Potrivit ministrului apararii, Mircea Dușa, citat de Agerpres in acest moment nu există niciun proiect de Hotărâre de Guvern privind transferul către autoritățile locale a poligonului militar din Sfântu Gheorghe, subiect vehiculat în spațiul public, în ultima perioadă.
‘Referitor la declarațiile primarului din Sfântu Gheorghe, cu privire la transferul unui poligon al Ministerului Apărării Naționale, (…) trebuie să clarificăm un anumit aspect: trebuie să precizez, și asta este foarte clar, că nu există niciun proiect de hotărâre privind cedarea celor 70 de hectare de teren ale Ministerului Apărării Naționale către comunitățile locale din Covasna. Un astfel de act nu există’, a afirmat ministrul Mircea Dușa, într-o declarație de presă.
‘În momentul de față nici juridic nu ar fi posibil un asemenea transfer, având în vedere că terenul nu este liber de sarcină, în sensul că în timp au fost eliberate niște titluri de proprietate pe acel teren, iar anul trecut, chiar de când sunt eu la acest minister, am deschis un proces, sigur pe cale civilă, în instanță, prin care am solicitat anularea acelor titluri de proprietate. Din moment ce terenul nu este liber de sarcină, din punct de vedere juridic el nici nu poate fi transferat. Dar, un act normativ prin care să se facă transferul acestui teren către autoritățile locale nu a fost înaintat de Ministerul Apărării Naționale la Guvern, pentru a fi aprobat’, a explicat Mircea Dușa.
Forumul Civic al Românilor din județele Covasna, Harghita și Mureș (FCRCHM) a adresat luni o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta prin care îi solicită să nu cedeze autorităților locale poligonul militar al Armatei Române din municipiul Sfântu Gheorghe. Conducerea Forumului apreciază că menținerea acestui poligon în administrarea Ministerului Apărării Naționale este necesară pentru siguranța națională și pentru păstrarea stabilității acestei ‘regiuni cu potențial separatist pe criterii etnice’.
Conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe a început în urmă cu mai mulți ani demersurile pentru transferarea poligonului militar din proprietatea statului și administrarea Ministerului Apărării Naționale în domeniul public al municipiului. În acest scop, autoritățile locale au adoptat un document pentru a fi adresat Executivului în vederea promovării unei hotărâri de Guvern.
Primăria Sfântu Gheorghe vrea ca din cele aproape 65 de hectare cât măsoară poligonul, 12 hectare să fie atribuite cultelor religioase pentru înființarea unor cimitire, cinci hectare să fie destinate extinderii cimitirului comun și amenajării unui parc memorial al eroilor, iar restul terenului să fie folosit pentru construirea unor ‘stabilimente socio-medicale’. În parcul memorial dedicat eroilor căzuți în cele două războaie mondiale ar urma să fie mutat și obeliscul sovietic din centrul municipiului Sfântu Gheorghe.
În urmă cu patru ani, autoritățile locale din Sfântu Gheorghe au strâns aproape 5000 de semnături de susținere din partea cetățenilor municipiului pentru mutarea poligonului militar și transferarea terenului în proprietatea orașului.
Sursa: AGERPRES