duminică, iulie 14, 2024
AcasăActualitate militaraExterneAchizitia directa de F-16 in atentia Comisiei Europene

Achizitia directa de F-16 in atentia Comisiei Europene

Comentariile recente ale unor oficiali romani, printre care se numara si ministrul Dobritoiu, cu privire la achizitia prin negociere directa de la Portugalia a unor avioane multirol F-16, a amplificat ingrijorarile Comisiei Europene ca Romania se pregateste sa nu tina cont de legislatia UE in materia achizitiilor publice prin organizarea unor licitatii la care sa poata participa companii europene ci ca cedeaza presiunii americanilor pentru achizitia directa de F-16 preoduse de Lockheed Martin.

Comisia a confirmat astfel, pentru BNE.eu, ca a trimis o scrisoare guvernului roman pentru a evidentia legislatia UE privind achizitiile, pe fondul ingrijorarii aparitiei posibilitatii cumpararii de avioane multirol, fara o licitatie deschisa.

Inca din 15 mai, comisarul european pentru piata interna si servicii, Michel Barnier, care supervizeaza achizitiile publice din cele 27 state membre, le-a reamintit ministrilor apararii, printr-o scrisoare, directivele europene privind licitatiile pentru achizitii publice si nevoia de transparenta in astfel de achizitii.

”Orice anunt de contract trebuie publicat in Monitorul Oficial al UE. Procedura de achizitii trebuie sa fie deschisa tuturor, pentru a preveni discriminarea impotriva companiilor din statele membre.”

Pe fondul crizei economice, cu bugete mult reduse pentru aparare, producatorii de avioane multirol duc o lupta acerba pentru contracte. In aceasta lupta sunt prinse companii precum americanii de la Lockheed Martin, germanii de la Eurofighter, suedezii de la Saab si francezii de la Dessault.

Dealtfel, chiar saptamana trecuta, SAAB lua pozitie fata de declaratiile ministrului Dobritoiu, prin vocea directorului regional de marketing pentru Europa al Saab, Richard Smith: ”Suntem surprinsi de unele comentarii pe care le-am observat in mass-media, care se refera la achizitia directa de avioane F-16, fara un proces complet de licitatie deschisa. Cu siguranta, noi putem sa oferim un avion de lupta Gripen din Noua Generatie, prin intermediul unor metode de achizitie inovatoare (cum ar fi leasingul sau finantarea), care ar fi categoric mai eficiente din punct de vedere al costurilor de achizitie si de operare, comparativ cu F-16 second-hand”.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE