vineri, septembrie 22, 2023
AcasăActualitate militaraNou sef la Statul Major al Fortelor Aeriene - general-maior Fanica...

Nou sef la Statul Major al Fortelor Aeriene – general-maior Fanica Carnu

Vineri, 7 ianuarie, în prezenţa ministrului apărării naţionale Gabriel Oprea, s-a desfăşurat, la sediul SMFA, ceremonia de învestire a generalului-maior Fănică Cârnu în funcţia de şef al Statului Major al Forţelor Aeriene.

La ceremonie au participat secretarii de stat Viorel Oancea şi Mihail Vasile-Ozunu, şeful Statului Major General, generalul-maior Ştefan Dănilă, generali şi ofiţeri din Ministerul Apărării Naţionale, ataşaţi militari din state membre ale NATO.

În cadrul ceremoniei au fost citite decretul prezidenţial de înaintare a generalului-locotenent Ion-Aurel Stanciu la gradul de general (cu patru stele) şi de trecere în rezervă cu noul grad şi ordinul ministrului apărării naţionale de numire în funcţie a generalului-maior Fănică Cârnu. A urmat predarea şi primirea comenzii Statului Major al Forţelor Aeriene, a steagului de identificare şi a simbolului continuităţii la conducerea Forţelor Aeriene.

În cuvântul său, ministrul apărării naţionale Gabriel Oprea a apreciat activitatea depusă de generalul Ion-Aurel Stanciu în perioada în care a condus Forţele Aeriene şi şi-a exprimat convingerea că proiectele începute vor fi continuate de generalul-maior Cârnu, căruia i-a urat succes deplin în misiunea pe care o are de a conduce Statul Major al Forţelor Aeriene.

„Armata a demonstrat chiar şi într-un an de criză economică mondială că poate acţiona astfel încât România să-şi îndeplinească angajamentele internaţionale asumate în plan militar şi să desfăşoare misiunile de instruire pe teritoriul naţional.

Misiunile de poliţie aeriană, executate fără greşeală, 24 de ore din 24, misiunile de transport de trupe şi materiale în teatrele de operaţii, intrarea în exploatare a primelor două avioane scurt-mediu curier C-27J SPARTAN, înfiinţarea Serviciului Medical Militar de Urgenţă, în cadrul căruia Forţele Aeriene au o contribuţie importantă, precum şi alte realizări ale Forţelor Aeriene sunt cu atât mai semnificative, cu cât resursele avute la dispoziţie au fost limitate”, a subliniat ministrul apărării naţionale.

Cateva date despre generalul maior doctor Fanica Carnu :

Generalul-maior Fănică Cârnu s-a născut la 5 noiembrie 1955 în localitatea Popeşti, judeţul Vrancea.

În anul 1977, a absolvit, la Buzău, Şcoala militară de ofiţeri de aviaţie, specialitatea piloţi.

Şi-a început cariera militară îndeplinind funcţia de pilot şi de pilot-şef într-un regiment de aviaţie de vânătoare-bombardament.

Din 1985 până în 1987, a urmat cursurile Facultăţii de comandă şi stat major, Secţia aviaţie şi apărare antiaeriană din Academia Militară, Bucureşti. După absolvire, până în 1995, a exercitat funcţia de comandant de escadrilă de aviaţie de vânătoare-bombardament.

Şi-a perfecţionat pregătirea de specialitate absolvind, în 1988, un curs de siguranţa zborului la Bucureşti, în 1993, un curs de carieră de pilot instructor, la Bacău, şi un curs postuniversitar pentru comandanţi de mari unităţi şi unităţi de aviaţie şi apărare antiaeriană în 1994.

În perioada 1995-1998, a fost comandant al Grupului 67 de Aviaţie de Vânătoare şi Bombardament.

În 1995, a absolvit Colegiul de comandă şi stat major din Academia de Înalte Studii Militare.

Din 1998 până în 1999, a exercitat funcţia de comandant al Flotilei 70 Aeriene şi, în perioada 1999-2001, a fost succesiv şef al Secţiei aviaţie şi apărare antiaeriană, consilier expert şi şef de birou în Direcţia doctrină şi instrucţie din Statul Major General.

În anul 1999, a absolvit Colegiul Naţional de Apărare.

Din 2001 până în 2002, a fost comandant al Şcolii de ofiţeri activi de aviaţie „Aurel Vlaicu”, în perioada 2002-2003, a îndeplinit funcţia de comandant al Diviziei 2 Aeriene şi, între 2003 şi 2004, a fost şef de stat major şi locţiitor al comandantului Comandamentului Operaţional Aerian Principal.

În anul 2002, a fost avansat la gradul de general de flotilă aeriană.

În anul 2003, a absolvit un curs de securitate naţională la Colegiul Naţional de Apărare din Bucureşti.

După ce, în perioada 2004-2005, a fost şef Instrucţie şi Doctrină la Statul Major al Forţelor Aeriene, între 2005 şi 2006, a exercitat funcţia de comandant al Forţelor Aeriene Operaţionale şi apoi, din 2006 până în 2008, a fost comandant (şi comandant al Forţelor Aeriene Operaţionale) al Comandamentului Operaţional Aerian Principal).

În anul 2006, a obţinut titlul de doctor şi a fost avansat la gradul de general-maior.

Din 2008 până în 2009, a îndeplinit funcţia de comandant al Componentei Operaţionale Aeriene din Statul Major al Forţelor Aeriene.

În martie 2009, a fost numit reprezentant al Statului Major General la Comandamentul Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SHAPE) de la Mons, Belgia.

Pentru rezultatele obţinute de-a lungul carierei, a fost distins cu: Medalia „Meritul Militar” clasa a III-a; Ordinul „Meritul Militar” clasa a II-a şi clasa I; Ordinul „Virtutea Aeronautică” în gradul de Cavaler; Ordinul naţional „Steaua României” în gradul de Cavaler.

Generalul-maior Fănică Cârnu este căsătorit şi are trei copii.

Cunoaşte limba engleză.

Sursa: mapn.ro

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

ARHIVA

Most Popular