vineri, iunie 21, 2024
AcasăIn zona barfeiRanit in Afganistan, la birou....cu picioarele amputate

Ranit in Afganistan, la birou….cu picioarele amputate

Militari romani in Afganistan
Partea trista este ca a suferit mult. Partea buna este ca „Plutonierul major Vasile Zbâncă este angajat, lucrează. Dă dovadă de o tărie de caracter deosebită şi vrea să fie tratat ca oricare dintre colegii lui şi aşa îl tratăm, pentru că merită. El e la serviciu”, a declarat generalul de brigadă Dan Florin Grecu pentru Mediafax.

Pentru ca de Ziua Armatei trebuia sa aflam si o veste buna pe langa vesnicul buget de criza, iata ca ea a aparut fara sa vrem. Unul dintre eroii romani raniti grav in teatrul de operatii din Afganistan este bine, atat cat se poate in conditiile date, el reluandu-si activitatea la Brigada 81 Mecanizata „General Grigore Bălan” din Bistriţa.

Generalul de brigadă Dan Florin Grecu, comandantul brigăzii din Bistriţa, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că militarul rănit în urmă cu doi ani în timpul unei misiuni în Afganistan s-a întors în unitate şi lucrează într-un birou, transmite corespondentul Mediafax.

Vasile Zbâncă, acum în vârstă de 30 de ani, a fost rănit în timpul executării unei misiuni în Afganistan, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat asupra vehiculului Humvee. El şi-a pierdut atunci ambele picioare, acestea fiindu-i amputate în Germania.

Misiunea din 2010 s-a terminat brutal pentru Vasile, la 1 octombrie. Dimineaţă, pe la 10.30, la 40 de kilometri de oraşul Qalat, maşina în care se afla Zbâncă a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat, amplasat de membrii unei grupări teroriste a cărui lider fusese arestat cu o zi înainte. Despre momentul propriu-zis al exploziei, militarul nu-şi mai aminteşte aproape nimic. „Eram cinci oameni într-o maşină blindată Humvee, într-o misiune de patrulare. M-am trezit în spital în Germania. Poate că este mai bine aşa, pentru că, ­neamintindu-mi momentul, şi trauma este mai mică”, povesteşte plutonierul. Doi dintre camarazii săi, Marius Florin Sfecheş (25 de ani) şi Cristian-Petru Filip (26 de ani), au murit pe loc. Zbâncă, grav rănit, a ajuns iniţial în spitalul din baza militară Lagman şi ulterior, cu un avion, la spitalul militar din ­Landstuhl, Germania. „Erau băieţi extraordinari, şi Marius şi Cristi. Eram prieteni de mult. Din păcate, aşa a fost să fie, probabil că aşa a vrut soarta, nu ştiu ce să zic. Este foarte trist. Ştiam ce ne asumăm când ne-am dus acolo. Aceasta este profesia noastră. În orice meserie există riscuri, ale noastre sunt mai mari. Atunci s-a întâmplat să fim noi”, spune militarul privind în gol.

Nu ne ramane decat sa multumim celor de la adevarul.ro pentru ca si-au adus aminte de el si pentru aceasta veste buna.

Plutonierul Vasile Zbâncă: „M-am trezit la spital fără picioare“

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE