vineri, martie 29, 2024
AcasăActualitate militaraMinistrul Dusa la Buzau: "premierul Victor Ponta a înţeles că Armata a...

Ministrul Dusa la Buzau: „premierul Victor Ponta a înţeles că Armata a fost neglijată foarte mult timp”

Prezent la ceremonia militara prilejuita de schimbarea comenzii Diviziei 2, ministrul apararii a declarat, citat de Mediafax, că „premierul Victor Ponta a înţeles că Armata a fost neglijată foarte mult timp”, astfel că în 2014 bugetul pentru Apărare este mai mare. De ce a fost neglijata?

Este un lucru foarte bun ca premierul a inteles asta. Este un lucru deosebit de bun ca ultimii doi ministrii ai apararii au reusit sa creasca, chiar daca putin, bugetul apararii, lucru pentru care ii felicitam din plin intrucat se pot demara cateva programe de inzestrare, chiar daca nu la nivelul dorit.

Acum, ca ceea ce se intampla in prezent este bine, nu vreau sa uitam Carta Alba a Apararii emisa la sfarsitul anului trecut care spune ca aproximativ 60% din echipamentele Armatei sunt nefuncţionale, capacitatea de luptă este la un nivel calificat drept critic, militarii sunt slab pregătiţi, iar cadrul legislativ nu permite dezvoltarea sistemului de apărare. Conform documentului, România îşi susţine echipele trimise în teatrele de operaţii doar cu ajutorul aliaţilor.

Oare ce inseamna asta? Hai sa citam un mic extras din Legea nr. 51/1991 privind siguranta nationala a Romaniei (publicata in Monitorul Oficial nr. 163 din 7 august 1991):

Art. 3.
Constituie amenintari la adresa sigurantei nationale a Romaniei urmatoarele:

b) actiunile care au ca scop, direct sau indirect, provocarea de razboi contra tarii sau de razboi civil, inlesnirea ocupatiei militare straine, aservirea fata de o putere straina ori ajutarea unei puteri sau organizatii straine de a savirsi oricare din aceste fapte;

f) subminarea, sabotajul sau orice alte actiuni care au ca scop inlaturarea prin forta a institutiilor democratice ale statului ori care aduc atingere grava drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor romani sau pot aduce atingere capacitatii de aparare ori altor asemenea interese ale tarii, precum si actele de distrugere, degradare ori aducere in stare de neintrebuintare a structurilor necesare bunei desfasurari a vietii social-economice sau apararii nationale;

Daca punem laolalta faptul ca premierul ”a inteles ca Armata Romana a fost neglijata” cu sublinierile din cele doua articole si cu concluziile reiesite din Carta Alba, oare nu ar trebui sesizate organele abilitate ale statului? Bineinteles ca ramane la latitudinea premierului daca este necesar sau nu.

Citand Medifax-ul aflam ca ceva misca pe linia inzestrarii in acest moment, ministrul Dusa declarand:

„Avem programe de înzestrare, iar cel ce vizează forţele aeriene este cel mai de amploare. Am început să aducem avioanele de transport Spartan, şase dintre ele au ajuns deja. Ultimul urmează să fie livrat într-o săptămână – două. Avioanele Spartan împreună cu Hercules C-130 asigură necesarul de capabilitate al Armatei Române pe distanţe lungi, medii şi scurte.

Un alt program important este cel de dotare cu avioane multirol, iar după ani de dispute am reuşit să declanşăm acest program de înzestrare datorită faptului că resursa de zbor a avioanelor MIG va fi epuizată în 2017, deşi au fost modernizate. Noi ca stat va trebui să asigurăm Poliţia Aeriană şi nu era normal ca România, care a avut o flotă serioasă de vânătoare, să apeleze la alt stat să se asigure securitatea aeriană”

Ministrul Duşa a vorbit şi despre dotarea forţelor terestre, cercetătorii români lucrand la realizarea unui transportor blindat autohton:

„Există un program de dotare cu transportoare Piranha, iar ultimul lot de astfel de vehicule va ajunge în acest an, dar din banii puţini mai facem şi cercetare militară şi lucrăm cu inginerii de la Moreni să realizăm un nou transportor blindat românesc care să facă faţă misiunilor forţelor terestre. În privinţa forţelor terestre am reuşit dotarea de ultimă oră a acelor brigăzi de operaţii speciale care pot îndeplini orice misiuni în ţară sau în afara ei cum este şi unitatea de la Buzău”.

Întrebat dacă România va primi drone, ministrul Apărării a răspuns că informaţia nu este publică, dar că ţara noastră, împreună cu statele NATO, îşi asigură necesarul de tehnică pentru culegerea de informaţii.

„România, împreună cu statele NATO, îşi asigură necesarul de tehnică pentru culegerea de informaţii. Avem discuţii cu partenerii din SUA ca România să se mai doteze cu echipamente militare odată cu retragerea forţelor americane din teatrele de operaţii. Noi am selecţionat o serie de repere de care credem că avem nevoie şi, în funcţie de analizele care se vor face la Pentagon şi tinând cont de faptul că ne-au sprijinit de fiecare dată, acele repere să fie disponibilizate către Armata Română”

Din punct de vedere personal, va felicit domnule ministru pentru daruirea si abnegatia de care dati dovada.

Indiferent de jocurile politice pe care le faceti, faptul ca sunteti permanent in randul militarilor la diferitele evenimente, faptul ca ati reusit sa majorati bugetul ministerului pe fondul unei crize generalizate si sa miscati ceva in modernizarea armatei, va face cinste.

Nu uitati, domnule ministru, sa aduceti aminte colegilor politicieni, permanent daca este cazul, ca Romania, la intrarea in NATO si-a asumat niste obligatii pe care trebuie sa le respecte. Ca sa va mai citez odata: ”Anul acesta se împlinesc zece ani de la intrarea României în NATO, iar militarii noştri s-au achitat întotdeauna onorabil de misiunile pe care le-au avut, făcând din Ministerul Apărării Naţionale un al doilea Minister de Externe”

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE