luni, aprilie 15, 2024
AcasăActualitate militaraUn ofiter genist din Brigada 81 Mecanizata ranit in poligon, in urma...

Un ofiter genist din Brigada 81 Mecanizata ranit in poligon, in urma exploziei unei grenade

Lovitura RPG-7
Un ofiţer din Brigada 81 Mecanizată a fost rănit joi, 3 mai, în jurul orei 11.30, în poligonul Dorolea din judeţul Bistriţa Năsăud.Maiorul Octavian Ghiţă făcea parte dintr-o echipă de genişti care executa un exerciţiu de distrugere a unor elemente de muniţie.

Ca urmare a faptului că o grenadă tip PG-7 nu a explodat în urma iniţierii încărcăturii, au fost puse în practică procedurile specifice unei astfel de situaţii. După luarea măsurilor de siguranţă pentru membrii echipei şi după expirarea timpului de aşteptare prevăzut de instrucţiuni, ofiţerul s-a deplasat spre locul în care era dispusă grenada, moment în care s-a produs deflagraţia acesteia.

În urma exploziei, maiorul Ghiţă a suferit răni în zona feţei şi a membrelor, în prezent starea sa fiind stabilă. După acordarea primului ajutor în poligon, militarul a fost transportat la Spitalul judeţean din Bistriţa.

În incidentul din poligon a fost implicat şi un subofiţer din aceeaşi unitate, care se afla la o distanţă mai mare de locul deflagraţiei. Acesta a acuzat o leziune uşoară în zona coapsei drepte şi a fost, de asemenea, transportat la spital pentru investigaţii medicale.

Conform procedurilor, a fost sesizat Parchetul Militar, iar o comisie numită de comandantul Brigăzii 81 Mecanizată cercetează împrejurările producerii evenimentului.

Sursa: mapn.ro

Nota: Introdus in uzul armatei ruse in anul 1961, aruncatorul de grenade a fost construit sub licenta intr-o mare diversitate de forme si in marea majoritate a tarilor( conform wikipedia se construieste in 9 tari) datorita complexitatii reduse si a eficacitatii extraordinare, aruncatorul fiind construit inclusiv de retelele teroriste in atelierele proprii.

In Romania, aruncatorul a fost construit de CARFIL SA sub denumirea binecunoscuta de AG 7, romanii detinand si un brevet pentru motorul loviturii de AG 7.

Conform regulamentelor in vigoare, organizarea observarii poligonului in scopul descoperirii munitiilor neexplodate se realizeaza odata cu organizarea tragerilor, iar distrugerea acestora, imediat ce au fost semnalate ca nu au explodat, in cazul aruncarii grenadelor de mana, sau dupa terminarea sedintei, in cazul tragerilor cu aruncatoarele de 40 mm, AG-7 ori cu elemente de marcare a focului.

Pentru distrugerea unei munitii de AG 7 neexplodate, se folosesc 0,200 kg de trotil la prima explozie, ulterior folosindu-se 0,400 kg.

Informatii detaliate despre executarea tragerilor si asanarea poligoanelor pe legestart.ro.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE