Prezent la Deveselu pentru verificarea stadiului lucrărilor pe porţiunea de drum care facilitează accesul la baza militara, ministrul apararii a anunţat că miercuri, în şedinţa de Guvern, va supune aprobării proiectul de lege privind achiziţionarea avionelor de tip F-16, precizând că discuţiile în acest sens cu partenerii din Portugalia au fost finalizate.
„Am încheiat discuţiile cu portughezii, am avansat foarte mult. Urmează ca mâine (n.r. – miercuri), în şedinţa de Guvern, să supun aprobării proiectul de lege privind realizarea acestei achiziţii. Am obţinut toate avizele, şi de la CSAT, şi de la comisiile reunite de la Parlament şi memorandum-ul a fost aprobat. Pentru că este o investiţie foarte serioasă şi o capabilitate de importanţă deosebită, chiar dacă legea nu solicită acest lucru, eu voi solicita aprobarea Parlamentului şi aprobarea prin lege a acestei achiziţii, care va fi foarte transparentă.
Voi pune la dispoziţie toate actele, începând de la preţuri, la graficele de livrare, la înarmarea acestor avioane pentru cele trei misiuni pe care trebuie să le realizeze aviaţia de vânătoare, dar şi pentru Poliţia aeriană, astfel încât până în 2017, când expiră resursa de zbor la MIG-uri, să aveam această capabilitate militară realizată”, a spus ministrul Duşa.
„Ele vor fi avioane vechi, dar modernizate, cu motoare noi, cu avionică nouă, cu sisteme electronice noi, cu armamentul cel mai modern şi de ultimă generaţie şi primele avioane vor fi livrate începând cu anul 2015. Este vorba despre 12 avioane. Iniţial era vorba de nouă, eu cred că şi la preţ la ce s-a estimat anul trecut, pentru nouă avioane, ne-am încadrat la preţ pentru 12”, a declarat Mircea Duşa.
Ministrul a argumentat necesitatea cumpărării acestor avioane prin faptul că în anul 2017 va expira resursa de zbor a aparatelor MIG 21 Lancer şi România trebuie să fie pregătită pentru a efectua misiuni de luptă aeriene.
„Vom pierde resursa de zbor la MIG-urile 21 în 2017 şi vremurile trebuie să ne găsească pregătiţi pentru a efectua misiuni de luptă aeriene, nu numai cele de poliţie aeriană, ci şi cele de atac aer-aer, cele de atac aer-sol”, a arătat Mircea Duşa.
„Misiunea care se execută în timp de pace este cea de poliţie aeriană şi asigurarea securităţii spaţiului aerian al ţării, dar, în caz de nevoie, aceste avioane vor putea îndeplini şi celelalte două misiuni, de luptă, care sunt mai complicate şi necesită şi armament. Dar, în acest program, achiziţionăm şi armamentul necesar pentru executarea tuturor misiunilor”, a indicat ministrul Apărării.