marți, februarie 27, 2024
AcasăActualitate militaraPrecizari MApN pe tema achizitiei aeronavei pentru transporturi speciale.

Precizari MApN pe tema achizitiei aeronavei pentru transporturi speciale.

In cadrul Comisiei pentru apărare din Senat a fost dezbatuta propunerea Guvernului României de achizitie de catre MApN a unei aeronave pentru transporturi speciale. In urma acestei dezbateri au aparut in presa o serie de comentarii la care ministerul apararii a dat si un raspuns.

Potrivit Mediafax, care citeaza declaratiile senatorului PDL Traian Igaş, membru al Comisiei de apărare, propunerea Guvernului de achiziţionarea de către MApN a unui avion pentru zborurile speciale este de fapt o „acţiune mascată” a Guvernului de a intra în posesia acestei aeronave.

„În cadrul Comisiei pentru apărare am discutat şi această propunere a Guvernului României de a achiziţiona un avion. La început ni s-a prezentat ca fiind un avion multirol pe care să-l folosească Armata în diverse misiuni. Sigur că a fost doar o acţiune mascată a Guvernului, pentru ca, ulterior, să aflăm că este vorba de un avion care să fie folosit de demnitarii statului român, şi aici mă refer la prim-ministru”, a declarat Igas.

„Chiar a fost dat exemplul că domnul Crin Antonescu ar fi plecat în Elveţia cu acest avion, nu s-ar fi dus cu un avion de linie. Am contestat acest lucru şi am propus amânarea acestui subiect şi sigur dezbaterea mai aprofundată a acestei iniţiative a Guvernului, asta şi datorită faptului că toată această achiziţie, toată aceasta procedură costă statul român 56 de milioane de euro pe o perioadă de patru ani de zile”.

„Ne permitem să avem o diferenţa de 21 de milioane de euro, în condiţiile în care ieri am discutat protocolul pe care l-a semnat Guvernul cu FMI, în condiţiile în care criza este destul de profundă în România? (…) Pentru fiecare 200 de ore de zbor, starul român trebuie să mai plătească o mentenanţă de un milion de euro firmei care face acest serviciu”, a declarat senatorul PDL.

Si preşedintele Comisiei pentru apărare din Senat, Corneliu Dobriţoiu (PNL), a precizat, că suma totală necesară achiziţionării în leasing a aeronavei pentru înalţii demnitari se ridică la 56 de milioane de euro, bani care vor fi viraţi MApN de către Ministerul de Finanţe, transmite Mediafax.

Insa, din raspunsul MApN rezulta altceva, de unde apare si intrebarea: ce polite se platesc sau care este adevaratul scop al acestui nou scandal, pentru ca de o aeronava Romania are clar nevoie.

Precizarile MApN:

În legatură cu informaţiile apărute în presă legate de achiziţia unei aeronave pentru transport special, Biroul de presă al Ministerului Apărării Naţionale face următoarele precizări:

În România, ca şi în alte ţări membre ale Uniunii Europene, zborurile speciale se realizează de către Ministerul Apărării Naţionale cu aeronave din flota proprie. Pentru realizarea acestei misiuni, prin Ordonanţa de rectificare a bugetului, a fost alocată Ministerului Apărarii Naţionale suma de 13,5 milioane lei, în vederea demarării procesului de realizare a capabilităţii de transport special.

Astfel, in acest moment, la Statul Major al Forţelor Aeriene şi la compartimentele de specialitate din cadrul Ministerului se analizează mai multe variante pentru identificarea solutiei optime. Având în vedere cele de mai sus, este prematură o eventuală discuţie despre costurile achiziţionării aeronavei la aceasta dată.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE