sâmbătă, februarie 24, 2024
AcasăIn zona barfeiCorneliu Dobritoiu, propus ministru al apararii in guvernul Ponta.

Corneliu Dobritoiu, propus ministru al apararii in guvernul Ponta.

Corneliu Dobritoiu
Nici nu s-a asternut bine linistea in urma propunerilor facute de primul ministru desemnat Ponta, ca noului ministru propus pentru aparare i-au si scos agentiile de presa istoricul zbuciumat la vedere. Avand cursuri in strainatate la care muritorii de rand nici nu pot visa, avand in coada un scandal legat de achizitia de locuinte de la MApN pe bani putini, va fi in stare domnul Dobritoiu sa dea carcotasilor peste nas prin standardul ridicat de conducere? Va fi tarat MApN in valtoarea politicii si mai rau decat este acum?

Iata in cele ce urmeaza bibliografia domnului Dobritoiu, prezentata de AGERPRES:

Corneliu Dobriţoiu s-a născut la 18 septembrie 1955, în Bucureşti. A absolvit Liceul Militar ‘Dimitrie Cantemir’ din Breaza, judeţul Prahova, în anul 1974 şi apoi Academia Forţelor Terestre ‘Nicolae Bălcescu’ din Sibiu în anul 1977.

A lucrat ca ofiţer în cadrul Regimentului 1 Mecanizat din Bucureşti îndeplinind următoarele funcţii: comandant de pluton (1977-1978), comandant de companie de infanterie (1978-1980) şi apoi locţiitor al Şefului Biroului Cercetare (1980-1983).

Este numit Comandant de Batalion la Institutul de Medicină Militară din Bucureşti (1983-1987). În anul 1987, este numit Expert pe probleme de mobilizare a resurselor umane în cadrul Comandamentului 1 Teritorial din Bucureşti. În anul 1991 este transferat în cadrul Regimentului 3 Mecanizat din Bucureşti. În 1993, absolvă Academia de Înalte Studii Militare din Bucureşti, fiind numit şef al Biroului Cercetare din cadrul Regimentului 2 Mecanizat. Între anii 1993-1994 deţine funcţia de locţiitor al şefului Biroului Cercetare la Divizia 57 Tancuri din Bucureşti.

Din anul 1994 lucrează în cadrul structurii operative a Ministerului Apărării Naţionale, mai întâi ca expert pe probleme de analiză politico-militară în Direcţia Analiză Politico-Militară şi Relaţii Militare Internaţionale din cadrul MApN (1994-1995). În anul 1995, absolvă cursurile de apărare organizate de Centrul de Studii Europene de Securitate ‘George C. Marshall’, Colegiul de Studii Strategice şi Economia Apărării, fiind în paralel şef al Echipei Militare de Legătură a României în cadrul Programului de cooperare Româno-Americană ‘Mil-to-Mil’.

În perioada 1995-1996 a fost şeful Biroului Punct Contact Internaţional la Direcţia Relaţii Militare Internaţionale din MApN, apoi şeful Secţiei Evaluare Relaţii Militare Internaţionale la Direcţia Relaţii Militare Internaţionale (1996-1998).

Între anii 1998-2000 a fost ofiţer de Stat Major la Direcţia Cooperare şi Securitate Regională din cadrul Statului Major Militar Internaţional, Cartierul General NATO din Bruxelles. În anul 2000, preşedintele României, Emil Constantinescu, îi conferă Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler. Reîntors în România, este promovat ca şef al Direcţiei Integrare Euro-Atlantică şi Relaţii Militare Internaţionale din MApN (2000-2004).

A fost înaintat la gradul de general de brigadă (cu 1 stea) începând cu 1 decembrie 2002 şi apoi la gradul de general-maior (cu 2 stele) începând cu 1 decembrie 2004.

Urmează apoi cursurile pentru ambasadori şi generali ale Colegiului NATO din Roma (Italia), pe care le absolvă în anul 2004, şi cursul superior de management al apărării de la Şcoala de Studii Navale Postuniversitare din Monterey (SUA), absolvite în anul 2005.

În anul 2004, Corneliu Dobriţoiu este numit Locţiitor al Secretarului de Stat al MApN şi şef al Departamentului de Integrare Euro-Atlantică şi Politică de Apărare. La 15 mai 2006, prin Decret al Preşedintelui României Traian Băsescu, generalul-maior (cu doua stele) Corneliu Dobriţoiu a fost înaintat la gradul de general-locotenent (cu trei stele) şi a fost trecut în rezervă cu noul grad, din Ministerul Apărării Naţionale.

Din data de 26 iunie 2006, prin Decizia primului ministru, confirmată prin Decretul nr. 80 al Preşedintelui României, Corneliu Dobriţoiu este numit în funcţia de Secretar de stat şi şef al Departamentului pentru politică de apărare şi planificare din cadrul MApN.

În perioada 12 septembrie 2006 – 26 octombrie 2006, ca urmare a suspendării ministrului apărării Teodor Athanasiu, de către preşedintele României, Traian Băsescu, Corneliu Dobriţoiu îndeplineşte funcţia de locţiitor al ministrului apărării naţionale.

Este, din anul 2006, membru al Partidului Naţional Liberal.

Sursa biografie: AGERPRES

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE