In conditiile in care firmele de deszapeziri au contracte de milioane de euro si statul le amendeaza pentru neindeplinirea contractelor cu cateva sute de lei, militarii romani, in numar de cateva mii, au iesit cu lopata, TAB-ul sau DAC-ul la deszapezirea curtilor si a drumurilor. Pe unde mai actioneaza si ce vieti mai salveaza aflam de la Biroul de presa al MApN.
Prezent, marţi, la Buzău, alături de vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Duşa a declarat că a dispus trimiterea de alimente cu elicopterul în localităţi buzoiene izolate din cauza zăpezii.
„La Vâlcelele am trimis alimente pe cale aeriană, la Brădeanu trimitem cu autocamioane militari paramedici, care să rămână acolo până ce trece viscolul. În satul Moşeşti din comuna Robeasca urmează să efectuăm un zbor cu alimente, la Balta Albă alt zbor cu alimente, pâine, apă şi conserve”. „Am relocat dispozitivele pentru zilele următoare în cele trei judeţe care au fost sub cod roşu, am mărit efectivele de militari, punem la dispoziţia comitetelor judeţene utilajele noastre.
Rugămintea mea către militari este să insiste să sprijine mai ales bătrânii, persoanele singure să îşi cureţe gospodăriile, să îşi facă poteci”, a spus Duşa.
Ministrul a vorbit şi despre „deficienţe în fluxul informaţional”:
„Mă refer la nişte deficienţe în fluxul informaţional, pentru a lua decizii corecte trebuie să ai informaţii corecte, atunci poţi să stabileşti ce forţe pui la dispoziţie pentru a sprijini comitetele. Eram supărat pentru că în satul în care am trimis militari pentru a sprijini cetăţenii în vârstă, primarul i-a trimis la plimbare, spunând că se descurcă singur”, a spus Duşa.
Aproximativ 450 de militari ai Ministerului Apărării Naţionale, cu 37 de mijloace tehnice, acţionau astazi pentru ajutorarea populaţiei şi înlăturarea efectelor căderilor masive de zăpadă.
În judeţul Buzău, în zona Vadu Paşii – Mărăcineni, 71 de militari cu 10 autovehicule, de la Divizia 2 Infanterie, Brigada de Informaţii Militare şi Centrul de Instrucţie pentru Operaţii Speciale, lucrează la deszăpezirea unităţilor de învăţământ şi la degajarea căilor de acces, iar în localităţile Glodeanu, Siliştea şi Cârligu Mic, alţi 48 de militari cu trei autocamioane deszăpezesc drumurile.
Populaţia din localităţile Făurei, Surdila-Găiseanca, Surdila-Greci şi Viziru, judeţul Brăila, este ajutată de 149 de militari de la Brigada 10 Geniu cu 9 mijloace tehnice cu putere sporită.
În Surdila-Greci mai acţionează şi 40 de militari, cu două mijloace tehnice, de la Serviciul Fluvial al Forţelor Navale.
În judeţul Vrancea, la Ciorăşti, 132 de militari cu nouă mijloace tehnice de la Brigăzile 282 Infanterie Mecanizată şi 8 LAROM deszăpezesc căile de comunicaţii.
În judeţul Ialomiţa, la Feteşti, militari ai Bazei 86 Aeriene deblochează căile de acces. De asemenea, elicoptere IAR 330 Puma de la Baza 90 Aeriană de la Otopeni şi de la Baza 95 Aeriană de la Bacău sunt pregătite să execute misiuni de recunoaştere, cercetare şi evacuare medicală pentru judeţele Brăila, Buzău şi Vrancea.
În zonele supuse codurilor de avertizare meteo şi ale celor preconizate a intra sub incidenţa acestor coduri, ministrul apărării naţionale a dispus măsuri pentru pregătirea pentru intervenţie a 6.700 de militari şi 1.000 de mijloace tehnice, în rezervă fiind pregătite, în zonele adiacente, 600 de militari şi 100 de mijloace tehnice.
În această seară, se află în derulare 22 de intervenţii şi au fost finalizate alte 37, în zonele afectate de viscol şi ninsori fiind implicaţi, în total, 1.190 de militari şi 129 de mijloace tehnice.
În judeţul Vrancea, 80 de militari cu patru mijloace tehnice, din care trei autocamioane şi un autovehicul de tip VAMTAC, aparţinând Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată, acţionează în localităţile Gura Caliţei, Măicăneşti şi Vulturu pentru deszăpezirea căilor de comunicaţii şi a gospodăriilor vârstnicilor şi persoanelor bolnave.
În judeţul Buzău, 30 de militari din Brigada de Informaţii Militare, transportaţi cu elicoptere aparţinând M.A.I., acţionează în misiuni de prim-ajutor, în localităţile Vâlcele şi Brădeanu, iar alţi 16 militari din Batalionul 620 Operaţii Speciale acţionează cu un autocamion în localitatea Scurteşti pentru deszăpezirea căilor de acces. În acelaşi judeţ, 20 de militari şi un autocamion deszăpezesc căile de acces şi transportă alimente către azilul de bătrâni din localitatea Câmpeni.
În judeţul Vâlcea, şase militari cu un autogreder şi o volă acţionează pentru deszăpezirea drumurilor judeţene între localităţile Budeşti-Drăgoieşti şi Galicea-Stoileşti şi a căilor de comunicaţii în localitatea Glăvile.
În judeţul Galaţi, 48 de militari şi două camioane din Brigada 282 Infanterie Mecanizată acţionează pentru transport alimente şi pentru evacuare de persoane din localităţile Pechea şi Lupele.
Baieti, sa va dea Dumnezeu sanatate si putere sa scoateti din necaz sutele de familii pe care firmele de deszapezire le-au uitat. Poate ca Guvernul Romaniei se gandeste totusi ca aceste firme ar trebui amendate cu cateva zeci de mii de lei, sa-i usture ficatul asa cum ii ustura pe acesti oameni napastuiti.