Citesc un comunicat al SCMD si nu-mi vine sa cred. Scopul acestui sindicat nu este mentinerea macar a actualelor pensii, ei tind la pensii NATO, mii de euro, asta in timp ce muritorul de rand, pensionar roman, probabil ca nu depseste 300-400 de euro.
Odata cu cresterea soldelor militarilor in activitate, pana acum cresteau si pensiile militarilor rezervisti: de ce si cum nu am inteles niciodata: asta era legislatia, la asta doreste sindicatul sa se revina. Este normal acest lucru in conditiile in care pensionarul din viata civila nu benefeciaza de aceste facilitati?
Probabil mi se va raspunde ca statutul de militar este unul cu restrictii, cu drepturi mai putine…….foarte de acord , dar sa nu uitam ca pentru aceste restrictii, militarul in activitate a avut alte beneficii care sa compenseze aceste restrictii: casa, masa, haine si nu in ultimul rand o solda care ii asigura un trai decent. La iesirea la pensie, beneficia de o pensie deloc neglijabila comparativ cu celilalti pensionari.
As supune atentiei dumneavoastra soldele celor care in prezent sunt militari activi. Veti afla cu stupoare ca un pensionar militar (lt.col.) are in momentul de fata pensia mai mare decat un militar activ, la acelasi grad. Cum este posibil asa ceva? Cum s-a ajuns la asa ceva?In ce stat din lumea asta mai apare aceasta discrepanta? Au dreptate pensionarii militari sa faca scandal?
Sindicatul isi da cu tesla…….pentru ca au auzit ei la radio-sant ca pana in 2012 salariile militarilor si politistilor activi se vor alinia la salariile omologilor din tarile membre NATO.
Asa si….care-i problema?
Domnule Dogaru, domnule Rinciog ati avut in viata voastra comanda unei companii, macar, in Irak, Afganistan, Kosovo, Bosnia? Va comparati voi, scribalai de meserie cu militarii care au luptat in aceste teatre? Niciodata nu confundati scaunul pe care ati stat toata viata cu sezlongul din cortul din Irak. Nu comparati stiloul cu armamentul individual pe care probabil niciodata nu l-ati purtat. Spuneti multumesc statului asta care va suporta dupa ce ati iesit la pensii dupa functii pe care niciodata nu le-ati meritat.
Avem militari in activitate cu statut de veteran (N.R. militari cu mai mult de 360 de zile in teatre de operatii). De ce niciodata nu amintiti de beneficiile acestor veterani? De ce nu spuneti presei ca acesti militari nu beneficiaza decat de o diploma dupa un an petrecut in razboi? De ce nu spuneti presei cum ati ajuns voi pe functiile alea mari de pe care ati iesit la pensie la 45 de ani cu sume fabuloase?
Eu as face propunere guvernului ca pensiile militare sa se actualizeze ca si pana acum: daca soldele militarilor din activitate au scazut cu 25% , de ce nu ar scade si pensiile militare tot cu 25%?
Cineva, undeva, candva spunea ca militarii din activitate sunt alaturi de pensionarii militari: aveti partial dreptate. Militarii din activitate sunt alaturi doar de adevaratii pensionari militari, care stiu cu ce se manaca armata, care au urcat treptele carierei militare una cate una si-si merita cu varf si indesat fiecare leut din pensie.
Probabil ca imi voi umple frigiderul de carne, dar e un lucru bun: si asa mor de foame cu solda redusa cu un sfert, cu norma de hrana redusa cu un sfert, cu chiria redusa cu un sfert. Nu provin din filiera indirecta sa-mi vina bani de la tata colonelu sau generalu, nu am casa de la tata colonelu sau generalu , nu-mi plateste tata colonelu sau generalu chiria si intretinerea. Tot ceea ce am sunt doar 5 ani de academie, o nevasta si doi copii. Cu atat mi-a ajutat Dumnezeu si-i multumesc pentru asta.
Semneaza : un veteran in activitate care a ajuns sa regrete cariera aleasa.
Domunl ziarist nu cunoste ceva:CA MILITARII IN REZERVA SUNT TOT MILITARI.LA EI SE POATE APELA ORICIND,SUNT PREZENTI LA CMJ -TENE .EI CONSTITUIE REZERVA ARMATA (IN CAZ DE CONFLICT ARMAT.CALAMITATI,REVOLUTII ETC…)ASA CUM SE CONSTITUIR ORICE REZERVA-BANCARA,AGRICOLA,MONETARA, LA CARE SE APELEAZA IN SITUATII MAJORE!Asa ca nu ii puteti compara nicicind cu un civil care a stat 8 ore la serviciu,a plimbat poate 3 hirtii si militarii care au raASPUNS<< servesc patria'' INDIFERENT DE CONDITII CLIMATICE,INDIFERENT DE SITUATIA FAMILIAALA SI NU IN ULTIMUL RAND DE SANATATE.
ei au fost cei care au facut revolutia!fARA ARMELE LOR A-TI FI URLAT SI ACUM LA luna!
rusine celor care denigreaza armata romana!aDUCETYI-VA AMINTE CINE V-A PAZIT ATATIA ANI!
Sistemul Pensiilor Militare din România datează din 1829-1830, fiind consacrat definitiv în timpul domniei lui Cuza, prin înfiinţarea Casei Militare de Pensii a Armatei. Legea a fost respectată cu sfinţenie de către Carol I, Ferdinand, Carol al II-lea, Antonescu, Dej, Ceauşescu, Iliescu şi Constantinescu.
