sâmbătă, aprilie 13, 2024
AcasăDiverseProiect de modificare si completare a Legii nr. 182/2002 privind protecţia ...

Proiect de modificare si completare a Legii nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate.

Drona Hirrus
Drona Hirrus
Potrivit expunerii de motive a proiectului, legislaţia naţionala privind protecţia informaţiilor clasificate, trebuie modificata pentru a corespunde modernizării, evoluţiei tehnologiilor şi adaptării la noile caracteristici şi posibilităţi tehnice, aerofotografierea fiind unul din punctele nereglementate.

În acest sens, prevederile art. 17 lit. h) din Legea nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, cu modificările şi completările ulterioare, nu reglementează activitatea de aerofotografiere realizată cu echipamente digitale moderne şi sunt neacoperitoare pentru procedeele tehnologice actuale de obţinere a imaginilor aeriene.

Standardul actual care delimitează produsele aerofotogrammetrice în clasificate şi neclasificate, scara de 1:20.000, este nerelevant în cazul aerofotografierii cu camere fotogrammetrice digitale sau alte sisteme performante de înregistrare aerofotogrammetrică şi permite apariţia unor vulnerabilităţi în sistemul de asigurare a protecţiei informaţiilor clasificate.

Prin prezentul act normativ, elementul de declanşare a procesului de clasificare şi aplicare a măsurilor protective corespunzătoare îl reprezintă rezoluţia, determinată de dimensiunea pixelului măsurată la teren.

Astfel, înregistrările aerofotogrammetrice obţinute cu senzori aeropurtaţi digitali, care operează în spectrul vizibil, multispectral sau hiperspectral, în care dimensiunea pixelului măsurată la teren este mai mică de 15 cm sau conţin mai mult de 9 puncte/m2, sunt în măsură să ofere suficiente detalii şi informaţii despre caracteristicile şi particularităţile obiectelor şi obiectivelor din imaginile aerofotografiate care să impună clasificarea imaginilor astfel obţinute.

Dimensiunea pixelului este un element sigur care se poate determina cu precizie şi nu poate fi influenţată de eventuale acţiuni frauduloase ale unor operatori economici.

Deci, in viitorul apropiat, atentie la drone!!!

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE