miercuri, februarie 21, 2024
AcasăIn zona barfeiPensiile „nesimtite“ si taraboiul TV

Pensiile „nesimtite“ si taraboiul TV

După tot tărăboiul televizat cu privire la așa-zisele „pensii ne­simțite“ ale pensionarilor mili­tari botezați „îndurerați de patrie“ de președinte, se constată că primele 25.600 de pensii recalculate (din peste 150.000) vor consuma cu 8% mai mulți bani.

Adică, „distracția“ valorează 72 milioane de euro pe an (vezi calculul).
În plus, gălăgia pentru câteva zeci de pensii speciale a pus în umbră milioanele de pensii obișnuite care au scăzut cu 5,5% de la 1 ianuarie, prin obligarea la plata asigurărilor de sănătate. Scandalul a avut un substrat birocratic. Legea prevedea recalcularea celor 81.128 de pensii MApN și a celor 61.307 de la Ministerul de Interne.

Termenul era de cinci luni – evident, o poveste cu zâne, având în vedere funcționarea aparatului de stat din România. Peste brambureala creată de legea pensiilor, modificată de peste 60 de ori din anul 2000, vin două ordine de ministru.

Pensionarii militari sunt trimiși în pas alergător înainte marș să își obțină adeverințele din toate locurile în care au prestat, în loc ca birocrații din minister să își miște o anumită parte anatomică și să obțină datele centralizate. Pensionarii se lovesc de unități militare desființate, de o arhivă centralizată la Pitești, plus de situații neaduse la zi. Rezultat – scădere de pensii, nervi, oameni puși pe drumuri, birocrați depășiți de situație, cheltuială în plus la bugetul asigurărilor sociale.

Mai există două „mici” aspecte legale pe care juriștii de la guvern nu le-au avut în vedere când au ciopârțit pensiile.Primul aspect este că o decizie de pensie este un act administrativ care crează drepturi financiare și nu poate fi modificat decât tot printr-o altă decizie de pensie, modificată.Statul nu a trimis decizii noi celor afectați, a trimis doar cupoane cu pensia taiată. Apoi, două instanțe judecătorești au suspendat hotărârea de guvern care stabilea modul în care se recalculează pensiile, iar guvernul a spus că îi dă înainte indiferent de ce a spus curtea – să trăiască premierul profesor de drept constituțional!

Dacă ați crezut că talmeș-balmeșul a luat sfârșit, v-ați înșelat. O vajnică doamnă general, șefa direcției de Finanțe-Contabilitate din Ministerul Apărării, a venit în fața poporului să-și explice neputința. În esență, a explicat că s-au depus doar 48.000 de dosare complete, cu tot pomelnicul de hârțoage.

Din acestea, doar 22.000 de dosare au fost recalculate, iar restul de aproape 26.000 de pensionari au fost pârliți urât de tot. Motivul? Deși ei depuseseră dosarele complete cu adeverințe cu tot, direcția nu a avut capacitatea să le proceseze. Ca atare, pensiile au fost recalculate burtologic, luând în considerare numai salariul mediu pe economie.

„Specialiștii“ echivalenți din MAI au fost mai „vrednici“: 856 de pensii procesate dintr-un total de 61.307. Toți acești troli au promis solemn că totul „se rezolvă“ până la 31 decembrie 2010. Explicațiile sunt palide de tot. De vină pentru toată această bătaie de joc nu e nimeni din guvern și nici din direcțiile de specialitate. De vină sunt două televiziuni ale mogulilor ticăloși.

Sursa: capital.ro

RELATED ARTICLES

6 COMENTARII

 1. MEMORIU – PROTEST

  – Cadrele militare au efectuat serviciul pe baza unui contract şi în conformitate cu ?Jurământul militar? depus, executând ordinele şi misiunile primite, schimbând mai multe garnizoane;
  – Începând cu anul 1996 am trăit un stres permanent, deoarece din 3 în 3 luni ni se spunea că armata se restructurează, că va trebui să trecem în rezervă pentru reducerea numărului cadrelor militare, aceasta fiind o condiţie pentru intrarea României în NATO şi UE, deci o dorinţă a poporului roman;
  – Spre deosebire de alte categorii sociale pe care noi militarii le respectăm şi ne raliem la doleanţele lor (care în mare parte au avut un program zilnic de lucru de 8 ore sau mai puţin), serviciul militar este şi a fost unul cu cerinţe speciale, cu mari restricţii şi privaţiuni, 24 de ore din 24 de ore am fost în serviciul poporului, instruind militarii pe câmpul de instrucţie, în aplicaţii, la tragerii, participând în economia naţională, în mine, la construirea canalului Dunăre ? Marea Neagră, agricultură , Revoluţie;
  – Acest lucru nu trebuie uitat şi nu poate cineva să uite şi să ceară ca toată lumea să primească acelaşi salariu şi aceeaşi pensie. Magistraţii, poliţiştii, militarii, minerii, strungarii, agricultorii sunt categorii diferite care necesită studii diferite, calităţi de încadrare diferite şi fiecare meserie a avut şi are cerinţele şi privaţiunile ei, care au fost asumate atunci când fiecare cetăţean şi-a ales meseria. Să fie toată lumea salarizată şi pensionată la fel, indiferent de meserie, nu cred că se poate, atunci cine îşi va alege meseria de militar cine va mai lupta în teatrele de operaţiuni de pe glob.
  – Atenţie dragi camarazi de arme activi, noi am fost ca voi, voi nu a-ţi fost ca noi, deci nu staţi cu braţele încrucişate nu fiţi fricoşi, poate după ce veniţi din teatrele de război vă împuşcă ca să nu vă mai dea şi vouă pensie căci sărăciţi bugetul de stat;
  – Deşi nu am dorit, în urma restructurării M. Ap. N., am fost trecuţi în rezervă la vârste cuprinse între 38 – 50 de ani, , cu drept de pensie anticipată parţial, cu valori cuprinse între 3.000.000 – 7.000.000 ROL, de unde varianta că am fost trecuţi în rezervă cu pensii de ordinul zecilor sau sutelor de milioane ROL;
  – Menţionez că şi în intreprinderile civile restructurate ori desfiinţate s-au acordat plăţi compensatorii, iar muncitorii au putut să se angajeze în alte instituţii de stat sau particulare, meseriile lor fiind cerute şi ?compatibile?;
  – Pensia anticipată parţial primită de militari, spre deosebire de persoanele civile, a fost cât de cât o reparaţie morală pentru cariera unui om care a făcut o şcoală, s-a instruit şi pregătit într-o meserie deosebită, nobilă, a fost întreruptă brusc iar veniturile lui au fost reduse considerabil şi spre deosebire de persoanele din viaţa civilă noi militarii nu ne puteam angaja imediat având în vedere specificul MAp.N;
  – Au fost trecuţi în rezervă înainte de împlinirea vârstei de pensionare (55ani) şi fără voia lor sute de ofiţeri, subofiţeri şi maiştrii militari care nu au putut să-şi întreţină familiile şi să-şi şcolarizeze copii din pensile anticipate parţial primite, fiind astfel nevoiţi să-şi caute locuri de muncă;
  – Dintre aceştia unii s-au şcolarizat, urmând facultăţi, s-au perfecţionat în alte meserii, urmând diverse cursuri, angajându-se pe bază de concurs în alte domenii decât Ministerului Apărării Naţionale;
  – Cu aceştia ce aveţi domnilor guvernanţi, de ce doriţi să le luaţi pentru a doua oară dreptul la muncă? De ce au fost lăsaţi să urmeze pe bani lor diverse facultăţi, de ce au fost lăsaţi să se califice întro altă meserie, de ce au fost lăsaţi să se pregătească şi să susţină un concurs pe care l-au şi luat , de ce nu li s-a spus militarilor că ei nu mai au nici un drept în ţara lor pe care au construit-o şi apărat-o cu propria-i viaţă?

  – Preşedintele ţării şi primul ministru spuneau că militarii au sute de milioane pensie şi că după pensionare s-au angajat cu salarii de sute de milioane, dar când sau cerut exemple, acestea au lipsit şi s-au găsit în … alte domenii……. .
  – Dacă sunt totuşi cazuri de ce nu se analizează doar acelea care primesc pensiile de lux?
  – Conducătorilor treziţivă, chiar nu cunoaşteţi pulsul naţiunii, chiar nu vedeţi ce se înâmplă cu acest popor, vreţi o nouă răzmeliţă ca şi în1989, care de acestă dată, după 20 de ani s-ar putea să fie revoluţie adevărată?
  Pe voi nu vă interesează acum de noi militarii trecuţi fără voie în rezervă şi instigaţi la batjocorirea şi defăimarea noastră. INVIDIA SI STUPIDITATEA NE FAC VIATA AMARA….AMARA….

 2. Traim din pacate vremuri cumplite in care unele categorii sociale sunt instigate impotriva altor categorii . Cand au fost reduse salariile bugetarilor si in mediul privat , celelalte categorii sociale au asistat nepasatoare la tot ce se intampla ,ba mai mult unii erau bucurosi .Dupa reducerea salariilor ,au urmat mamele ,cine a ripostat ,evident doar cei care erau nedreptatiti , celelalte categorii erau nepasatoare sau poate chiar jubilau .
  Acum au urmat pensionari inclusiv pensiile militare ,cine reactioneaza ?, evident doar cei afectati .
  Ce nu intelegem noi poporul este ca astia ne-au luat pe rand ,avand grija sa ne manipuleze unul impotriva celuilalt si au fost siguri de reusita lor in a pune jugul pe noi , tocmi prin faptul ca au realizat ca NU SUNTEM UNITI .
  PANA CAND INTREGULUI POPOR NU-I VA PASA DE FIECARE CETATEAN INDIFERENT DE CATEGORIA SOCIALA DIN CARE FACE PARTE , vom fi tratati pe rand asa cum suntem tratati in momentul de fata.
  Suntem cobai guvernantilor si vom fi atata timp cat noi intregul popor permitem ca un singur cetatean sa fie nedreptatit .
  Vom suferi atata timp cat ii vom plati pe cei care ne distrug viata si nu vom lua atitudine cu mic cu mare.
  UNITATEA este sansa noastra !

 3. In primul rand pentru tineri…. Nu veniti in armata…. Doar daca sunteti prea fraieri sa nu reusiti in viata civila. Sau sunteti ruda fara viitor a unui potent lider militar. Eu ,daca copilul meu mi- ar spune ca vrea in armata as considera aceasta, un mare esec din partea mea ca parinte, mai ales atunci cand a avut la dispozitie o imagine reala a tot ce insemna armata.
  Armata are multe de pus la punct. Ce este mai grav este ca, cei care conduc armata nu vor putea sa faca nimic Si asta ,datorita modului de a privi lucrurile…. Modul de gandire dobandit in tinerete ne afecteaza perspectiva …. Da, armata de astazi e parada de grade si nu o entitate, un mecanism unitar functionabil. Toti liderii privesc pinioanele (SGV, Sof., M.M.) ca ceva caruia nu -i poti acorda personalitate si respect. Rosteste un grad mic si vei avea o imagine a unui rau necesar… De aici si atitudinea de astazi a unei asa zise rationale distribuiri de veniturilor. Intr-o echipa (familie ca tot se bate moneda pe coeziunea armatei ca factor determinant), cand venitul este asa diferentiat , aceste nevoi minime nu se refera la palate, lux, excursii, etc. ci la suportul logistic necesar unui copil de militar care trebuie instruit frumos si daruit societatii. Revin. Dispare motivarea …pentru ce sa lupt… Mai pot eu sa indeplinesc ordinele intocmai si la timp? Ma refer la cele ce presupun un risc ridicat. Va raspund sincer ca nu. As spune „sa mearga el ” caci imi este indiferent ca merg la puscarie sau nu, oricum pt cei dragi nu am facut prea mult. Macar, nu i pun pe drumuri si cheltuieli de pomenire daca nu am fost in stare de mai mult.
  Poate nu am fost clar sau poate ca am obosit spunand acest lucru. Un lucru e cert , mi- am ratat viata… Am visat mult si lung. Am facut tot ce mi a stat in putinta ca macar cei mici care vor veni dupa mine sa gaseasca un alt climat. Imi e scârba ca am fost militar …. Si când te gândesti ca nu am vrut decât sa fiu camarad, sa fiu cel mai bun, sa fiu primul, sa nu mi se reproseze nimic. Si ce am primit in schimb ….jigniri, priviri de dispret. Asta va spune un om care de foarte putine ori aveai ce sa i reprosezi. As vrea sa plec dar se pare ca e târziu. Dar cel mai rau imi pare, ca puteam sa fiu folositor .,cu mult mai multe avantaje in alte locuri decat in armata.
  Sunt prea multe de spus. In concluzie, cei care mai au putina demnitate si tinerete ,mergeti departe de armata.. Va doresc sanatate si sansa ….

 4. Singurul lucru pe care il asteapta acesti oameni de la sistem, in schimbul tuturor renuntarilor, este o oarecare stabilitate. Nimeni care intra in armata nu isi schimba “jobul” ori de cate ori nu-i convine ceva, asa cum poate face orice cetatean al acestei tari. Nimeni dintre militarii activi nu isi poate lua un al doilea serviciu pentru a-si rotunji veniturile, acest lucru fiind interzis, pe buna dreptate, prin lege. Orice militar trebuie sa fie in permanenta pregatit si GATA (“ready”, cum spun americanii) sa-si exercite atributiile fundamentale pentru care il plateste tara (sau ar trebui sa-l plateasca). Nu toate specializarile militare (meserii care se invata in armata) au corespondent si utilitate in viata civila. Astfel, acesti oameni sunt prizonierii destinului lor de militari, odata ce si-l asuma.
  Chiar aceasta stabilitate este amenintata acum, prin ceea ce se intampla si vedem cu totii in media. Sa nu credeti ca aceasta “dezbatere” ii ameninta numai pe actualii pensionari militari. Toti militarii activi sunt debusolati de ceea ce se intampla si se intreaba pentru ce au intrat in sistem si pentru ce si-au asumat toate privatiunile impuse de sistem. Sistem care isi schimba regulile in timpul jocului.NU LE PASĂ de răvăşirea vieţii a zeci de mii de pensionari militari a căror existenţă se află la cheremul unor funcţionari îndobitociţi politic.
  NU LE PASĂ pasă de protestele bătrânilor militari cărora le-au furat trecutul iar acum le distrug încrederea în ziua de mâine.
  NU LE PASĂ de imensul scandal mass-media care scoate la iveală întreaga murdărie şi nemăsurata minciună cu care au tratat armata. Care arată adevărata lor faţă. Care ridică la suprafaţă, de sub zâmbetele lor încrezătoare, hidoşenia care-i caracterizează.
  NU LE PASĂ de încălcarea Constituţiei, a tratatelor internaţionale la care România este parte, de legislaţia Uniunii Europene, de principiile de drept şi de hotărârile judecătoreşti definitive.
  NU LE PASĂ de miile şi miile de procese care vor bloca sălile de judecată. Şi nici de banii acestui popor cu care vor trebui să plătească nemerniciile pe care astăzi le orhestrează.
  NU LE PASĂ de reacţia presei internaţionale şi de pierderea pe zi ce trece a prestigiului internaţional al ţării.
  NU LE PASĂ de starea de disperare la care au adus milioane de români.
  NU LE PASĂ de viitorul armatei române şi nici de trecutul său.
  NU LE PASĂ că peste 80% dintre romani mor de foame şi de frig.
  NU LE PASĂ că am ajuns ţara cea mai săracă din Europa.
  NU LE PASĂ că România este o ţară furată şi ascunsă în buzunarele câtorva politicieni aflaţi acum la cârmă, sub comanda acestui marinar.
  EI VOR BANII! EI VOR BANII VOSTRI, MUNCITI SI OBTINUTI CU SACRIFICII, IN TIMP CE EI HUZUREAU SI ADUNAU BOGATII NEMASURATE !
  EI VOR BANII ! CU O R I C E PRET!

 5. Catre , Basescu si Boc
  Aceasta asa zisa recalculare a pensiilor speciale este o mare golanie a actualei puteri , ca sa
  fiu totusi elegant in exprimare , o mare umilita si batjocura adusa intregului corp de cadre din
  sistemul de siguranta nationala si nu numai , oameni ( pentru ca sunt totusi oameni ) care si-au
  slujit cu devotament patria , in luna ianuarie inevitabilul s-a produs , s-au trezit in cont cu pensiile
  dramatic diminuate , desi au primit asigurari de la actuala putere ca acest lucru nu se va
  intampla.
  Sub masca ascunsa , diabolica , a reformarii statului (??) li se impune cadrelor militare sa
  semneze cererile de recalculare a pensiilor legal dobandite , printr-o lege anterioara a statului
  roman.Nimic mai marsav in aceasta actiune a guvernantilor .Desi exista o decizie a Inaltei Curti
  de Casatie si Justitie , acestia ignora orice pronuntare a justitiei romane . Ma intreb si va intreb ,
  in ce tara traim ?? . Acesti oameni orbi , fara capatai , fara scrupule trateaza oamenii din aceasta
  tara ca si cum nu ar exista si se joaca cu cifrele ca la ora de aritmetica

 6. BRAVO!!!!! acesta este un articol pertinent comparativ cu cel in care se puneau pe umerii militarilor manifestarile de la Iasi, desi in acea multime puteau fi batranii umiliti de smecheriile guvernului (vezi 5,5,%), ba chiar mai mult pe o satra de colonei….de unde stia autorul ca erau colonei??..de unde au ajuns coloneii armatei romane sa se adune in satra…de unde stia acel individ care a scris articolul ca erau militari?…nu stia dar probabil s-a dus dupa ce a scris articolul la carmaci sa semneze statul de plata…referitor la SCMD si pe noi, pensionarii ne irita ca stam prea mult pe la televizoare ca sa ne terfelim intre noi, ca Dogaru este nereprezentativ pletos, slinos, fara sa stapaneasca regula dialogului, vorbind ca proasta tot timpul, dar, probabil ca el este cel similar presedintelui nostru si deci suntem in normalitate…luptam cu armele lor ale paduchiosilor portocalii…ca prea ne-au umilit…cu alte cuvinte FRUMOS ARTICOL

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE