Zilele acestea am primit un e-mail de la un subofiter in varsta, cu ceva ani de armata in spate, care, cu amaraciune ne intreaba de ce se fac diferentieri imense de salarizare intre ofiteri si subofiteri-sgv. Ne intreaba cu amaraciunea omului care se simte lezat in demnitatea si onoarea de militar drept pentru care am hotarat sa incercam sa-l ajutam cu cateva informatii. Am stat, am analizat si incercam sa-i dam acestui om, macar o licarire de lumina in intunecimea in care se afla.
In aceasta umila analiza, am plecat de la un lucru banal : salarizarea militarilor din armatele NATO. Am purces la analizarea internetului pentru a vedea in ce bareme sunt incadrati si cum sunt salarizati subofiterii NATO, organizatie la care Romania a aderat cu surle si trambite si ale carei conditii de aderare, Romania trebuia sa le respecte.
Plecand de la barfa ca aceasta lege unica de salarizare a avut ca model Germania, primul popas l-am facut aici, unde am gasit documente oficiale despre salarizare, tragand astfel concluzia ca salariile militarilor nu sunt confidentiale.
Analizand aceasta pagina ii spunem domnului subofiter concluziile la care am ajuns luand in calcul doua grade existente in ambele armate: colonel si plutonier adjutant principal, la gradul de colonel adaugand eventual si sporul de conducere al carui cuantum nu il stim intrucat este confidential, plecand de la noua grila de salarizare.
Astfel: -in Germania o functie de colonel este cu aprox. 90 % mai mare decat o functie de plutonier adjutant principal;
-in Romania o functie de colonel este cu aprox. 350-400 % mai mare decat o functie de plutonier adjutant principal
De aici tragem concluzia ca legea unica a salarizarii este facuta pe un calapod strict romanesc, cei aflati la carmele institutiei tragand de mansa cu toata forta.
Am mai analizat si am mai descoperit cateva lucruri interesante, astfel:
* gradul de sublocotenet este incadrat ca invatacel, la cadeti, fiind salarizat impreuna cu maistrii cls.1/plutonieri;
* plutonieri adjutanti principali sunt incadrati impreuna cu locotenentii, primi primind in plus fata de ofiteri un bonus de 241Euro;
*salarizarea nu se face in functie de studii de unde rezulta ca nemtii, in prostia lor, pun mai mult accent pe pregatirea si experienta militara decat pe studiile universitare si parauniversitare.
Sa nu uitam ca in Romania cel putin, cine nu vrea nu face o facultate, facultate cu ajutorul careia ulterior ajunge foarte usor ofiter de nadejde al armatei, politiei sau jandarmeriei (a se vedea recentele cazuri de coruptie de la MApN si MAI).
Vorba multa saracia omului, asa ca voi trage o concluzie trista pentru subofiterii armiei romane: cuantumul salariului unui plutonier adjutant principal se afla situat, in medie, intre salariul unui capitan si al unui maior.
Pentru o documentare mai ampla puteti consulta si urmatoarele pagini, pentru a verifica daca noi gresim:
Statele Unite ale Americii
Anglia
Canada
Acum sa analizam pe scurt de ce la altii se poate si la noi nu, plecand de la *facerea noii armate*: aderarea la Alianta Nord-Atantica.
Odata cu aderarea la aceasta alianta, armata Romaniei a suferit transformari profunde din punct de vedere al resursei umane, in baza unei conceptii si a unui calendar post aderare. Ce se urmarea in esenta prin aceste strategii de reformare a armatei:
-o ierarhie a gradelor militare descrescatoare, de jos in sus, de tip piramidal;
-raportul ofiteri/subofiteri catre valoarea 1/3;
-ponderea sublocotenentilor, locotenentilor si capitanilor in totalul ofiterilor, de peste 60%;
-ponderea sergentilor, sergentilor majori si plutonierilor in totalul subofiterilor de peste 50%.
A inceput astfel un proces de restructurare laborios prin care numarul de ofiteri, indeosebi a celor cu grade superioare – maior, locotenent-colonel si colonel a scazut , a crescut numarul de subofiteri, a crescut numarul de soldati-gradati voluntari,s-a redus numarul de civili. Aceste lucruri trebuiau sa rezulte in urma masivei restructurari a armatei.
Ce s-a intamplat de fapt: a crescut numarul functiilor de ofiteri cu grade superioare ( a se vedea ordinul ministrului apararii si decretele presedintelui Romaniei), a crescut numarul subofiterilor apeland la cai deloc utile armatei (a se vedea armata si jandarmeria).
Numarul de soldati si gradati voluntari este in continua scadere datorita lipsei de atractivitate a profesiei militare, aceasta datorandu-se in general salarizarii foarte proaste si lipsei de perspectiva a pensionarii.
Ofiterii armatei romane au salarii normale, chiar mici daca ii comparam cu cei ai statelor membre NATO……. intrebarea care ramane este de ce au subofiterii si sgv-ii salarii asa mici? De ce nu se limiteaza diferenta enorma dintre un ofiter superior si un subofiter asa cum gasim in tarile membre NATO?
Probabil raspunsul este ca nu se doreste acest lucru. Atata timp cat generalii isi primesc gradele si functiile pe banda rulanta, coloneii isi iau salariile……ce-i mai intereseaza de cei numiti candva cu mult fast: talpa armatei?
Sgp o duc cel mai bine, le vine si pensia ,au si siguranta serviciului, salariile astea atat de mari ne incurca si va rog sa se faca mai mici sa ramana si pt. gradele superioare care trudesc atat de mult {apropo un fost comandant de unitate mi-a spus sa nu gandesc ca are cine sa gandeasca si pt. noi=va multumim ca nu ne supuneti la efort mental}, cat despre drepturi va multumim ca va schimbati vechea tinuta la magazie ca tot primiti bani de echipament si mai ales ca pe noi nu ar arata asa de bine tinutele noi! V-as mai multumi dar mie frica sa nu imi uzez creierul prea mult mai ales ca am primit ordin sa nu o fac
Si…am uitat sa mai spun ca el a si muncit……..mult. Asta daca intelegi mataluta cu aia ani multi de studii. Precum vezi, amu daca esti pe val ,esti, daca nu…….asta-i viata. Poate plutonieru ala de care vorbeai e ditamai generalu in rezerva……..poti sa stii? Doar e la moda.
Nea ingineru, nu prea iti inteleg ironia. Cat despre plutonierul cu 2700 de lei pensie……cred ca ar vrea el. Chiar daca ar avea 50 de ani vechime nu ar putea ajunge la acea pensie. Cat despre mataluta, probabil atat ai muncit. Iaca nea Dogaru de la SCMD are 3800 de lei….da el ie colonel.
Dragi luptatori, va stric putin elanul de lupta si va intreb daca vi se pare corect ca un plutonier de intendenta (paznic la izmenele trupetilor) sa aiba pensie de 27 de milioane lei? E drept ca a pazit cu sfintenie si sacrificiu desuurile, pierzand mai putin de un chilot/an si luptand patriotic cu dusmanul si cu plictiseala pana la unu, cand suna trompeta si-l chema la popota la o noua lupta eroica cu supa si sarmalele cotidiene. Dupa masa somn pentru „refacere” cu vise despre faptele lui de arme, iar cand se scula mai facea putin „frecus” cu trupetii indisciplinati ca sa vada si ei ce-i aia „armata”. In paralel un inginer care a studiat infinit mai mult si care a lucrat in industria socialista pusa ulterior pe chituci de tov Roman si urmasii sai cand „si-au luat mainile de pe economie!”, are cu greu o pensie de 11 milioane, ca sa inteleaga ce prost poti sa fii cand inveti prea mult. Bravo luptatorilor! Ca de luptat pentru avantaje, indemnizatii si sporuri sunteti mai ceva decat americanii din trupele speciale!
DEGEABA VORBIM NOI AICI CACI CEI DE SUS NU NE BAGA IN SEAMA. EI ISI VAD DE ALE LOR.
DE CE SUNTEM OBLIGATI SA NE CUMPARAM DIN BANII NOSTRI BERETE SI ALTE ELEMENTE DE ECHIPAMENT, CIND NU AM PRIMIT BANI PE ECHIPAMENT DE DOI ANI DE ZILE.
taree frate
de ce un ofiter cdt pluton are prima de comanda si un subof cu aceeasi functie nu are prima de comanda???????
cine ne poate raspunde ????
NIMENIIIIIIIIII
Am jurat in fata sfantului drapel,
Ca-l lasam pe Boc sa ne ia din portofel.
Am jurat ca tara cand ne va chema,
Nea Base` si Oprea ne vor termina.
Mandra tara ,tanar colt de rai,
Noi vrem ca sa ai numai flori pe plai,
Hotia este, cam la orice pas…
Si doar noi saracii, nu mai avem glas.
Caci tipam degeaba,si nimeni nu ne-aude,
Caci puterea-i plina,doar de babe surde.
Cred ca ar fi o idee buna sa inceapa si asa:
Am jurat in fata sfantului drapel,
Sa merg ,si sa mor degeaba ,chiar si-n Israel.
Mama noastra plange… si este degeaba,
Nea Base` si cu trupa si-au facut treaba.
NATO sta si rade, de noi, si de-un ARO
Entertaining frate. Nu este Camaro.
Eba e in ripstop si are succesuri
Ca sa pastrez rima, noi avem decesuri.
Ea are botox si e europarlamentar
Noi leucemii si cancer… se trage de la radar.
2000 de euro, ea cam ia pe luna
800 in Irak… Caporal Capsuna.
Si inca una, dar nu stiu daca-mi iese :
Am jurat in fata sfantului drapel,
C-om face cu totii doar 3,14 3,14 pe el.
Am jurat ca tara cand ne va chema,
Pe noi nici in lupa nu ne va durea.
Mandra tara tanar colt de rai,
Noi vrem ca sa ai numai prosti pe plai
Sa munceasca degeaba,sau sa fim doar sluga,
Sa aibe si Basescu de cine sa rada.
Ca doar traim bine
Cu solde minore si preturi straine.
Ca avem de toate dar nu le putem lua
Caci nu ne lasa cardul, dar nici inima.
Suntem plini de rate… doar asa traim,
Ultima solutie , este sa murim.
Sa vedem atunci , pe cine or sa conduca?
Caporalul nostru , este cam pe duca.
Talpa ierarhiei este terfelita,
Nu sunt haine si nici solde…treaba e belita.
Si-atunci ce sa facem? incotro s-a luam?
Stam, si stam degeaba? sau demisia ne-o dam?
Poate e mai bine sa merg la capsuni
Si-acolo tot sclav,sunt tot la stapani.
Dar nu am alarme, nu ma jecmaneste,
Nici nu sunt planton, ci doar ma munceste.
La fel ca la noi ,doar pe alte lefuri,
Bataie de joc , dar fara „decesuri”.
Nota: 3,14= pi
lupa= anagrama. inversati pozitia consoanelor
Sper ca v-a placut. Macar asa sa mai facem haz de necaz.
Pentru cei ce au ceva impotriva la ce am postat, le doresc un sincer „alupigus bine ! ” 🙂
buna …. prea tare…. chiar le zice lumea lucrurilor pe nume…. frumos… si adevarat :))
am o mie de exemple…………..dar ce mai este corect in tara asta pentru care noi „talpasii” am depus un juramant??????????????????
din caporal sa vina peste noapte sublocotenent………e corect nu?????????
un maior ia compensatia de chirie mai mare decat solda+norma de hrana a unui sergent major………..e corect nu???????????
subof trebuie sa stea cu chirie in Ferentari si maiorul prin centru la piata alba iulia,unirii,romana…………..este corect nu???????????
sporul de radiatii se da procent din solda ca ofiterii sunt mai expusi la radiatii decat mm si subof……este corect nu???????????
prima de comanda poate ajunge si la 35%…..nu 25%…..un maior ia compensatia de chirie cat ia un sergent solda +norma de hrana…….eeste corect nu???????????
Alt EU, continuand cele spuse de tine, vin si eu si intreb: de ce exista diferente la plata diurnei in teatrele de operatii intre ofiteri si subofiteri?
Daca stam si gandim putin, vom vedea ca cei expusi mai mult sunt subofiterii si sgv-ii, drept dovada stand categoriile de personal din care provin victimele din teatrele de operatiuni.
La jandarmi de exemplu, tot personalul dislocat in Afganistan are aceeasi diurna. La ei nu conteaza gradul si functia. Pentru astea se iau salariul in tara. La noi se poate…..de asta suntem talpa, ca sa fim calcati in picioare. Nu degeaba ne-a facut autorul articolului TALPA. Nu mai suntem demult coloana vertebrala……din pacate.
Cat despre mult trambitata piramida, din pacate ea este cu varful in jos si ceea ce este mai rau este ca nimeni nu vede asta.
Cica Romania e un stat social, intr-o Europa sociala. Social inseamna ca statul are grija de cei cu nivel de trai situat in partea de jos a acestei scale. De asemenea suntem intr-o situatie de criza, in care toti am suferit o diminuare a veniturilor. Totusi, impotriva oricarei logici, se vine cu o noua salarizare, care nu e deloc una avand caracter social ci mai degraba antisocial, impartind armata in slugi si boieri. S-a u gandit oare ca la lupta multi mor impuscati in spate? Intrau pe vremuri aici cei mai „ai dracului”, acum i-au bagat pe toti. Unul flamand nu-l mai poate privi cu ochi bunu pe unul imbuibat. Asemenea discrepante poate mergeau cand trupele vedeau un capitan o data pe luna iar colonelul era asteptat cu fanfara la gara cand venea, din hasti in pasti pe la unitate. Dar acum, cand dupa o perioada in care au fost eliminati multi ofiteri buni, au aparut mult mai multi in locul lor, fosti civili absolventi de Spiru Haret si cu relatii multe sau in urma darurilor copioase. Ba uneori nici n-a mai contat ca unul e balbait, ca altul e schiop, s-a rezolvat cu derogari. Iar ofiterii si mai mari au dosare penale (achizitii – coruptie – mita), de care multi scapa si ii asteapta la pesionare un post foarte caldut si bine platit la firma careia ii semna anterior contracte grase. Unde-i piramida aceea mult trambitata? Daca ar putea cineva sa arate o statistica ne speriem cu totii de numarul celor cu diplome usor obtinute care au ajuns in armata. Daca era mm sau subofiter… nici o sansa, poate pe la jandarmi sau SRI, aceia la selectie mai vor totusi si cate unul capabil. In armata nu. Nici macar functii de mm/subof. cu studii superioare, sunt suficienti care chiar merita. Solda de comanda? 138 zicea ca beneficiaza de ea ofiterii si civilii cu studii superioare. Nu conteaza ca prin restructurare un subof./mm indeplineste astributiile care anterior au fost indeplinite de un maior care a luat ani de zile solda de acomanda, acum nu se mai poate. Desi prin legea noua nu se mai mentioneaza expres ci lasa la latitudinea armatei problema, tot n-or sa vada solda de comanda, nici 0,5% macar. Probabil crede boierul ca sluga ce-i conduce masina de serviciu merge mai repede cu stomacul gol. Sau o fi o placere tiranica sau sodo-maso, sau vrea doar cateva BMW-uri in parcare si restul in opinci pe biciclete. nu-mi pot explica problema. Cam acelasi lucru care se intampla cu toti care au un cuvant de spus in tara asta: decat in cartea de istorie cei mai multi dintre ei aleg doar vila, masina si puicute, nu-i intereseaza daunele colaterale. Mai rar, daca supara pe cineva, mai ajunge cate unul si la puscarie. Sistemul mafiot din politica romaneasca a patruns de multa vreme si in armata, doar ca acum e mai tare si mai nepasator ca niciodata si isi arata fata.
Mos Alecu, esti tare insistent ca sa nu zic altfel mai „protocolar”, asa ca de la subofiter la ofiter! Ce tot bati apa in piua ce procemtele tale? Vrei sa-ti pun aici doi fluturasi unul de mm cls.1 si unul lt.col sa vezi diferenta? Pe mine ma doare-n cot de calculele tale, cand vad fluturasul meu si al colegului (care nu-i vinovat de nemernicia celor de sus) ma apuca … un dor de codru verde… si de haiducie! Termina cu aburelile astea si uitate in jurul tau, nu vezi ca totul se naruie? Nu vezi ca pe dinafara-i vopsit gardul si inuntru-i leopardul? Sau bordurile ca sa fiu mai la obiect! Chiar nu vrei sa vezi discrepantele si polarizarea care se creeaza intre structurile de personal din armata? Asta nu se intampla decat intr-un sistem dezechilibrat in care conduc oportunistii nu profesionistii.
@Eu August 6, 2011 at 9:58 pm ;
Este de apreciat concluzia dvs. : „sincer habar nu am …” . Interesant … dvs. primiti niste bani , nu stiti ce reprezinta , de ce sint atitia citi sint , citi ar mai fi trebuit sa fie … dar sinteti nemultumit ca altii primesc mai multi …
Dle. mos alecu imi atribuiti niste afirmatii care nu imi apartin, eu nu am zis de prima de comanda 50%, eu am luat o valoare de 25% cat a zis ghita din pocreaca, referitor la norma de echipare nu am citit cu atentie ce ati scris si am confundat norma de hrana cu echipamentul insa asta nu schimba datele problemei, daca norma de hrana este 700 RON, sincer habar nu am cat este pe toata luna, ce stiu este ca mai primesc doar in jur de 300RON pe luna, restul de bani sunt opriti pentru hranire, si totusi hai sa consideram ca bani retinuti pentru hranire sunt totusi inexistenti. Nu imi place sa discut cu oameni alunecosi care se agata de orice chichita nesemnificativa doar ca sa demonstreze ceva, imi pare rau nu voi mai continua discutia, sper ca totusi sa se faca si in armata noastra macar pe linie de salarizare ca in toate statele NATO.
Succes!
@Eu August 6, 2011 at 12:34 pm :
Despre un raport de 3/1 (venituri colonel/venituri plutonier adjutant) … Din elementele prezentate de Ghita se observa ca prevederile L.138/99 au cele mai mici rapoarte de genul celui avut in vedere … Aceasta lege a preluat foarte multe elemente ale legislatiei anterioare … socialiste (?)(referitoare la salarizarea personalului din armata) …
Celelalte legi , fundamentate pe principii noi , si cu pretentia de a fi de foarte lunga aplicabilitate (in timp) , reconsidera destul de serios rapoartele salariale intre categoriile avute in vedere ….
@Eu August 6, 2011 at 12:34 pm ;Eu August 6, 2011 at 12:52 pm :
Nu stiu de unde ati inteles valorile pentru hrana si echipament … Eu am spus : „Contravaloarea in bani a normei de hrana este in jur de 700 lei ; valoarea echipamentului … o consideram ca fiind de 300 lei/luna ” … deci trebuie sa refaceti calculele .
Ca , dupa ce se retin banii pentru hranire , mai ramin … nu cred ca este corect sa consideram banii retinuti pentru hranire ca fiind bani inexistenti …
@Eu August 6, 2011 at 12:16 pm :
Ghita spune : „- solda de comanda (in legea pe baza careia spuneti ca ati facut calculele , nu exista “prima de comanda”) … este maximum 25% din solda de functie (nu 50% din totalul de pina aici).” . Adica solda de comanda a presupusului colonel nu este cit solda totala a plutonierului adjutant (7,58*0,25=1,895 … nu 2,49 .
Deci 7,58+0,25*7,58=9,475 . Ca urmare raportul ar fi de 3,8/1 …asta nemodificind substantial calculele dvs. … doar pentru corectitudinea calculelor .
Intr-un alt comentariu al dvs. spuneti : „Daca pui chiria la aceasta baza pentru ambele categoriile diferenta creste si mai mult …” . Fiind vorba de venituri de natura nesalariale , eu am propus sa luati in calcul si alte venituri de aceeasi natura : contravaloarea in bani a normei de hrana si a normei de echipament … venituri care ar fi modificat raportul incriminat .
Si , de altfel , v-am mai spus ca nu este corect sa generalizati primirea compensatiei pentru chirie , atita timp cit nu toti sint beneficiari de aceasta .
Si apoi Dle. alecu de unde dumnezeu ai tras concluzia ca echipamentul reprezinta 700 RON pe luna, crezi ca sunt 8400 RON pentru echipare pe an? sa fim seriosi suma este cu totul si cu totul alta, cu mult mai mica.
echipamentul nu se baga la salariu(asta daca se mai da), ce primesti pe fluturas, solda si o pereche de nadragi? din norma de hrana se retin banii pentru hranire si intradevar mai raman in jur de 300 RON si hopa, nu s-a schimbat nimic a ramas tot raportul de 4/1.
Si ca sa ma leg de chirie, 50% din cei 8000 RON reprezinta 4000 RON adica de 2 ori salariul celuilalt si hopa s-a schimbat calimera iar raportul de 4/1 nu mai e tot atat. Presupunand ca eu sunt foarte incapatanat si nu vreau sa ma luminez, raportul de 3/1 iti pare ca este OK.
Dle. mos alecu, nu stiu ce anume am declarat eu sub alt nume, eu ma referer la asta „Cel mai mare coeficient de ierarhizare la ofiteri(nu generali) este de 7.58, cel mai mare coeficient de ierarhizare la subofiteri este 2.49 deci coeficientul de ierarhizare al unui colonel este de 3.044 ori mai mare decat al subofiterului, la care colonelul mai primeste solda de comanda care din spusele lui Ghita este 25% din grad, functie, etc. care reprezinta inca o data coeficientul de ierarhizare al plutonierului adjutant sef, deci 3.044+1=4.044 rezulta ca cea mai mare functie de colonel este cu 400% mai mare decat a unui plutonier adjutant sef/maistru principal.” de aici am tras eu concluzia cu raportul de 4/1, nu m-am referit la norma de hrana, etc. pe care le primesc toate categoriile, deci raportul ramane acelasi, eronat din ce am scris este numai procentul 400% care de fapt este 300% cum am scris ulterior.
@Eu August 6, 2011 at 7:41 am :
Legat de modul de stabilire a compensatiei pentru chirie … si eu consider ca este nedrept ca aceasta sa fie stabilita in functie de solda ‘beneficiarului’…
Dar consider ca este incorect ca aceasta suma sa fie luata in considerare la stabilirea raportului veniturilor ofiterilor versus cele ale mm/subofiterilor … atita timp cit de aceasta compensare nu beneficiaza TOTI (toti ofiterii sau toti mm/subofiterii) cei avuti in atentie .
Aceasta compensatie (pentru chirie) … ar fi fost normal sa fie stabilita intr-o suma fixa (indiferent de grad si functie) ; fiind o suma necesara pentru sustinerea vietii … la fel ca valoarea baneasca a normei de hrana , sau valoarea baneasca a normei de echipare .
Aici , insa , apare o alta „discriminare” :
– de ce nu primesc compensatie pentru chirie cei care platesc chirie (rate la banci) pentru locuinte care sint proprietatea bancilor (pina la achitarea creditului , respectivii fiind , de fapt , chiriasii bancilor … care sint proprietarii locuintelor respective…) ?
– de ce nu primesc compensatie pentru chirie cei care , proprieteri ai unei locuinte , au avut (cindva , cineva) cheltuieli cu achizitionarea acelei locuinte… ?
@Eu August 6, 2011 at 7:41 am :
Sa o luam metodic :
– referirea la unele cunostinte minime era in legatura cu legile/principiile salarizarii personalului si cu legile privind pensiile ; nu cu pregatirea dvs.in alte domenii .
-cind v-am facut trimitere la procentul respectiv (pensie din solda militarului german) nu am avut in vedere „necoroborarea” acestuia cu alte criterii de departajare … considerind ca discutia se poarta intre persoane care cunosc detaliile …
Legat de discutia dintre dvs. si Ghita de la Pocreaca (se pare ca ‘cetateanul’ este de pe la Iasi … pe-acolo existind o localitate cu acel nume …)
-citind cele spuse de Ghita am inteles ca se referea la „venituri de natura salariala” … iar dvs. va refereati la toate veniturile …
-la un moment dat dvs. (sub alt nume) spuneti : „Nu am mai adaugat aici maruntisuri gen; norma hrana, echipament.” … de ce ??? Si de ce ati inclus (tot de la venituri „nesalariale”) compensatia pentru chiria locuintei ?
Pentru ca includerea acelor venituri (care sint acordate in suma fixa tuturor militarilor ar fi stricat „frumusete” de raport net defavorabil mm/subofiterilor … Cum se intimpla asta ? Iata cum :
– pentru a pastra raportul incriminat de dvs intre soldele colonel/plut. adj. ca fiind 4/1 … consideram soldele corespunzatoare ca fiind 8.000/2.000 (raport = 4/1). Contravaloarea in bani a normei de hrana este in jur de 700 lei ; valoarea echipamentului … o consideram ca fiind de 300 lei/luna (probabil este mult mai mare…si ar strica si mai mult raportul) ; total 1.000 lei .
– adunind si veniturile (care nu sint de natura salariala) din norma de hrana si cea de echipament , obtinem 9.000/3000 (raport 3/1) … hopa … „s-a schimbat calimera” pe care o foloseati pentru justificarea „discriminarii”…
Domnule mos alecu
De ude stiti domnule ca nu am cunostinte minime sa dau sentinte, poate am studii in domeniul psihologiei, de altfel nici nu am vrut sa sune peiorativ, sexul este unul dintre instinctele primare, asta nu inseamna ca este ceva jignitor ca sti cum se face sau ca iti doresti. Faptul ca iti doresti sa conservi ceva ce consideri ca iti apartine de drept este un instinct primar. Nu vreau sa mai discut de acel locotenent pensionar ca nu ajungem nicaieri, eu am citit doar capul de tabel si acolo scria clar ce reprezinta.
Eu sunt total de acord cu modul de implementare a pensiilor dupa modelul german sau oricare altul insa implementat cu punct si virgula fara sa se implice la crearea lui beneficiarii lui pentru ca este evident ca acestia vor fi partinitori in favoarea lor.
Acei 75% reprezinta baza de calcul care coroborata cu vechime, varsta, etc. rezulta pensia. In momentul in care salarizarea in armata Romaniei se va face ca in armata Germaniei, vezi aici http://www.deutsches-wehrrecht.de/Besoldungstabellen01-2009.pdf nu ca la noi unde diferenta intre un colonel si un plutonier adjutant sef/ maistru militar principal poate fi de 4 ori mai mare sau cu peste 300% cum a tinut sa ma corecteze cineva pe aceasta pagina, nu doar cu max. 100% la germani atunci poti spune ca totul s-a facut corect si principial. Dar ce stiu nemtii astia.
//www.hotnews.ro/stiri-esential-7022447-militarii-putea-primi-din-nou-pensii-ocupationale-separate-din-2011.htm
@Eu August 5, 2011 at 8:16 pm :
Legat de acel (de fapt v-am spus ca sint mai multi) locotenent … Se vede treaba ca sinteti tinar , si nu sinteti – cit de cit – familiarizat cu legislatia pensiilor . In Romania pentru a avea drept de pensie pentru munca depusa era/este/va fi nevoie de indeplinirea unor conditii de virsta si de vechime in munca . Acest fel de conditii erau/sint impuse si in legile 164/2001 , 19/2000 , 119/2010 , 263/2010 . Nici un fel de om cu virsta de 20 si ceva de ani (acest lucru presupunind o vechime in munca de 1…2….3… ani nu avea cum sa aiba dreptul la pensie pentru munca depusa …
Legat de pensiile militarilor germani … v-am dat adresa unde puteti studia documentarul aratat …
„Pacat ca nu reusesti(doresti) sa privesti obiectiv lucrurile dar la urma urmelor este de inteles, fiecare incearca sa isi apere interesele intr-o forma sau alta, este un instinct primar” … iar , in cazul de fata , dovedesti ca nici nu ai minimele cunostinte care sa te indrituiasca sa emiti „sentinte” …
//www.plano10.com/2011/03/pensiile-militarilor-si-politistilor-in.html
@mos alecu
deja asta a inceput sa devina polemica nu o discutie cu cap si coada, pot sa vad si eu Documentarul in cauza, asta daca exista? In nici o armata NATO(mai putin a noastra) nu se lucreaza cu procente, indici, etc. ei lucreaza numai cu valori de aceea sunt convins ca acel document nu exista, chiar la inceputul acestui articol ai link-uri catre diferite pagini(oficiale) cu modul de acordare a salariilor si sunt convins ca modul de calcul al pensiilor se face in acelasi fel.
Daca ai sa urmaresti acele pagini ai sa observi ca in celelalte armate NATO salariile nu sunt confidentiale cum se intampla la noi, oare de ce?
De unde sti ca acel locotenent era pensionat pe caz de invaliditate sau e doar o presupunere? Pai daca era pensionat pe caz de invaliditate nu ii reduceau pensia de la 1650 RON la 200 RON. Daca este sa calculam pensia acelui locotenent in cauza dupa acel Documentar german, respectivul era indreptatit sa primeasca pensie cu o valoare de 75% din ultima solda dupa numai 4-5 ani de activitate, nu iti suna ca o aberatie, asta ca sa nu mai revin iar la comparatii fata de altcineva care a lucrat o perioada indelungata si ar avea pensia mai mica decat acel locotenent. Pacat ca nu reusesti(doresti) sa privesti obiectiv lucrurile dar la urma urmelor este de inteles, fiecare incearca sa isi apere interesele intr-o forma sau alta, este un instinct primar
@Eu August 4, 2011 at 9:49 pm :
La afirmatia dvs. : „Sper sa nu insinuati ca in armata germana, de exemplu se calculeaza pensia dupa ultima solda…” . Nu insinuez ci afirm ca in armata germana pensiile militare de stat sint calculate la nivelul a 75% din valoarea ULTIMEI SOLDE BRUTE indiferent de grad sau functie … Aceasta sustinere este extrasa (cuvint cu cuvint) din Documentarul pus la dispozitia presei/parlamentarilor … de catre MApN (pe vremea cind inca nu se transformase intr-un fervent sustinator al „civilirii” militarilor in activitate – prin includerea lor in legea salarizarii unitare – si nici a pensionarilor militari – prin includerea lor in legea unitara a pensiilor)
@Eu August 4, 2011 at 9:49 pm :
Legat de acel locotenent care vi se pare ca are o pensie nerusinat de mare … Vedeti ca mai sint si alti ofiteri , dar si multi subofiteri (foarte tineri) inserati in acel tabel ca fiind pensionari … Avind in vedere virstele lor „fragede” ar fi trebuit sa va ginditi la o frauda favorizata de L.164 (dar , se vede treaba , ca au fost preluate si de corectele legi contributive) …
Daca nu ati fi avut nici un fel de idei partinitoare , ati fi stiut ca in acele cazuri este vorba de PENSII DE INVALIDITATE .
Iar in astfel de cazuri , sper ca sinteti de acord ca nu avem nici o cadere sa ne pronuntam … macar din respect pentru cei care si-au ruinat sanatatea in serviciul tarii…
Domnule, nu este vina subofiterilor ca nu au putut sa stea mai mult ofiterii in activitate, la intrarea in NATO Romania s-a angajat sa reduca numarul militarilor iar componenta celor care raman sa fie in felul urmator la 3 subofiteri un ofiter iar din totalul acestora 60 % sa fie pana la gradul de capitan, cred ca stiti destul de bine ca nici acum nu s-a ajuns la asemenea procent, iar acest obiectiv este foarte departe de atins. Referitor la acel locotenent este o realitate, cum dumnezeu un tanar locotenent pensionar la 26 de ani sa aiba o pensie de 1650 RON iar o gramada de subofiteri cu o activitate mult mai indelungata nici macar nu atingeau aceasta suma. Sper sa nu insinuati ca in armata germana, de exemplu se calculeaza pensia dupa ultima solda iar referitor la trimis catre conducerile armatelor NATO mai degraba as trimite modul de salarizare actual in armata noastra daca asta ar rezolva ceva. Eu nu am nimic de impartit cu categoria ofiterilor, am prieteni ofiteri iar unii dintre ei sunt oameni exceptionali, problema este ca in funtiile cheie din armata sunt oameni cu mentalitati de pe vremea „tovarasului”, eu nu doresc decat sa primesc ce este al meu de drept insa acest lucru nu se poate datorita opozitiei celor amintiti mai sus. Va rog sa nu fiti orbit de incapatinare si sa incercati sa va puneti in locul meu cel putin, am 7 ani de scoli militare si sunt cadru de 25 de ani, eu luna aceasta nu am castigat 1650 RON cat avea pensie acel locotenent, vi se pare normal?
De ce nu se aplica legile cu punct si virgula si la noi si trebuie sa stam la cheremul unui Mos Teaca. Daca legea asta unica de salarizare a fost creeata dupa sistemul german de ce nu se aplica acelasi model si in armata, a trebuit facut unul cu specific romanesc de catre oameni care nu au nici un pic de respect decat pentru propriul interes.
@Eu August 4, 2011 at 5:17 pm :
Afirmatia/parerea/convingerea dvs. referitoare la : „Gainaria aia cu calculul pensiei dupa ultima solda cei care lucrati in armata stiti ce rol avea. ” (presupunind ca am inteles ce doreati sa spuneti) … va sugerez sa o transmiteti conducerilor armatelor/tarilor din NATO , pentru a-si corecta si ei atitudinea si comportamentul fata de fostii lor militari .
@Eu August 4, 2011 at 5:17 pm :
La spusele dvs : „la calcularea pensiei i se considera 2 ani la anul lucrat pe cand unul dintre ofiterii aceia dezavantajati a lucrat in conditii grele de birou si primeste in plus numai 3 luni la anul lucrat ” va reamintesc :
-cele spuse erau valabile in perioada calcularii pensiilor militare de stat in baza L.164/2001
-in baza L.119/2010 si L.263/2010 cele spuse de dvs. au aplicabilitate doar la calcularea stagiului necesar pentru acordarea dreptului de pensie (perioade suplimentare acordate vechimii in munca) . Aceste perioade „virtuale” nu au nici o influenta asupra punctajului de pensie . Pentru punctajul de pensie (calculat pentru perioadele in care s-a muncit in conditii deosebite de cele normale) se aplica o majorare maxima de 50% … nu de 100% , asa cum sugerati dvs.
@Eu August 4, 2011 at 5:17 pm :
Cind vorbiti despre „la ce varsta au iesit la pensie atat salariatul ofiter cat si salariatul subofiter.” inteleg ca doriti sa va referiti la perioadele de timp cit cele doua categorii au fost in activitate … justificindu-se astfel diferentierea intre veniturile totale incasate de ei (urmind ca pe baza acelor venituri totale sa se calculeze si pensii diferentiate) .
Uitati , sau omiteti cu buna stiinta , faptul ca ofiterii nu au dorit sa fie in activitate mai putin timp ; deasemeni nu exista nici o prevedere legala care sa stipuleze ca ofiterii au dreptul/posibilitatea sa fie in activitate mai putin timp decit mm/subofiterii . Reducerea duratei de timp in care ofiterii (o majoritate semnificativa) au fost in activitate a fost generata de necesitatea realizarii „piramidei” functiilor in armata Romaniei (ca o conditie esentiala pentru aderarea la NATO) . Ca urmare a trebuit redus drastic numarul acestei categorii de personal (spre deosebire de mm/subofiteri … unde numarul a ramas aproape constant) . Acest lucru s-a realizat prin eliminarea din sistem a multor ofiteri … lucru nedorit de ei , si neimputabil lor … Prin asta li s-a „interzis” sa realizeze venituri totale mai mari …
@Eu August 4, 2011 at 5:17 pm :
Cit despre acel locotenent de 26 de ani … vedeti ca sint si de 21 de ani … si culmea „exactitatii” acelor tabele : sint si locotenenti fara virsta (presupun ca inca nenascuti) … Daca asa interpretati dvs. acele tabele , nu cred ca are vreun sens sa continuam discutia …
@Eu August 4, 2011 at 5:17 pm :
Va rog sa nu mi-o luati in nume de rau … dar nu am inteles ce ati dorit sa spuneti . Va propun sa mai puneti niste virgule … sau sa scurtati frazele , pentru a putea intelege si eu ce doriti sa spuneti …
Mos Alecule cred faci parte dintre cei „dezavantajati”, ma bucur ca s-a facut recalcularea pensiilor, mie mi se pare corect ca un subofiter care a lucrat mai mult de 25 de ani in conditii deosebite unde la calcularea pensiei i se considera 2 ani la anul lucrat pe cand unul dintre ofiterii aceia dezavantajati a lucrat in conditii grele de birou si primeste in plus numai 3 luni la anul lucrat si intradevar nu dintotdeauna salariile subofiterilor au fost la acest nivel atat de jos, s-a ajuns la aceasta situatie de cand angajatii la stat cu statut de ofiteri isi hotarasc salariile ce le primesc si asta este o anomalie, numai in Romania se poate intampla asa ceva. Ar fi trebuit de asemenea sa te uiti si la ce varsta au iesit la pensie atat salariatul ofiter cat si salariatul subofiter. Daca tot ai urmarit anexele cu pensiile recalculate poate ai vazut ca acolo era un locotenent pensionar in varsta de 26 de ani care avea o pensie mai mare decat a unui plutonier adjutant sef cu o varsta de peste 50 de ani, oare era normal? Gainaria aia cu calculul pensiei dupa ultima solda cei care lucrati in armata stiti ce rol avea.
Exista nemultumiri legate de diferentele intre soldele ofiterilor si cele ale mm/subofiterilor . Astfel de nemultumiri exista in oricare din categoriile de salariati .
Putem analiza situatia si din alta perspectiva .
MApN a publicat listele cu pensiile recalculate conform principiului CONTRIBUTIVITATII . In acele tabele , ordonate in ordinea marimii noilor pensii , se observa ca exista foarte – foarte multi mm/subofiteri cu pensii mai mari (sau cel putin egale) cu ale multor colonei , lt.colonei … de maiori nici nu mai spun .
Principiul de baza al recalcularii pensiilor este : insumarea TUTUROR veniturilor salariale obtinute de-a lungul INTREGII PERIOADE DE ACTIVITATE , si stabilirea unei pensii proportionale cu aceasta suma . Pensiile mai mari , ale mm/subofiterilor mentionati anterior , denota o suma a tuturor veniturilor (din intreaga perioada de activitate) mai mare decit suma corespunzatoare a celor cu pensii mai mici …
Acest lucru poate insemna ca mm/subofiterii sint dezavantajati punctual si pentru perioade scurte de timp … dar pentru intreaga perioada de activitate s-ar putea spune ca sint dezavantajati ofiterii …
Eule , usor – usor incepi sa prinzi cite ceva si din tainele care trebuiau sa-ti fi fost dezvaluite inca din clasele primare …
Intelegind ca nu ai prea multe idei … ci numai cite una (si aceea … fixa) … in cazul de fata „compensatia pentru chirie” … ma duc sa-mi vad de alte treburi , satul fiind de urmarit discutii cu steli p-uli .
Bine Ghita, mi-ai dat o lectie de matematica, imi cer scuze catre ceilalti cititori ca i-am indus in eroare si reformulez: cea mai mare functie de colonel fata de cea mai mare functie de plutonier adjutant sef/maistru militar principal mai mare cu NUMAI 300% dar DOAR de 4 ori mai mare, asta in „lumina” invatamintelor lui Ghita, asta sa nu mai punem la calcul celebra chirie care poate sa mareasca diferenta cu mult fata de calculele lui Ghita. Sper sa nu retractezi celebra lema „daca o valoare oarecare (A) este DE 4 ORI MAI MARE decit alta (B)(cazul “analizat” de tine) … atunci valoarea B este CU (numai) 300% MAI MARE ca valoarea A”.
Imi pare rau sa spun asta dar esti penibil.
Eule , inteleg dorinta ta de a-i stirni pe subofiteri impotriva ofiterilor … Mai inteleg si ca nu „le ai cu aritmetica” …
Nu ma voi referi la modul curios de interpretare a unor prevederi ale legilor salarizarii …ci la interpretare pe care o dai acelor prevederi…
Pentru cultura ta generala , retine : daca o valoare oarecare (A) este DE 4 ORI MAI MARE decit alta (B)(cazul „analizat” de tine) … atunci valoarea B este CU (numai) 300% MAI MARE ca valoarea A …
Cit despre modul de calcul a procentelor prezentate de mine …(„Ce face Ghita acolo cu calculele lui, face medii, imparte, scade, etc. doar ca sa ii iasa un procent mai mic numai el stie…”) … ai fi putut sa le verifici (fiind vorba de cite o simpla impartire , urmata de o inmultire cu 100) … dar se vede treaba ca nu te duce mintea la asa lucruri ‘complicate’ …
1.indemnizatia de comanda – am fost sef structura cu titulatura in stat de „sef…” si cand am intrebat de aceasta indemnizatie am primit raspuns(financiarul): subofiteri nu iau! dar alt raspuns ma uimit(personalul):indemnizatia de comanda se da la cei peste 3.20 si voi(subofiteri) niciodata nu o sa luati. :). [adevarul e dincolo de noi]
2. solda de merit – sa scos „titulatura” dar a ramas in solda contravaloare ei, adica 2 plutonieri cu aceeasi vechime, arma, functie, etc, daca unul a avut in 2010 salariu de „merit”, ramane pana la pensie cu salariul marit. [armata se deosebeste prin uniformitate]
CORECT 1000%
@john
Te inseli putin la calcule, hai sa facem un mic calcul si cu oarece sanse este posibil sa priceapa si Ghita:
Cel mai mare coeficient de ierarhizare la ofiteri(nu generali) este de 7.58, cel mai mare coeficient de ierarhizare la subofiteri este 2.49 deci coeficientul de ierarhizare al unui colonel este de 3.044 ori mai mare decat al subofiterului, la care colonelul mai primeste solda de comanda care din spusele lui Ghita este 25% din grad, functie, etc. care reprezinta inca o data coeficientul de ierarhizare al plutonierului adjutant sef, deci 3.044+1=4.044 rezulta ca cea mai mare functie de colonel este cu 400% mai mare decat a unui plutonier adjutant sef/maistru principal. Daca pui chiria la aceasta baza pentru ambele categoriile diferenta creste si mai mult. Ce face Ghita acolo cu calculele lui, face medii, imparte, scade, etc. doar ca sa ii iasa un procent mai mic numai el stie, copii mai spun lucruri trasnite.
Ce vreau sa va spun este urmatorul lucru, cand s-au intalnit capetele „luminate” ale armatei pentru creearea acestor coeficienti de ierarhizare ofiterii participanti la acea sedinta s-au frecat in palme ce isprava au facut, cand unul dintre reprezentantii subofiterilor/maistri au avut o obiectie referitor la modul nostru de incadrare, mai precis la recunoasterea scolilor militare(reincadrarea de la studii medii la scoli postliceale) si evident aplicarea altor coeficienti de ierarhizare, unul dintre smecherii de acolo a replicat „Ce ba, nu v-ajunge cat v-am dat”. Deci asta este optica, pe Ghita trebuie sa il intelegeti, el isi face doar numarul, problema este(pentru el) ca se face de ras.
Dragilor, in principiu, coeficientii pe care ii prezinta Ghita sunt corecti si sunt de doua ori cat cei ai unui subofiter. Ceea ce nu spune Ghita este ca salariul final cu sporuri si indemnizatii ajunge la de 3 ori salariul unui subofiter ajuns la maturitatea carierei.
Deci domnule Ghita, cred ca uitati indemnizatia de comanda, salariul de merit si de ce nu chiria din care colonelului ii mai raman bani de o ciorba si de o naveta de bere, in timp ce subofiterul scoate din buzunar aceeasi bani ca sa o completeze.
Dar cum spuneam mai sus, nu salariul coloneilor sau ofiterilor este problema aici, pentru ca acesti oameni NU AU VOIE SA FACA ALTCEVA, ci salariile prea mici ale celorlalte categorii de personal.
Pentru Ghita de la Pocreaca
Mai Ghita, tu esti colonel sub acoperire. Pana acum esti singurul, pe care l-am intalnit, sa planga de mila coloneilor. Vezi ca-i scroafa moarta in cotet. Dupa 16 ani de serviciu in slujba „patriei” primesc 1330 lei salariu(pe fluturas) si mai vine norma redusa, inca. Situ vaiti coloneii, care ati facut armata sau sunteti, care este raportul participarii (ofiteri superiori vs subofiteri/MM/sgv) la asanare si care este raportul in statul de plata al asanarii(50% din salariu) al acelorasi categorii? Nu ai loc de colonei sa iei si tu un ban, cu toate ca bati poligonul cu piciorul si unii dintre colonei nici nu stiu unde este poligonul.
Deci, Ghita de la Pocreaca, in incheiere iti zic: hai siktir!
Abureli dragul meu Ghita! Abureli! Statistica nu-i tot una cu realitatea. Asta nu inteleg, sau mai degraba cred eu ca nu vor sa inteleaga cei ce impart dreptatea pe aici prin armata. Realitatea de pe teren e ca eu un palmas de mm iau aprox 2000 RON fata de un mr. sau lt.col, aceiasi promotie cu mine, care ia mai mult decat dublu. La ce e buna polarizarea asta excesiva?
Si te rog sa renunti la formalism ca m-am saturat de limba de lemn. Respectul nu consta in a vorbi frumos si degeaba, ci in a face ceea ce trebuie atunci cand trebuie, pentru cine trebuie. Eu nu sunt autodefinit „subofiter”! Ci chiar sunt, insa nu unul umil si lingusitor. M-am saturat de sefi aroganti si incompetenti. Am vazut de-a lungul anilor cat si cum se periaza sefii mai ales in marile unitati. Cat pupincurism si dezonoare poate exista mai ales in categoria ofiterilor!
Cum sa poata asigura acest gen de oameni o conducere unitara s demna cat si echilibrul intre structurile armatei cand ei nu stiu nu stiu cum sa se catere cat mai sus, distrugand totul in jurul lor. Cand valorile lor sunt banii, micii si berea! Adica manelism militar! Si unii au pretentia sa-i mai si respect. Gradul eventual, atat! Si asta doar intre gardurile unitatii!
Asa ca dragul meu Ghita din Pocreaca, coboara din birou pe teren, sa vezi aici „statistica” reala, ca… „Bogatul niciodata nu crede saracului!”.
Tot conform coeficientilor de ierarhizare a functiilor diferentele intre corpurile de cadre ar fi :
-L.138/99
-ogs/ogi 135,7-148,6%
-ogs/sof 211,1-171,9%
-ogi/sof 155,6-115,6%
-L.330/2009
-ogs/ogi 154,0-189,2%
-ogs/sof 220,0-280,0%
-ogi/sof 142,9-148,0%
-L.284/2010
-ogs/pgi 152,0-204,9%
-ogs/sof 209,1-289,3%
-ogi/sof 137,6-141,2%
Conform legilor succesiv in vigoare , situatia coeficientilor de ierarhizare a functiilor ar fi cam asa :
-L.138/99
-of.gr.super. (ogs) 3,8-5,5 (144,7%)
-of.gr.infer. (ogi) 2,8-3,7 (132,1%)
-mm si subof. (sof) 1,8-3,2 (177,8%)
-L.330/2009
– ogs 3,85-7,0(181,8%)
– ogi 2,5-3,7 (148,0%)
– sof 1,75-2,5(142,9%)
-L.284/2010
-ogs 3,89-7,58(194,9%)
-ogi 2,56-3,7(144,5%)
-sof 1,86-2,62(140,9%)
Ghita, fara nici-o suparare, dar ”baietii ” de care vorbesti ”e” din aia cu multe trese subtiri pe umeri sau cu multe stele. Ei fac politica de personal si de salarizare DOAR in favoarea lor, neglijand total subofiterii si maistrii militari. Nu politicul a decis marirea coeficientilor la ofiterii superiori si scaderea lor la subofiteri. Propunerea stim cu totii ca a plecat de la minister, asa ca sa lasam politicul cu treaba lui si cu tembelismul lui.
Si inca ceva de analiza pentru domnia ta: ti se pare normal ca un referent de specialitate , civil in armata romana, sa aiba salariul mai mare decat un subofiter, chiar si decat unul cu studii superioare? Este normal ca un civil , sef de compartiment sa aiba indemnizatie de conducere si un subofiter nu?
Deci Ghita, asta tine doar de politica de personal si noi nu avem oameni care sa faca aceste politici…..avem doar neajutorati fara coloana vertebrala, care lasa capul jos pentru o indemnizatie de comanda.
Inclusiv actualii pensionari militari, care astazi striga hotul, uita ca ei la randul lor au fost in acele functii, marea majoritate fiind colonei sau generali si prin atitudinea lor au dus la actuala politica de personal, plecand de la filiera indirecta si terminand cu salariile de mizerie pe care le au subofiterii.
Ghita si nu uita un lucru esential: subofiterii niciodata nu spun ca au ofiterii salarii prea mari ci, ca alariile lor sunt prea mici. Toti suportam aceleasi restrictii, haideti sa diferentiem DOAR functia.
Ar fi mult mai multe de spus dar ma opresc momentan aici.
Domnului Popescu din Leordeni :
Deci cele spuse de mine la July 26, 2011 at 3:09 pm , ca fiind declarate de cineva ‘autodefinit ‘ ca ‘subofiter’ , nu sint ‘cazuri izolate’ … au reusit ‘baietii’ sa invrajbeasca intre ele si corpurile constituente ale armatei …
Bai Ghita, ce tot o freci de amiaza? Vrei sa spui ca ofiterii sunt indreptatiti sa li se mareasca coeficientii (soldele in final) in detrimentul subofiterilor si maistrilor, si asta incepand de prin 2005? Pe ce argumente? E plina armata de ofiteri care freaca menta pe romaneste. Plimba hartiile dintr-un birou in altul. Putini sunt cei cu valoare reala, nu inchipuita si intarita de functie, solda sau academia de creioane colorate. A ajuns un putoi de sublocotenent sa ia cat mine solda! Eu am facut tot 3 ani de scoala militara cat a facut si ofiterul, si am si cursuri la greu si STANAG, si … gestiune si functii prin cumul! Pe astea nu mi le plateste nici dracu! Insa scot banu din buzunar daca nu iese bine la inventarieri, daca apar probleme si tot asa! Sa nu iei cu corectitudine si regulamente ca mii sufletu acru de teorii si spoieli superficiale. Sunt in armata asta de peste 20 de ani, si tu vrei sa ma convingi ca ce se intampla in ultimii ani este firesc? Am colegi ofiteri carora le e rusine sa se mai uite in ochii mei, ca i-am crescut de boboci.
Numa unu prost sau rau intentionat nu vede ca totul este politizat! Si-au bagat nesimtitii astia de politicieni coada si aici. Si asta pentru ca tot scumpii si imaculatii nostri ofiteri sunt cei ce se lasa tarati in tot felul de magarii. Mama lui de sistem ierarhic nenorocit de nonvalori! Vine campania electorala si le trebuie bani, si pe mine amarasteanu nu ma poate corupe asa usor cum il poate corupe pe un imbuibat de ofiter mai ales superior dupa ce i-a burdusit portofelu! Prescura si amnaru mamii ei de demnitate si onoare militara! Astia vor ca eu sa fiu si cu sufletu-n rai si cu aia infipta undeva! Numa asa se poate duce de rapa si bruma de ordine si disciplina care mai exista prin subunitati! Da… imi racesc gura degeaba ca oricum nu schimb nimic! Insa voi actiona in continuare exact asa cum cred de cuviinta. V-am pupat pe portofel pe D-vs domnii mei ofiteri cu solda grasa!
Un asemenea „discurs” am mai auzit/vazut scris de la cineva care se declara subofiter .
Diferenta intre cele doua sustineri era ca , cel de care vorbeam , a avut curajul sa spuna :
„Voi , ofiterii , mai terminati cu vaicareala , ca voi , fara noi , nu sinteti nimic … pe cind noi , fara voi , putem face totul !” .
Dvs. in textele de mai sus , imbracati aceeasi idee in poleiala , mai eleganta , a defavorizarii mm si subofiterilor , la salarizare , comparativ cu ofiterii …
Gata m-am prins, am cazut intr-o capcana, daca Dl. Ghita chiar exista sunt convins ca nu are nici o legatura cu armata.
Dar ca sa lamurim totusi.
Numai ofiterii au dreptul la prima de comanda, celelalte categorii de cadre nu au dreptul la aceasta prima indiferent de numarul de subordonati, un militar ar sti asta. Referitor tot la prima de comanda, au fost modificate regulile de obtinere a ei incat numai daca nu o doresti nu o vei obtine, aceeasi regula se aplica de la sublocotenent la general.
Nu a zis nimeni ca subofiterii nu beneficiaza de celelalte sporuri (vechime, chirie, etc.) eu numai am simulat un calcul pentru o anumita functie.
Apropos de chirie, eg. 50% din 10.000 RON inseamna 5.000 RON iar 50% din 2.000 RON inseamna 1.000 RON in Bucuresti sau in alte orase mari ex. Constanta nu ai cum sa gasesti gazda cu 1.000 RON trebuie sa mai pui ceva din solda si asa nu foarte mare pe cand cu 5.000 RON poti trai chiar si la Paris.
Ideea este urmatoarea:
1) orice spor adaugat la o baza mica nu are aproape nici un efect
2) cum se poate ca sa scazi cele mai mici salarii iar pe cele mai mari sa le cresti, macar lasau indicii de ierarhizare la fel si era macar un castig moral
3) cum se poate ca un sublocotenent cel mai neexparimentat grad din armata sa aiba indicele de ierarhizare mai mare decat al unuia dintre cele mai experimentate grade din armata
4) s-a gandit careva ca plutonierii adjutanti sef/maistri militari principali au cu totul alte obligatii fata de societate decat un sublocotenent, locotenent, capitan, cum poti sa asiguri o educatie copiilor cum poti sa ajuti un copil sa urmeze o facultate din aceasta solda cand ea este mai mica decat a unui tanar care va ajunge la aceleasi obligatii doar dupa o perioada lunga de timp
5) de ce nu aplica un mod de salarizare ca in celelalte tari NATO, pur si simplu sa se copieze modul de salarizare al oricarui stat NATO insa fara elemente de originalitate romanesti.
Acest lucru se putea intampla numai daca restructurarea in armata avea loc, la noi s-a redus doar numarul de militari insa mentalitatea a ramas aceeasi, cum sa nu iti angajezi tu nevasta sau copilul pe o functie libera din armata chiar daca nu are nici o pregatire in acest sens, cum sa nu iti stabilesti tu salariul daca ti se da voie, cum sa nu faci tu o mica gainarie daca se poate, cum sa nu te comporti ca un mic tiran daca ti se permite, etc. cei care sunteti militari stiti despre ce vorbesc. Toate aceste lucruri se intampla numai datorita lasitatii subordonatilor si nu din cauza celor care ocupa momentan anumite functii in armata.
Nu voi mai continua polemica.
Referitor la proportiile prezentate (99,6 si 110%) :
– deoarece faceati referire la gradul de plutonier adjutant (penultimul grad de subofiter) , l-am comparat tot cu penultimul grad de ofiter (lt.col.)
-proportia intre ultimele grade ale celor doua corpuri de cadre militare (colonel si plutonier adjutant principal/sef) este intre +131,7% si +189,3% … tot cu foarte mult SUB proportia de +350-+400% prezentata …
Deci :
-coeficient de ierarhizare a soldei de functie de colonel = 5,63-7,58
-coef.ierarh solda fc. plutonier adjutant = 2,26-2,49 .
O prima observatie : nu sint „indici se salarizare” .
Despre calculul prezentat drept model :
– 30% – alte sporuri se vor aplica in mod corespunzator si la colonel si la plutonier adjutant
– gradatii (asa se numeste adaosul pentru vechime) … nu stiu ce reprezinta cei 42% …
– in prezent se pot acorda maximum 7 gradatii , fiecare reprezantind 3% din solda de functie (7×3=21% din solda de functie)
– daca pentru colonel ati considerat (?) 7 gradatii … la plutonier adjutant de ce sa nu credem ca si el le-ar avea ?
– solda de comanda (in legea pe baza careia spuneti ca ati facut calculele , nu exista „prima de comanda”) … este maximum 25% din solda de functie (nu 50% din totalul de pina aici).
– sinteti sigur ca toate functiile actuale de plutonier adjutant sint fara solda de comanda ? Sint si plutonieri adjutanti cu solda de comanda , dupa cum sint si colonei fara solda de comanda .
– „beneficiaza de chirie” numai coloneii ?… nu si plutonierii adjutanti ? Si nu tot proportional cu solda ? . Deci acel adaos trebuie avut in vedere la amindoi .
– de celelate „maruntisuri” nu beneficiaza si plutonierii adjutanti ? . Deci trebuie avute in vedere la amindoi .
IL MAI ROG INCA O DATA PE ADMINISTRATOR SA STEARGA POSTUL MEU ANTERIOR
Nu doresc sa creez subiecte de flame, deja s-a gasit unu’ sa arunce cu cuvinte carora nu le intelege sensul dar le foloseste(@Ghita de la Pocreaca – „minte lumea”). Parerea mea este ca un colonel trebuie sa aiba salariul mai mare decat al unui plutonier adjutant sef cu 95-110% cum se intampla in toate armatele NATO. Problema este ca la noi acest procent in momentul aplicarii legii salarizarrii unice va fi de 400%. Nu stiu cum a ajuns Ghita la concluzia ca solda functiei de colonel este cu numai 99.6-110% mai mare ca a unui plutonier adjutant. Cea mai mare fuctie subofiteri 2.49 si cea mai mare functie colonel 7.58, probabil a facut media intre cea mai mica functie de colonel 5.63 cu 7.58. Asta ma duce cu gandul la o explicatie a mediei pe care am auzit-o la un post TV, „daca stai cu o buca pe o plita incinsa si cu cealalta buca pe un cub de gheata in medie ti-e bine”. La putonierul adjutant ce medie sa faci, este hilar sa faci media intre 2.43 si 2.49.
Am facut un calcul aproximativ al unei functii de 7.58:
4548 -> 7.58×600 solda rezultata din indicele de salarizare
1364 -> 30% alte sporuri(max 30%)
1910 -> 42% vechime maxima(un colol sigur o are)
400 -> grad
–––––-
rezulta:
8222 RON la care se mai adauga
4111 50% ->prima de comanda
–––––––––
12333 RON
cei care beneficiaza de chirie mai primesc 50% din aceasta suma
6166 -> 50% din solda, reprezinta chiria
–––––––––––-
total 18499 RON bani luati in mana(venit)
Nu am mai adaugat aici maruntisuri gen; norma hrana, echipament.
Sa faca Ghita calculul pentru un plutonier adjutant sef.
N.R.: Daca doriti cu adevarat, vom sterge postarea dumneavoastra, desi sincer, nu vedem de ce. Cu exceptia catorva cuvinte putin mai acide, este ok. Va rog sa comunicati tot aici daca insistati la stergerea postarii si ne vom conforma.
Solda unei funcrtii de colonel ‘romanesc’ este numai cu 99,6 – 110,0% mai mare ca a unui plutonier adjutant …
Mai minte lumea , dar nici chiar asa cum scrie in articol …
NU TREBUIE SA PUBLICI ASTA!
Imi pare rau de limbaj, nu imi sta in caracter sa vorbesc in aceasta maniera insa in ultima vreme primesc numai “palme” de la colegii nostri de breasla si nu numai, de asemenea nu am bani nici sa imi apostilez diplomele pentru a pleca din sistem si vine unu’ ca Vasile si ma indeamna sa pun pieptul la greu, nu este decat un politruc care vorbeste prostia din el.
M-as bucura sa nu se aplice noii coeficienti insa nu cred ca acest lucru se va intampla de asemenea nu cred ca se va schimba indicele sectorial de 200 RON cu salariul minim de 600 RON, ar rezulta salarii pentru colonei si generali(iar acestia sunt foarte multi) in jur de 200 mil. lei iar in situatia economica de acum nu cred ca este acceptabil. Insa problema este de principiu, cum dumnezeu sa scazi salariile cele mai mici si pe cele mai mari sa le cresti cu mult. Coeficientii ii gasesti pe blogul meu, sunt publicati de cel putin o jumatate de an. Daca vrei sa faci un calcul pentru colonel sau general nu uita ca astia in afara de coeficienti si alte sporuri sau vechime beneficiaza de prima de comanda care merge pana la 50% din solda plus banii de chirie care de asemenea reprezinta 50%, la un calcul sumar ajungi in jur la 200 mil lei.
La maistri si subofiteri schimbarea indicelui sectorial cu salariul minim pe economie aduce un castig net la salariu de max. 500 RON si asta la cei cu vechime multa, la cei tineri aproape mai nimic.
Blog http://maistri-militari.blogspot.com/
@Vasile
Tu ai „sorbit” ceva si ai creierul ud, cred ca esti un n……c de fost politruc sau esti un pupincurist nenorocit sau poate un Mos Teaca de ofiter, pai ba de ce sa puna numai maistri, subofiterii si SGV pieptul cu barbatie, rusine sa ii fie lui m…a ca te-a nascut.
Dupa cum ati aflat deja sau o sa aflati in curand incepand cu data de 1 august 2011 in MApN se vor aplica noii coeficienti de ierarhizare astfel cel mai mare coeficient de ierarhizare in randul maistrilor si subofiterilor va scadea de la 2.90 la 2.46 generand o pierdere salariala de cel putin 10%. Categoria maistri/subofiteri fiind singura categorie de cadre militare carora le-au scazut coeficientii de ierarhizare, acelasi lucru este valabil si pentru SGV, probabil s-a considerat ca aici era risipa cea mai mare, coeficientii de ierarhizare ii puteti gasi aici. Este de-a dreptul revoltator ce se intampla diferenta dintre cel mai mic coeficient de ierarhizare din armata cel de soldat si cel mai mare coeficient de ierarhizare de la maistri/subofiteri este de 0.85. La o scurta analiza a coeficientilor gradului de colonel se constata ca numai plaja pe care pot sa o ocupe aceasta categorie de angajati este de aproape 3 ori mai mare decat plaja de la soldat la maistru principal/plutonier adjutant sef. Trageti singuri concluzia despre modul de creare si acordare a acestor coeficienti, probabil se pliaza la fix pe vechea zicala romaneasca “cine imparte parte isi face” problema majora aici este ca cel care imparte nu imparte ce ii apartine.
Poate stiati, sau poate nu, dar este bine de aflat ca in traducele Cosa Nostra inseamna “Cauza Noastra” si acestia se comporta ca atare .
Poate explica d…….l de Vasile de ce ofiterii nu pun pieptul barbateste.
Presedintele Romaniei si Comandantul Suprem dl. Traian Basescu spunea ca, acest corp al maistrilor si subofiterilor reprezinta coloana vertebrala a armatei, problema majora este ca in acest moment aceasta coloana nu este tocmai verticala si ar fi momentul ca acest lucru sa fie indreptat.
NR: Lorem Ipsum am moderat cateva cuvinte. Nu cred ca jignirile si cuvintele grele isi au rostul aici.
In ceea ce priveste noii coeficienti, din surse neoficiale , se pare ca nu se vor aplica, desi ordinul intra in vigoare cu 1 August. Cat despre noii coeficienti ai subofiterilor si maistrilor militari, acestia se vor inmulti cu 600 lei sau cu suma stabilita de guvern, deci in principiu, repet, din surse neoficiale, salariile vor creste, acesta fiind si motivul pentru care acest ordin nu se aplica.
Ar fi interesant de aflat coeficientii unui colonel, plt.adj.pr. si un sgv pentru a analiza situatia….noi nu avem acces la aceste informatii.
de ce nu luati atitudine? daca tot vedeti ce se petrece, de ce sunteti atat de nepasatori? toti lasii vorbesc, dar cati pun pieptul la batatie?
toti stau si privesc si asteapta sa vada ce se intampla. cea mai buna solutie e sa munceasca oamenii si se vor vedea si rezultatele. de munca e nevoie in toate sectoarele, nu doar in armata. uitati-va la stiri, uitati-va numai cati someri sunt si tot nesimtitii aia au curaj sa spuna ca nu primesc. pai toti asteptati sa primiti din prima un salariu de director sau ce? trebuie sa incepeti de jos. uitati-va si voi la japonezi sa vedeti cum au crescut. aia chiar primesc pentru cat lucreaza. la noi multi asteapta sa primeasca si apoi poate fac si ei ceva. RUSINE! unii ar trebui sa se simta
cati dintre voi ati facut armata? cati lucrati in sistem sa vedeti ce se intampla? de ce vorbiti daca nu aveti habar de ceea ce se petrece? toti vorbesc fara sa stie adevarul, toti se plang, dar v-ati intrebat vreodata daca toti merita mai mult decat primesc sau macar atata cat primesc. e momentul sa faceti ceva, nu doar sa va plangeti. trebuie sa puneti si voi umarul la treaba. cum vreti sa mearga tara asta mai bine daca tot ceea ce faceti este sa asteptati sa primiti? de unde atata? cine vreti sa faca treaba? daca nu aveti de gand sa puneti osul la munca , ar fi mai bine ca macar sa-i lasati pe ceilalti care chiar muncesc s-o faca. lasati comentariile! va fi o vreme cand vor merge treburile mai bine. numai de voi, de noi depinde cat de repede vor veni acele vremuri. nu uitati ca tara asta asa cum e ea e singura care v-a primit. in toate celelalte sunteti priviti cu ochi reci, goi. tot tara asta asa cum e ea v-a oferit o educatie cat o fi si aia. cand veti gasi un stat care va va oferi mai mult si va va primi cu bratele deschise, atunci sa vociferati.toti sunt patrioti pana la bani, dar nimeni nu face nimic in plus. sper ca v-am „racorit” un pic.sper sa luati in considerare cele spuse mai sus. va salut cu respect
Se poate realiza ori ce doresti numa trebuie sa vrei noi talpa detinem puterea fara noi armata ar fi paralizata.Trebuie sa ne trezim din acest somn si sa ne cerem drepturile care ni se cuvin. Nu uitati noi detinem puterea
Ai dreptate. Cine mai vine acum in sistem!? Baietasii de cartier, carora parintii nu mai au de unde sa le dea bani, borfaseii, si smecherasii ( cand se facea armata, dupa terminarea acesteia veneau baieti foarte bine instruiti) .
Stau SGV-isti un an doi, dupa care cei ce au ceva cunostinte EUROpene (vezi cazul Pitesti ) vin mari ofiteri.
Concluzia:
Daca tot ne conduc politicieni fara pregatire, fara cultura si fara caracter de ce sa nu fie si Armata condusa de astfel de oameni.
Acum inca este bine ca nu iau decizii importante dar, „vor creste ” si atunci sa te tii!
Multi il vor copia pe d-l ministru Oprea. Poti ajunge cu multe stele pe umar fara sa stii macar cand ti-au fost date.
In concluzie, e tarziu sa mai poata lua cineva pozitie. Tara e plina de modele EBA, BECALI, generali corupti, ministri incompetenti. Si cand ma gandesc ca unora chiar le pasa.
Un talpas, coloana este rupta demult numai ca noi nu am vrut sa vedem. Subofiterii au fost dintotdeauna talpa armatei. Daca un trup nu are talpa, atunci nu poate merge, decat sa-i pui proteze, ceea ce a facut si ministerul apararii prin introducerea filierei indirecte. Nu poti scoate un cadru militar peste noapte, dupa 1,3 sau 6 luni. Din acest motiv armata a inceput si sa piarda in sondajele privind increderea populatiei in institutiile statului. Nu cu civili treziti peste noapte ofiteri sau subofiteri realizezi profesionalism intrucat acestia nu stiu nici macar elementele esentiale : gradele militare si respectul militar.
Asta este si motivul pentru care am parasit sistemul militar: scarba fata de toti copii, nepotii, verisorii si stranepotii de colonei si generali treziti intr-o buna dimineata cu grade pe umar.
Nu asta este profesionalism.
O mica completare, daca se poate.. subofiterii si maistrii militari erau pana nu demult „coloana vertebrala” a Armatei. Acum s-a rupt coloana si sunt „talpa”, deci verticalitate ioc. Fara alte comentarii.