trebuie sa stai ceva vreme(minim 1 an) sa le desenezi ceea ce au de facut(inclusiv cum se tine pistolul in mana).
  Nu poti fi profesionist pana la 40 de ani si de atunci sa arunci omul cu care ti-ai facut treaba ca pe o masea stricata. Eu cred totusi ca nu este protectie sociala ci un curs logic si normal al unei cariere militare, fie ea ca si sgv.

  Daca aceasta lege mie mi se pare foarte logica si normala, cea care le permite civililor sa ajunga ofiteri si subofiteri nu o inteleg.

  Te vezi domnia ta conducand un pluton de subofiteri sau ofiteri proveniti pe filiera indirecta in Afganistan? Ai avea domnia ta curaj sa pleci cu ei in patrulare?

  Stimate domn, in opinia personala (nu ca ar conta), aceasta filiera indirecta este cutia Pandorei pentru armata. Prin aceasta filiera reusim sa deprofesionalizam armata, sa distrugem ceea ce a fost creat timp de secole de inaintasii nostrii. Eu am parasit acest sistem exact datorita acestui fapt. Nu am acceptat sa fiu condus de un neica nimeni, mare capitan cu 3 ani de Spiru, in conditiile in care eu am facut o academie….deci, hai sa lasam oamenii sa fie apreciati pentru ceea ce fac si sa lasam dracului nepotismele si pilele(a se vedea cazul Chirita si Ion Marian).

 6. Salve ! si eu am auzit de treaba cu impozitul pe norma, dar inca nu ne-a venit hartie oficiala.
  As vrea, totusi daca stie cineva, cum se poate rezolva , sau daca exista lege pentru noi ca sgp (nu mai suntem sgv),pentru a beneficia de pensie la varsta de 50 de ani si in ce conditii. Sa zicem ca avem activitate in MApN de minim 25 de ani ca si soldat/fruntas/caporal.
  Va multumesc

 7. Eu nu pot sa-mi imaginez un pluton de soldati pe la 45 ani fiecare, sub comanda unui sublocotenent de 24 de ani in patrula in Afganistan… Ne facem de ras pentru a oferi protectie sociala.

  Poate vre-un ofiter sa-si doreasca sub comanda asa ceva?

  Ne facem de cacat pentru a oferi protectie sociala. Singura sansa ar fi ca normele de apreciere sa fie cu adevarat aplicate dar slabe sunt sansele astea.

 8. buna stire…insa de ce nu spuneti ca de la 1 ianuarie norma de hrana va fi impozitata cu 16% ,.,,,adik inca 100 de ron luati de domnii ministrii,,,rusinica

  Edit roarmy: je, daca am fi stiut, poti sa fii sigur ca citeai si aici. Cum nu avem nici-o informatie in acest sens, nu o putem da ca fiind buna. Sincer, chiar as vrea sa vad cum iau guvernantii jumatate de baton de salam si jumatate de paine din norma de hrana. Cum vor pastra numarul de calorii strict necesare alimentarii unui militar daca aceasta suma se impoziteaza? Personal imi este greu sa cred ca se va realiza acest lucru, dar nimic nu ma mai mira in aceste vremuri.
  Daca ai mai multe informatii, poate le expui aici , dar, cu respectarea regulilor de protectie a informatiilor clasificate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE