sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăActualitate militaraExterneCe a facut primul ministru Ponta in Afganistan

Ce a facut primul ministru Ponta in Afganistan

Sursa foto: facebook.com
Aflat in vizita in teatrul de operatii din Afganistan, primul ministru Ponta a mers la militarii romani ce isi desfasoara activitatea in diferitele baze din zona de responsabilitate a Romaniei, provincia Zabul, insotit de o delegatie din care au facut parte jurnalisti (Adelin Petrisor, Corina Dragotescu), secretarul de stat Dan Tătaru, locţiitorului pentru operaţii şi instrucţie al şefului Statului Major General, general-locotenent Valeriu Nicuţ, şi ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein.

Conform unui comunicat dat publicitatii de MApN, seful Guvernului României a fost informat în legătură cu situaţia îndeplinirii principalelor misiuni ale militarilor români în zona de responsabilitate din sudul Afganistanului, modul în care sunt executate operaţiile în cooperare cu forţele Coaliţiei şi în parteneriat cu Forţele de securitate afgane, precum şi acţiunile de sprijin şi asistenţă a populaţiei locale.

Membrii delegaţiei s-au întâlnit cu militarii Batalionului 2 Manevră dislocaţi în baza militară înaintată Bullard, iar cu cei ai Batalionului 1 Manevră şi cu colonelul Adrian Tonea, comandantul contingentului naţional din Provincia Zabul, în baza militară înaintată Apache, unde a fost organizat şi un stand de prezentare a tehnicii folosite de militarii români în acest teatru de operaţii.

În partea a doua a zilei, membrii delegaţiei s-au deplasat la Kandahar, unde au avut o întrevedere cu comandantul Comandamentului Regional de Sud al Forţei Internaţionale de Asistenţă de Securitate (ISAF), generalul-maior american James Huggins, cu care au discutat despre colaborarea deosebită dintre militarii români şi cei ai ţărilor partenere în cadrul ISAF.

Reprezentantul naţional al Armatei României în Afganistan, colonelul Mircea Mândrescu, le-a prezentat premierului Victor Ponta, secretarului de stat Dan Tătaru, locţiitorului pentru operaţii şi instrucţie al şefului Statului Major General, general-locotenent Valeriu Nicuţ, şi ambasadorului SUA la Bucureşti, Mark Henry Gitenstein, o informare cu privire la activitatea militarilor Elementului Naţional de Sprijin, care asigură nivelul de operativitate a forţelor româneşti dislocate în teatru şi cooperarea cu structurile similare ale Armatei SUA în vederea asigurării echipamentelor specifice necesare, pe baza acordurilor încheiate.

În prezent, Armata României participă în teatrul de operaţii din Afganistan cu aproximativ 1.800 de militari, încadraţi în batalioane de manevră, structuri de legătură şi monitorizare, structuri de sprijin logistic şi personal de stat major, dislocaţi în principal în provincia Zabul, dar şi la Kandahar, Bagram şi Kabul.

Batalioanele 1 şi 2 Manevră din Afganistan sunt formate, în principal, din militari ai Batalionului 300 Infanterie de la Galaţi, respectiv din cei ai Batalionului 280 Infanterie Mecanizată de la Focşani.

Spre surprinderea mea, Ponta a avut curajul sa se deplaseze in FOB-urile unde se afla militarii romani, chiar daca deplasarea s-a efectuat pe calea aerului. Riscul unei deplasari in teatrul de operatiuni este foarte mare, insurgentii talibani atacand de multe ori si elicopterele cu care fortele aliantei se deplaseaza. O bila alba pentru Ponta.

Ceea ce l-as intreba, este de ce nu poarta clasica vesta de protectie romaneasca si acea casca de kevlar ce iti pica pe ochi la cea mai mica miscare?

Lasand deoparte intrebarile, doresc sa ii transmit primului ministru faptul ca pentru acesti militari rupti de lume, vizita unei personalitati romane in teatrul de operatii conteaza enorm. In conditiile unei crize politice in tara, in conditiile in care clasa politica taraste armata romana in mocirla, un gest de aceasta natura este ca o gura de aer pentru militari. Un gest care le arata ca cineva, in tara, se gandeste si la ei. Spun aceste lucruri prin prisma experientei personale, cand, aflat in teatrul de operatii, am primit vizita presedintelui. Chiar daca pare putin credibil, aflat in formatie, avand in fata persoana presedintelui Romaniei am trait momente de emotie pe care nu credeam ca le voi trai vreodata. Am constientizat faptul ca in ciuda jegului din politica romaneasca, la nevoie, in anumite conditii, un sentiment pierdut in adancul sufletului poate renaste foarte usor: sentimentul patriotic.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

ARHIVA

Most Popular