vineri, iunie 21, 2024
AcasăLegislatieCum se desfiinteaza gradul de capitan in structurile militarizate printr-un proiect destinat...

Cum se desfiinteaza gradul de capitan in structurile militarizate printr-un proiect destinat SGP-istilor

Dorind sa faca bine unei categorii dezavantajate de militari, gradatii si soldatii profesionisti, un grup de parlamentari a lansat la sfarsitul lui 2011 o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare, propunere din continutul careia rezulta clar ca gradul de capitan dispare pur si simplu. Prin aceasta initiativa s-a dorit integrarea gradatilor si soldatilor in categoria cadrelor militare, ei urmand sa beneficieze de aceleasi drepturi.

Inregistrata la 16.11.2011 la Senat, propunerea legislativa semnata de 24 de senatori (22 PSD,2 PNL) a fost plimbata intre Senat si Camera Deputatilor, Senatul fiind camera decizionala. Propunerea nu este sustinuta de guvern intrucat in demersul legislativ nu au fost avute in vedere modificarile si completarile aduse legii 80, de legea 53/2011, precum si faptul ca textul initiativei legislativa nu este corelat cu prevederile Legii 263/2010 si ale Legii 384/2006.

In decembrie 2011, Consiliul Legislativ a avizat favorabil propunerea legislativa cu o multitudine de corecturi.

In prezent proiectul este trimis pentru raport camerelor permanente ale Camerei Deputatilor (ca prima camera sesizata) , primind deja aviz negativ din partea Comisiei juridica, de disciplina si imunitati.

În urma dezbaterilor, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a hotărât, cu unanimitate de voturi, avizarea negativă a propunerii legislative întrucât aplicarea soluţiilor legislative propuse ar determina influenţe financiare suplimentare asupra cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat iar iniţiatorii nu au menţionat sursele de susţinere financiară, încălcându-se astfel dispoziţiile constituţionale ale art.138 alin.(5), precum şi dispoziţiile art.15 din Legea nr.500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare.

Expunerea de motive a initiatorilor poate fi consultata aici, iar proiectul legislativ prin care se doreste integrarea soldatilor si gradatilor in corpul cadrelor militare si prin care se desfiinteaza gradul de capitan poate fi consultat aici.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE