sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăLegislatiePrecizari privind recalcularea pensiilor militare venite de la sefa Directiei Financiar Contabile,...

Precizari privind recalcularea pensiilor militare venite de la sefa Directiei Financiar Contabile, general de brigada Maria Lupu.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (9 decembrie, ora 20:29)
Realizator: Cornelia Mihăilă – „Actualitatea militară”
Realizator: Vă aduc noi informaţii de interes pentru pensionarii militari. Până la această dată, peste 70% dintre pensionarii militari aflaţi în plată au completat formularele necesare obţinerii adeverinţelor de venit, în vederea recalculării pensiilor militare.

Vă reamintim că, potrivit prevederilor Legii nr.119 din 2010, procesul de recalculare a pensiilor se încheie în ultima zi a acestui an. Pentru încadrarea în acest termen, la nivelul Ministerului Apărării Naţionale au fost luate măsuri excepţionale pentru ca procesul obţinerii adeverinţelor de venit de către pensionari să fie simplificat. Astfel, ministrul apărării naţionale a aprobat Ordinul nr. M101, stabilind responsabilităţi clare structurilor de specialitate din Ministerul Apărării Naţionale. Vă reamintim că Legea nr.119 prevedea ca acest efort al obţinerii datelor să revină exclusiv pensionarilor militari. Conform acestei legi, pensionarii militari ar fi trebuit să se deplaseze la fiecare unitate unde au lucrat de-a lungul carierei militare, pentru a solicita adeverinţe de venit. Odată cu Ordinul M 101, procesul a fost mult simplificat. Detalii despre acest subiect ne oferă şeful Direcţiei Financiar-Contabile din Ministerul Apărării Naţionale, general de brigadă Maria Lupu.

Maria Lupu: Ordinul ministrului apărării naţionale vine în sprijinul pensionarilor, simplificând la maxim acest proces, astfel încât ei să nu mai fie purtaţi pe drumuri. Întreaga activitate se desfăşoară prin centrele militare zonale, judeţene şi de sector. Mai mult, ministrul a dispus luarea unor măsuri extraordinare pentru simplificarea procesului, cum sunt: dotarea cu echipamente tehnice moderne pentru fotografierea şi introducerea datelor necesare obţinerii adeverinţelor de venit, implicarea a peste 5.000 de oameni în acest proces. Până la această dată, peste 70% din pensionarii militari aflaţi în plată au completat formularele pentru obţinerea adeverinţelor de venit necesare recalculării pensiilor, numărul acestora fiind în creştere. Circa 20.000 de adeverinţe au sosit deja la Direcţia Financiar-Contabilă pentru recalculare şi emiterea deciziilor. Pensionarii militari au înţeles că recalcularea pensiilor este în favoarea lor, aşa se explică şi numărul foarte mare de pensionari care se prezinţă la centrele militare, la unele dintre acestea creîndu-se, în ultima lună, o oarecare aglomeraţie. Subliniez încă o dată, pensionarii cu o carieră militară completă, care au primit o pensie de până la 3.000 de lei, să nu fie îngrijoraţi că prin recalculare le vor scade pensiilor. Aşa cum ministrul apărării naţionale a arătat în repetate rânduri, unele dintre aceste pensii chiar vor înregistra creşteri.

Realizator: Aşa cum prevede Legea nr.119 din 2010, adeverinţele de venit din care lipsesc date vor fi completate provizoriu cu salariul mediu brut pe economie. Pe măsura identificării documentelor doveditoare, centrele militare vor completa aceste date în regim de urgenţă. Acolo unde există situaţii în care adeverinţele nu sunt completate cu toate veniturile realizate, pensionarii militari vor primi drepturile cuvenite retroactiv. La fel stau lucrurile şi pentru cei care s-au prezentat la centrele militare mai târziu, iar timpul rămas la dispoziţie pentru procesarea datelor este foarte scurt şi pentru ei calculul se va face pornind de la salariul mediu brut pe economie, urmând ca, pe măsura procesării datelor, şi aceştia să primească retroactiv drepturile cuvenite.

Maria Lupu: Referitor la unele sentinţe, prin care s-a pronunţat suspendarea aplicării Hotărârii de guvern nr.735/2010, Ministerul Apărării Naţionale a solicitat, în mod expres, punctul de vedere al Guvernului României. Potrivit punctului de vedere emis prin Secretariatul General al Guvernului, suspendarea operează doar pentru reclamanţii din proces. În ceea ce priveşte anularea prevederilor actului normativ menţionat, hotărârea judecătorească nu poate produce efecte decât după ce aceasta ar rămâne definitivă şi irevocabilă. Ministerul Apărării Naţionale respectă hotărârile instanţelor judecătoreşti, precum şi actele normative în vigoare pentru apărarea drepturilor militarilor activi, în rezervă şi veteranilor de război.

Sursa: mhblogonline.blogspot.com

RELATED ARTICLES

3 COMENTARII

 1. Domnule ministru, „ca să fie clar” au început să scadă pensiile „sub 30 de milioane”. Ce faceţi? Vă daţi demisia sau mai aşteptăm nişte alegeri? Nu era vorba atunci nici de stagii complete şi nici de altceva nici în conferinţa din septembrie şi nici în iunie! Mai spuneaţi, domnule ministru, că toţi preşedinţii v-au dat stele? Dar, oare, câte stele v-ar da militarii ăştia de care vă bateţi joc cu atâta nesimţire ?

  Cel mai jenant lucru la un om care se pretinde a fi militar este tocmai lipsa de onoare manifestată prin minciuna sfruntată spusă public. Cu atât mai mult unul care se laudă pe la colţuri că ar fi şi ministru al Apărării. Eu, cel puţin, nu-l cred. Nici că e ministru şi nici că are onoare!

 2. Pani Hacitin, foarte frumos strigata durerea domniei voastre si drept urmare ne vom permite sa facem din ea un articol, poate il vor citi si cei care ar trebui sa-l citeasca. Intrucat nu prea suntem de acord cu politica pe acest site, vom taia doar ultima fraza din comentariul domniei voastre.
  Asa cum stiti, am inaugurat o rubrica: Articolul cititorului. Postarea aceluiasi comentariu de mai multe ori nu ajuta cu nimic. Il puteati trimite pe adresa redactiei si il postam ca atare intrucat merita postat. Deja il puteti vizualiza aici:
  In loc de glontul izbavitor al unui inamic nobil, scuipatul otravit si mincinos al unui prim ministru

  Pentru ca nu isi aveau rostul, celelalte copii ale comentariului le-am sters.

 3. ce inseamna „pensionar cu o cariera militara completa” daca Mr a fost nevoit si fortat sa iasa la 47 ani la pensieavind 20ani vechime in armata fara scoala i si fara grupe;;cum este considerat?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

ARHIVA

Most Popular