vineri, iunie 21, 2024
AcasăActualitate militaraExternePrimul ministru Victor Ponta, vizita fulger in Afganistan

Primul ministru Victor Ponta, vizita fulger in Afganistan

Declaratie Ponta inainte de plecarea in Afganistan. Sursa foto: guv.ro
”Vorbim foarte rar sau foarte puţin despre militarii români aflaţi în teatrele de operaţiuni. De obicei, vorbim doar cu ocazia unor tragedii. Eu vreau să merg să le spun încă o dată că sunt apreciaţi, că avem această recunoştinţă pentru ceea ce ei fac acolo şi că ne preocupă soarta lor, că dincolo de disputele politice interne, prezenţa lor şi activitatea lor dovedesc că România are o armată capabilă, o armată profesionistă, o armată lăudată de toţi partenerii noştri”, a spus primul ministru al Romaniei Victor Ponta inaintea plecarii in teatrul de operatii din Afganistan.
Militari romani in Afganistan


Decalaratie Ponta la plecarea in Afganistan

Declaraţia premierului Victor Ponta înainte de vizita în teatrul de operațiuni din Afganistan
Victor Ponta: Bună ziua! Aș dori să vă informez asupra faptului că voi efectua o vizită pentru a întâlni trupele române, militarii români aflaţi în teatrul de operaţiuni din Afganistan. Prin această vizită, pe care o consider o datorie a mea, ca prim-ministru, aş dori să transmit trei mesaje foarte clare.
În primul şi în primul rând, aprecierea şi recunoştinţa noastră ca ţară şi ca naţiune pentru rolul pe care militarii români îl joacă în operaţiunile din Afganistan. Dacă astăzi, la Summitul NATO şi peste tot, pe plan internaţional, România este considerată un partener serios şi credibil, meritul principal le revine militarilor români care sunt acolo, într-adevăr, în prima linie, şi care şi-au făcut de fiecare dată datoria cu o abnegaţie şi un profesionalism care ne-au adus mulţumirile şi recunoştinţa partenerilor noştri internaţionali. Vorbim foarte rar sau foarte puţin despre militarii români aflaţi în teatrele de operaţiuni. De obicei, vorbim doar cu ocazia unor tragedii. Eu vreau să merg să le spun încă o dată că sunt apreciaţi, că avem această recunoştinţă pentru ceea ce ei fac acolo şi că ne preocupă soarta lor, că dincolo de disputele politice interne, prezenţa lor şi activitatea lor dovedesc că România are o armată capabilă, o armată profesionistă, o armată lăudată de toţi partenerii noştri.
Al doilea mesaj pe care vreau să-l dau este, în special, către militarii care sunt acolo. Vreau să cunosc care sunt problemele de zi cu zi cu care ei se confruntă, dacă putem îmbunătăţi situaţia lor de acolo, dacă putem să îmbunătăţim situaţia familiilor lor rămase aici în ţară, şi mai ales să discut despre planurile lor de viitor. Cred că aceşti oameni, când se vor întoarce, după ce şi-au făcut datoria în aceste teatre de operaţiuni, trebuie nu doar să primească o decoraţie, un grad, o mulţumire din partea autorităţilor române, ci mai ales să ştie că au un viitor aici în ţară, un viitor în instituţii publice, în Armata română sau în alte instituţii civile şi acest lucru aş dori să-l aflu direct de la ei şi să-l pregătesc pentru momentul la care ei vor fi înapoi acasă, într-o perioadă de timp pe care, în mod sigur, o vom stabili împreună cu partenerii noştri internaţionali.
Al treilea mesaj este un mesaj de seriozitate, de maturitate şi de predictibilitate în ceea ce priveşte România ca ţară şi angajamentele pe care noi ni le-am asumat. Nu sunt angajamentele doar ale unui preşedinte sau ale unui guvern sau ale unui regim politic, ci sunt angajamentele României, sunt susţinute şi de guvern, şi de preşedinte, şi de toate forţele politice. Şi, repet încă o dată, indiferent de dispute care apar pe plan intern, dincolo de graniţele ţării România trebuie să se comporte responsabil, trebuie să-şi respecte toate angajamentele şi trebuie să dovedească că este un partener serios şi credibil.
Voi transmite, în numele Guvernului României, mulţumirile, aprecierea pe care o am pentru militarii aflaţi acolo, pentru toată Armata Română. Şi repet, mesajul pe plan internaţional al unei ţări, ţara noastră, care îşi respectă angajamentele şi care
este respectată tocmai din acest motiv de către partenerii săi internaţionali.
Asta doream eu să vă spun. După cum probabil ştiţi, din motive de securitate, orice alt detaliu legat de vizită o să-l aflaţi la momentul întoarcerii şi sper să ne vedem cu bine.
Vă mulţumesc!

Nota admin: Ne bucuram nespus pentru aceasta vizita fulger, desi in opinia noastra primul ministru trebuia sa ia cu el in aceasta escapada si cativa politicieni, ministrul apararii si cativa generali care habar nu au cu ce se mananca un teatru de operatii. Ceea ce ne bucura este faptul ca a luat cu domnia sa cativa reporteri care vor transmite sau vor filma conditiile execrabile din FOB-urile (Forward Operating Base) unde militarii romani traiesc mai bine de sase luni. Potrivit ziuaveche.ro, Ponta este insotit de Dan Tătaru, secretar de stat pentru relaţia cu Parlamentul, informare publică şi creşterea calităţii vieţii personalului si de general-locotenent Valeriu Nicuţ, locţiitor pentru operaţii şi instrucţie in Statului Major General al Armatei Române.

Speram din suflet ca d-l Ponta si onorata asistenta sa nu aiba parte de atacuri cu rachete, de atacuri asupra mijloacelor de transport aeriene sau terestre cu care se vor deplasa, intrucat , conform d-nei Corina Dragotescu reporter al Romania TV ce il insoteste pe premier, delegatia romana va vizita cateva baze militare in care romanii sunt dislocati.(Probabil bazele vor fi cele din Kandahar si Zabul, zone unde militarii romani sunt dislocati)

Mai, mai ca as fi mers si eu, numai pentru a-l vedea pe primul ministru cu incomoda casca balistica romaneasca in cap, cu imposibila vesta antiglont de 25 Kg pe domnia sa, sa-i atrag atentia asupra bocancilor romanesti pe care militarii romani NU-I poarta pentru ca sunt imposibil de purtat in conditiile din Afganistan, asupra faptului ca diurna este diferentiata in teatrul de operatii pe categorii de personal desi conditiile sunt aceleasi, asupra faptului ca familiile militarilor nu beneficiaza de nici-un sprijin desi exista un ordin in acest sens, asupra faptului ca militarii romani sunt singurii din NATO care nu beneficiaza de nimic in urma acestei misiuni………..ar fi multe lucruri de spus primului ministru dar sunt sigur ca le va descoperi singur de la primul pas pe taram afgan, intrucat una este sa vorbesti in necunostinta de cauza si alta este sa simti pana in maduva oaselor suieratul rece al unei rachete trimisa in vizita de insurgentii talibani, sa asculti off-urile militarilor in timp ce acestia te apara cu propriul corp, militari pentru care politica nu inseamna nimic.

Sa va intoarceti acasa cu bine dragilor si cu mai mult respect pentru militarii ce lupta sub faldurile tricolore departe de tara, militari ce nu stiu daca vor mai apuca ziua de maine.

RELATED ARTICLES

1 COMENTARIU

  1. Unul dintre jurnalistii ce-l insotesc pe premier in periplul sau este Adelin Petrisor, cel mai bun jurnalist de razboi pe care Romania il are. Un ”nebun” al teatrelor de operatii, un artist in integrarea in medii nu tocmai prietenoase, Adelin Petrisor este un cunoscator in detaliu al Afganistanului si unul din putinii jurnalisti ce respecta militarii si institutia pentru care acestia lucreaza.

    Multumesc Adelin si astept cu nerabdare reportajele tale.

    http://www.adelin-petrisor.ro/?p=8835

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE