Aflat la Washington cu o delegaţie, la consultări româno-americane pe probleme de apărare, secretarul de stat Sebastian Huluban si-a facut timp pentru a vizita un erou, plutonierul-adjutant Florinel Enache, rănit în Afganistan la data de 4 mai 2012, internat la Centrul Naţional Medical Militar „Walter Reed”, Bethesda, Maryland. Desi aflat la mii de kilometri de casa eroul nostru a fost totusi vizitat de romanii din diaspora, romani ce faceau un apel umanitar in urma cu putina vreme.
”Ambele picioare i-au fost amputate de sus, de lângă şold, iar braţul stâng deasupra cotului. Le-a pierdut la începutul lunii mai, după ce un dispozitiv exploziv improvizat i-a explodat în faţă în timp ce efectua o misiune de cercetare în provincia Zabul din sudul Afghanistanului. Pulberea din explozibil i-a ars pielea. Pe burtă are o plagă mare cât o farfurie. Florinel Enache este unul dintre eroii unui război lung şi greu, cu un final incert.
Tot ceea ce a mai rămas din corpul lui Florinel este întubat şi conectat la o serie de aparate care de care mai sofisticate, într-un salon de terapie intensivă din Centrul Medical Militar Walter Reed din Bethesda. Aici a ajuns în urma cu o lună de zile, după ce a stat în comă şi s-a zbătut săptămâni bune intre viaţă şi moarte, iar mulţi nu îi dădeau şanse de supravieţuire. “Este un soldat al aliaţilor noştri şi încercăm să facem tot ce putem pentru el”, ne explică Kenya. Unul din aparate îi drenează lichidul din plămâni, altul rinichii, un altul îi monitorizează inima şi tensiunea, în vreme ce un dispozitiv îl ventilează. Un tub introdus în gât îi drenează saliva. În nas are o perfuzie prin care îşi primeşte hrana, un lichid gălbui aflat intr-o punguţă transparentă, atârnata de unul din braţele aparatului multifuncţional de lângă pat. Nu a mai pus nimic în gura de două luni. Când vrea să vorbească, i se ataşează un dispozitiv la tubul din gât, care astfel îl ajuta să comunice cu cei din jur. Nu vorbeşte engleza. Are nevoie mereu de cineva care să traducă medicilor ceea ce spune legat de stările şi durerile prin care trece, pentru ca doctorii şi asistentele să aibă o imagine cât mai clară şi complexă cu privire la eficacitatea tratamentului şi evoluţia recuperării. Chiar şi atunci când pare a dormi, Florinel are un somn foarte zbuciumat, în care imagini din prezent şi din trecut se intersectează, iar când se trezeşte este confuz asupra locului în care se află.”
Este oare de remarcat faptul ca un oficial roman s-a gandit, dupa 4 luni, sa viziteze un erou al acestei tari?
Cert este ca secretarul de stat Sebastian Huluban l-a vizitat si a transmis militarului român un mesaj de încurajare şi de susţinere atat din partea ministrului apărării naţionale cat şi a sa personal, precum şi cadouri simbolice trimise de camarazii din Brigada 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor”, de la Focşani.
Ce mai este cert este faptul ca MApN-ul este interesat de soarta militarului roman, tratamentul acestuia fiind suportat integral din bugetul MApN, Statului Major al Fortelor Terestre fiindu-i alocati suplimentar 6 milioane de lei pentru plata primelor 6 luni. Deasemenea, pe numele militarului a fost deschis un dosar de daune ce va fi inchis dupa clarificarea situatiei medico-militare si stabilirea aptitudinii fata de indeplinirea serviciului militar.