marți, decembrie 10, 2024
AcasăActualitate militaraRomânia şi Statele Unite ale Americii organizează ceremonia de demarare a lucrărilor...

România şi Statele Unite ale Americii organizează ceremonia de demarare a lucrărilor principale la Deveselu

racheteLuni, 28 octombrie 2013, începând cu ora 11:45, la Baza Militară de la Deveselu va fi organizata ceremonia de marcare a demarării lucrărilor principale de construcţie la Facilitatea de apărare antirachetă. La ceremonia de la Deveselu vor participa înalţi oficiali români, americani şi ai NATO.

La 13 septembrie 2011, România a semnat cu SUA Acordul privind găzduirea la Baza Militară Deveselu a unei Facilităţi pentru a sprijini Abordarea Adaptivă în Etape a Sistemului din Europa al SUA de apărare împotriva rachetelor balistice.

Acordul între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea în România a sistemului SUA de apărare împotriva rachetelor balistice, care a intrat în vigoare la 23 decembrie 2011, prevede amplasarea şi operarea în România a unui sistem terestru Aegis Ashore de apărare antirachetă, parte a contribuţiei SUA la apărarea antirachetă a NATO.

Cooperarea în domeniul apărării antirachetă aduce o contribuţie substanţială la securitatea colectivă a NATO şi constituie o parte integrantă a sistemului Aliat de apărare antirachetă. S-au construit deja facilităţi temporare destinate personalului angrenat în construcţia Facilităţii.

O ceremonie se va organiza la Baza Militară Deveselu, la 28 octombrie a.c., pentru a marca debutul construcţiilor principale. Facilitatea de apărare antirachetă a SUA va fi localizată în cadrul Bazei Militare de la Deveselu şi se preconizează că va deveni pe deplin operaţională la orizontul anului 2015.

Se estimează că vor fi necesari cca. 200 de militari, angajaţi civili şi personal contractat pentru operarea acestei Facilităţii.

Acordul menţionat şi amplasarea Facilităţii americane în Baza Militară de la Deveselu reprezintă o parte integrantă a Parteneriatului Strategic aprofundat dintre România şi SUA. Cooperarea militară s-a intensificat semnificativ în ultimii ani, iar această tendinţă se menţine. România şi SUA au fost prezente împreună în teatrele de operaţii din Kosovo, Irak şi Afganistan. Infanteriștii marini ai SUA care compun Forţa Rotaţională la Marea Neagră (Black Sea Rotational Force) se antrenează la Baza Militară Mihail Kogălniceanu.

La 18 octombrie 2013, Mircea Duşa, ministrul apărării naţionale, şi Chuck Hagel, secretarul apărării al SUA, au agreat o înţelegere de sprijin privind tranzitul spre şi dinspre Afganistan. Secretarul american al apărării, Chuck Hagel, a evidenţiat că această înţelegere este o dovadă suplimentară a angajamentului ferm al României faţă de misiunea ISAF (Forța Internațională de Asistență pentru Securitate) şi în ce priveşte securitatea regională şi internaţională.

Forţele armate ale statelor noastre participă la numeroase exerciţii militare şi activităţi în România şi în alte locuri din Europa şi SUA. Această cooperare reflectă forţa Parteneriatului nostru Strategic şi prietenia dintre popoarele român şi american.

Sursa: Biroul de presa al MApN

”Noi am început lucrările încă din vară, lucrările de amenajare de la Deveselu şi le-am şi finalizat. Mai sunt câteva lucrări de realizat cu termen anul viior, dar toate operaţiunile de pregătire şi opreaţionalizare a bazei se fac şi sunt în grafic”, a declarat ministrul Duşa la Sibiu.

Ministrul declara ca anul acesta a fost prevăzut un buget de 8 milioane de lei pentru aceste lucrări, urmând ca anul viitor să fie realizate lucrări de iluminat perimetral, la sistemul de supraveghere şi reamenajarea pavilianelor în care vor fi cazaţi militarii români.

“De asemenea, prin Ministerul Dezvoltării sunt bani alocaţi administraţiei din Deveselu pentru amenajarea drumului de acces din drumul naţional către această locaţie, realizarea staţiei de epurare, a canalizării şi a aducţiunii de apă. Sigur că de aceste facilităţi va beneficia şi comunitatea de la Deveselu, dar vor deservi şi facilitatea militară de la Deveselu”, a mai spus Duşa.

Acesta a precizat că încă se lucrează la elaborarea bugetului, dar că vor fi prevăzute sumele necesare „astfel încât facilitatea de la Deveselu să fie operaţională şi lucrările pe care le mai are partea română de realizat să se realizeze conform graficului“.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE