sâmbătă, februarie 24, 2024
AcasăActualitate militaraExternePosibilă participare a României la misiunea UE din Mali EUTM

Posibilă participare a României la misiunea UE din Mali EUTM

MaliPrezent la reuniunea extraordinară a UE de la Bruxelles, avand ca tema principala de discutii situaţia de criză din Mali, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a declarat că va recomanda forurilor de la Bucureşti sa avizeze favorabil participarea la misiunea militară a UE în Mali”.

“Am menţionat în cadrul dezbaterilor că suntem într-o fază destul de avansată de reflecţie instituţională, de analiză privind o contribuţie concretă la misiunea UE. Şi aici o spun ca posibilitate, putem vorbi de personal care să vizeze operaţiunile de pregătire, de instruire a armatei respective, poate elemente de stat major şi echipament, logistică pentru antrenament”, a declarat Corlăţean în conferinţa de presă post reuniune.

“Discuţiile de astăzi şi informaţiile primite în cadrul reuniunii, inclusiv de la ministrul din Mali, dar şi de la partenerii europeni, mie mi-au consolidat poziţia privind necesitatea unei contribuţii a României în ceea ce înseamnă un efort necesar de combatere a terorismului şi aceasta va fi poziţia mea la întoarcerea acasă. Voi susţine şi voi recomanda celorlalte instituţii direct competente în acest domeniu să luăm o decizie la nivelul statului român privind o contribuţie din acest punct de vedere”, a afirmat Corlăţean.

Miniştrii de Externe ai statelor membre UE au aprobat o misiune în scopul formării şi reorganizării armatei din Mali, misiunea constand în trimiterea a 450 de militari ai UE sub comanda generalului de brigadă francez Francois Lecointre.

România are datoria să contribuie foarte angajat la combaterea terorismului internaţional acolo unde se manifestă, dincolo de graniţele ţării, fără a-l lăsa să se apropie, a declarat ministrul, Titus Corlăţean, după anunţul că un român se află printre victimele din Algeria.

Premierul Victor Ponta a afirmat că Executivul „va asigura toate condiţiile necesare pentru ca toate structurile statului român angajate în combaterea unui astfel de fenomen să fie cât mai eficiente”.

„Şedinţa CSAT este confirmată pentru data de 5 februarie”, a afirmat Victor Ponta, într-o conferinţă de presă susţinută la Ministerul Afacerilor Externe.

Întrebat daca incidentul din Algeria schimba in vreun fel politica, strategia si prezenta Romaniei in Mali si in regiune, Ponta a declarat: „Ceea ce vreau sa confirm este o anumita strategie, si nu e doar a Guvernului, este a Romaniei in ansamblu, evident se discuta in CSAT, se analizeaza de catre Parlament, aceea ca Romania sa ramana implicata alaturi de partenerii sai, fie ca e vorba de UE, fie ca e vorba de structurile NATO, in eforturile facute pe plan global pentru combatearea terorismului.”

Cand esti politician, este simplu sa vorbesti. Că militarii romani sunt cei mai buni ambasadori ai tarii lor, o stie sau nu toata lumea. Cu ce eforturi au creat militarii romani aceasta imagine pozitiva nu stiu decat cei dislocati in teatrele de operatii. Ramane de vazut cu ce fonduri va acoperi guvernul cheltuielile nu foarte mici necesare acestei misiuni, daca va suplimenta bugetul inca neaprobat al MApN cu fondurile necesare sau va sufoca actualul buget.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE