Astfel, Statele Unite intenţionează să cheltuiască până la 100 de milioane de dolari, cu 33% mai mult decât anul trecut, pentru a oferi instructaj şi echipament ţărilor care ajută în misiunile de operaţiuni speciale şi antrenamentul forţelor armate afgane care luptă cu talibanii, potrivit unor cifre publicate joi de Pentagon.
România, Ungaria, Polonia şi Lituania vor primi cele mai mari majorări de fonduri, ţări care au contribuit cu un număr mare de trupe la coaliţia condusă de NATO în Afganistan.
Aceste majorari de fonduri survin si pe fondul reducerii bugetelor pentru aparare ale principalilor contributori din NATO, Marea Britanie, Olanda şi Germania , tari ce intentioneaza să îşi reducă personalul din Afganistan, în proporţie cu retragerea unei treimi a forţelor armate americane din această ţară până în luna septembrie.
Astfel, Pentagonul va pune o mai mare baza pe tarile Europei de Est , aliate, tari ce participa in acest an cu peste 5000 de militari la efortul comun de combatere a terorismului international.
Secretarul american al apărării, Leon Panetta, a declarat săptămâna trecută că SUA îşi vor înjumătăţi numărul de brigăzi convenţionale în Europa, îndreptându-şi atenţia către Asia. Reducerea va însemna retragerea unui număr între 6.000 şi 10.000 de militari, majoritatea din Europa de Vest.
Deşi cifra totală a bugetului va rămâne la 350 de milioane de dolari, fondurile către ţările din coaliţia NATO în Afganistan vor creşte de la 75 la 100 de milioane de dolari.
România va primi 14,3 milioane de dolari în anul fiscal care se încheie la 30 septembrie, faţă de 7 milioane anul trecut. Ungaria va primi 13,3 milioane de dolari (de la 2,87 milioane anul trecut), Polonia va primi 14 milioane de dolari (de la 2,85 milioane), iar Lituania va primi 12,8 milioane de dolari (de la 5,7 milioane).
Probabil in aceste fonduri nu este inclusa si tehnica acordata de statul american cu titlu de imprumut pentru desfasurarea actiunilor militare in teatrul de operatii din Afganistan. La aceasta data, militarii romani folosesc in Afganistan peste 60 de MRAP-uri (Mine Resistant Ambush Protected), imprumutate in anul 2010, vehicule ce aloca o protectie suplimentara trupelor romane la bombele artizanale folosite de insurgentii talibani.