În această dimineaţă am înaintat premierului demisia mea din funcţia de ministru. Este o demisie de onoare. MAI se află într-un moment important pentru atingrea celui mai important momnent după adererea la UE, respectiv în Spaţiul Schengen şi în acest moment nu trebuie să pleneze nicio suspiciune asupra lui.
În acest moment suntem în grafic cu respectarea obligaţiilor pentru Spaţiul Schengen, toate restanţele au fost la timp recuperate”, a declarat Vasile Blaga când şi-a anunţat demisia.
„Suntem în faza celei de-a şasea misiuni de monitorizare pe frontiere aeriene şi în faţa ultimei monitorizări, cea mai importantă, pe biroul Sirena.MAi este singura instituţie care a reuşit să absoarbă în proporţie de 100% fondurile europene şi nu e vorba de bani puţini, ci 600 de milioane de euro. MAI este cea mai serioasă construcţie instituţională şi am în continuare deplină încredere în toate armele şi în structurile componente ale ministrului”, a mai spus Vasile Blaga care a menţionat că îşi menţine punctul de vedere cu privire la mitingul poliţiştilor din 24 septembrie.
„Poliţiştii au dreptul de a protesta, dar într-un cadru strict legal. Au fost unii colegi, puţini comparativ cu cei aproape 70.000 de poliţişti pe care îi acev în Poliţie şi în Poliţia cu Frontieră care au uitat de jurământul depus pentru ţară atunci când au îmbrăcat uniforma de poliţist. cei care au greşit, oraganizatorii în primul rând, trebuie să răspundă şi răspund contravenţional. Ceilalţi vor răspunde dacă au greşi, nu noi stabilim asta ci instanţele de judecată la propunerea parchetelor conform gravităţii infracţiunilor pe care le-au comis. Pe de altă parte nu pot ac gestul unor dintre ei să fie considerat element de raportare la toţi lucrătorii din sistemul de ordine publică, la toţi lucrătorii MAI care sunt peste 150.000 de oameni”, a mai declarat Blaga care a punctat că „trăim momente economice foarte grele pe care le resimte toată ţara”.
„Poliţiştii, precum şi ceilalţi lucrători ai MAI, trebuie să înţeleagă că sunt la fel de importanţi ca şi medicii, profesorii şi să înţeleagă că nu pot face excepţii. În ceea ce mă priveşte, aşa cum am făcut şi în primul mandat, am încercat şi de cele mai multe ori am reuşit să asigur dotările şi drepturile necesare pentru funcţionare acestei instituţii fundamentale a statului român. Din păcate, în acest moment, atât ne permite bugetul. Sunt convins că toţi lucrătorii MAI îşi vor face în continuare datoria cu responsabilitate şi devotament”, a mai adăugat Blaga care a mulţumit societăţii civile şi mass-media pentru colaborare.
La ora 7.15 Vasile Blaga a sosit la minister. Luni dimineaţă a avut loc o şedinţă cu şefii de la ISU, inspectoratele de poliţie şi jandarmerie.
Această demisie vine după ce şefului statului l-a însărcinat pe Emil Boc să rezolve problemele de disciplină ale Ministerului de Interne.
La puţin timp după ce preşedintele a făcut această declaraţie Vasile Blaga a ajuns la Palatul Victoria. La întâlnirea care s-a terminat în jurul orei 23.00 şi care a durat aproape 6 ore a participat şi prim-vicepreşedintele PDL Adriean Videanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu dar şi ministrul Muncii, Ioan Botiş. La finalul discuţiilor de la Guvern nu s-au făcut declaraţii.
Luni după-amiază, preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul de numire a lui Constantin-Traian Igaş, în funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor.
Sursa: realitatea
Ce spune presa internationala despre demisia Ministrului Blaga:
Presa străină comentează decizia ministrului Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, de a demisiona după protestul poliţiştilor în faţa Palatului Cotroceni.
„Ministrul român de Interne, Vasile Blaga, şi-a anunţat demisia luni, la trei zile după o manifestaţie «ilegală» a 5.000 de poliţişti, care au scandat injurii la adresa preşedintelui Traian Băsescu”, notează AFP, poitrivit Mediafax.
„Demisia lui Vasile Blaga evidenţiază dificultatea aplicării reformelor necesare pentru primirea tranşelor de la FMI. De altfel, Curtea Supremă riscă să blocheze reforma pensiilor. România, care a obţinut un ajutor de 20 de miliarde de euro, trebuie să reducă deficitul bugetar de la 4,4 la 3 la sută până în 2012”, explică Reuters.
„Ministrul român de Interne a demisionat în urma protestelor la care au participat mii de poliţişti, într-un nou test privind capacitatea Guvernului de a aplica unele dintre cele mai brutale măsuri de austeritate din Europa”, comentează Financial Times.
„Guvernul român se confruntă cu o criză – ministrul de Interne a demisionat, opoziţia cere ca primul-ministru să i se alăture, iar şefii poliţiei participă la discuţii cu preşedintele”, scrie Associated Press. „Haosul de luni dimineaţă este o nouă consecinţă a tăierilor de salarii şi măsurilor de austeritate pe care Guvernul le-a luat pentru reducerea deficitului, în contextul recesiunii puternice”, adaugă AP.
„Ministrul român de Interne, Vasile Blaga, a decis să demisioneze după ce presa a relatat că a refuzat cererea preşedintelui de sancţionare a organizatorilor marşului de protest al poliţiştilor”, comentează Euronews.
„Vasile Blaga a demisionat luni, la trei zile după ce mii de poliţişti s-au adunat în faţa palatului prezidenţial pentru a protesta faţă de reducerea salariilor cu 25 la sută”, relatează postul de televiziune CNN.
„Ministrul român de Interne a demisionat în contextul în care protestele faţă de reducerea salariilor bugetarilor testează voinţa premierului Emil Boc de continuare a măsurilor de austeritate pe fondul eforturilor de înlăturare a Cabinetului pe care îl conduce”, remarcă agenţia Bloomberg.
Sursa: gandul.info