Intenţiile aberante ale guvernanţilor actuali constituie o abatere de la sistemul pensiilor militare din NATO şi UE. Propunerea de lege încalcă în mod flagrant principiul „neretroactivităţii”, prevăzut de art.15. alin.(2) din Constituţia României.
Se introduce premisa falsă că pensiile ocupaţionale actuale pot fi calculate ca şi cum ar fi fost obţinute în baza principiului contributivităţii.
Sistemul de calcul al pensiilor militare prezintă particularităţii distincte conceptual faţă de cel al pensiilor civile şi este reglementat prin lege ocupaţională, în Germania, Marea Britanie, SUA, Turcia, Coreea de Sud, Israel, Egipt, Japonia, Cehia, Polonia sau printr-un capitol distinct, într-o singură lege, împreună cu cea a pensiilor bugetarilor, dar cu prevederi aparte pentru militari, în Franţa, Italia, Grecia, Portugalia, Austria. Baza de calcul a pensiilor militare se stabileşte în funcţie de valoarea soldei din ultima lună de serviciu activ, în Germania, Marea Britanie, Turcia, Italia, Grecia, Austria, Japonia sau media pe ultimele trei sau şase luni, în Franţa, Egipt, de vechimea integrală în armată, 30 de ani în majoritatea ţărilor, Japonia 20 de ani, Israel 25 de ani.
Pentru stabilirea pensiei, bazei de calcul rezultate i se aplică un procent cuprins între 70-80% (Ungaria 65%, Olanda 70%,Marea Britanie 72,5%, Germania 75%, SUA 77%, Norvegia 76%, Italia 80%, Franţa 80%.
La ora actuală, în România, media pensiei militare în întreg sistemul de apărare este de circa 1.400 lei, aproape 340 euro. La alţii este de 2.000 – 3.000 euro.
La trecerea în rezervă, militarul primeşte un sprijin financiar în sumă fixă de 100.000 dolari, în Israel, sau echivalentul a 36 de solde lunare în Franţa, Marea Britanie, Turcia, Egipt. În Austria, militarul rezervist primeşte 70 de solde lunare, cu condiţia unui girant, ca în caz de deces suma rămasă să fie rambursată. Raţiunea pentru care se dă acest sprijin financiar în ţările enumerate, şi nu numai, este de a facilita integrarea în societatea civilă, o eventuală întoarcere în locul de baştină sau pentru cumpărarea ori construirea unei locuinţe, pentru a o elibera pe cea de serviciu.
În toate ţările pensiile militarilor rezervişti se actualizează imediat cu indexarea soldelor militarilor activi, precum şi periodic în raport cu valoarea inflaţiei. INVIDIA SI STUPIDITATEA NE FAC VIATA AMARA….AMARA….
Nu aveam nici 14 ani când am fost admis la Liceul Militar de Marina ALECSANDRU IOAN CUZA din CONSTANTA . Pentru 5 ani, mi-am lăsat părinţii cu lacrimi în ochi şi am păşit într-o lume plină de privaţiuni; era un drum fără întoarcere! Primele luni de liceu au fost incredibil de grele. Pas de defilare pentru jurământ, instrucţie şi trageri de zi şi de noapte, 8 ore de planton săptămânal păzind bocancii colegilor pe holuri teribil de sinistre şi pline de singurătate, kilometrii de parchet raşchetaţi cu cioburi de sticlă, sute de toalete, săli, geamuri, sectoare exterioare curăţate in fiecare zi, mâncare la cazan şi nu în ultimul rând, închişi între garduri păzite de santinele înarmate, prizonierii unui sistem creat pentru a pregătii tineri capabili să apere o ţară, un neam, un popor. N-am să uit niciodată că, pe timpul iernii, am purtat în picioare aceiaşi bocanci în permanenţă îmbibaţi de apă pe care nu puteam să-i usuc, căldura fiind oprită din dispoziţia lui Ceauşescu şi n-am să pot uita niciodată marşurile de zeci de km desfăşurate pe jos, cu raniţă de 25 de kg în spate şi armament, în nopţile în care dormeam pe rând în mers, sprijiniţi din lateral de doi colegi. Stresul prin care am trecut, presiunea importanţei misiunilor avute, uzură fizică şi psihică, responsabilităţile existente la fiecare pas, interzicerea desfăşurării altor activităţi decât celei de ostaş, reprezintă motivul pentru care militarul român a fost recompensat cu un salariu decent şi cu dreptul la o pensie ocupaţională. De aproape doi ani, armata activă şi în rezervă, este terfelită şi prezentată ca o mare dihanie devoratoare de resurse bugetare, aruncându-se acuze de neconceput asupra tuturor celor ce o compun. Printr-o campanie mediatică bine ţintită, iniţiată şi condusă cu o abjectitate ieşită din comun de către reprezentanţi ai guvernului, s-a urmărit denigrarea şi în final distrugerea profilului şi statutului social al fostului şi actualului slujitor sub drapel. Oricum, aţi distrus tot ce aveam mai scump şi mai sfânt în mine: încrederea în Statul Român, încrederea în existenţa unui stat de drept INVIDIA SI STUPIDITATEA NE FAC VIATA AMARA ….AMARA…