duminică, iulie 14, 2024
AcasăActualitate militaraMilitarii Batalionului 812 Infanterie "Şoimii Carpaţilor" s-au intors la cei dragi

Militarii Batalionului 812 Infanterie „Şoimii Carpaţilor” s-au intors la cei dragi

Marţi, 22 februarie, s-a desfăşurat la Bistriţa, în prezenţa şefului Statului Major General, general-maior Ştefan Dănilă, ceremonia prilejuită de întoarcerea în ţară a militarilor Batalionului 812 Infanterie „Şoimii Carpaţilor” din misiunea îndeplinită în teatrul de operaţii Afganistan.

Cu acest prilej, au fost decorate Drapelele de Luptă ale Batalionului 811 „Dragonii Transilvani” şi Batalionului 812 „Şoimii Carpaţilor”, cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Ofiţer, cu însemn pentru militari, de război.

Ministrul apărării naţionale Gabriel Oprea le-a transmis felicitări militarilor Brigăzii 81 Infanterie, eşalonul superior al celor două batalioane, pentru modul exemplar în care şi-au îndeplinit misiunea încredinţată în teatrul de operaţii din Afganistan: „Pentru prima dată, după al Doilea Război Mondial, o mare unitate din Armata României a avut dislocate într-un teatru de operaţii, în acelaşi timp, două batalioane de manevră şi o componentă de comandă şi stat major de nivel brigadă. Vă felicit pentru modul exemplar în care v-aţi îndeplinit misiunea încredinţată în teatrul de operaţii din Afganistan şi vă mulţumesc în numele Armatei României!”.

Referindu-se la decorarea Drapelelor de Luptă ale celor două batalioane, ministrul Oprea a subliniat că înaltele distincţii conferite de Preşedintele României confirmă rezultatele deosebite obţinute de cele două batalioane, atât în misiunile din ţară, cât mai ales în cele din teatrele de operaţii.

Ministrul apărării naţionale a evocat memoria celor doi eroi ai Batalionului 812 Infanterie, care şi-au pierdut viaţa în cursul anului trecut, în Afganistan: „Cu toţii ne-am fi dorit ca la Apelul Solemn de astăzi să răspundă prezent toţi cei care, în urmă cu şase luni, îi lăsau acasă pe cei dragi, pentru a lupta pe frontul luptei antiteroriste pentru îndeplinirea angajamentelor noastre internaţionale şi pentru a ţine la distanţă de graniţele ţării şi ale Alianţei Nord-Atlantice flagelul terorist, care încă macină vieţi nevinovate. Din nefericire, sublocotenenţii post mortem Marius Florin Sfecheş şi Cristian-Petru Filip au căzut la datorie în teatrul de operaţii. Pierderea vieţilor lui Marius şi Cristian ne-a marcat profund şi ne arată, încă o dată, că militari pot fi doar oamenii curajoşi, demni şi iubitori de ţară.”
În mesajul său, ministrul Gabriel Oprea le-a mulţumit plutonierului Vasile Zbâncă şi caporalului Paul Ilovan, răniţi în misiune în Afganistan, pentru curajul excepţional, pentru devotamentul şi profesionalismul dovedite, asigurându-i că le va fi alături, împreună cu întreaga conducere a ministerului, pentru a-i ajuta să depăşească momentele grele, atât pe timpul recuperării medicale, cât şi după aceea.

De asemenea, ministrul apărării naţionale a mulţumit familiilor, rudelor şi tuturor celor care permanent au susţinut de acasă efortul militarilor în teatrul de operaţii, preluând de la ei toate grijile şi responsabilităţile în această perioadă dificilă din punct de vedere economic.
„Experienţa dumneavoastră, a tuturor, dobândită în diverse misiuni în teatrele de operaţii, profesionalismul militarilor, relaţiile interumane stabilite în cadrul batalioanelor din care faceţi parte ca dintr-o mare familie vor duce mai departe tradiţia şi valorile militare ale batalioanelor şi a Armatei României. Sunteţi o forţă de elită a Armatei României şi vă felicit pentru tot ceea ce faceţi pentru Ţară!”, a transmis ministrul Gabriel Oprea în încheierea mesajului.

Pe parcursul celor şase luni petrecute în Afganistan, „Şoimii Carpaţilor” au executat aproximativ 3000 de misiuni, acoperind o gamă largă de activităţi, de la misiuni specifice operaţiilor de contrainsurgenţă, până la cele de escortă şi recunoaşteri.
Împreună cu echipele americane de reconstrucţie provincială şi cele formate din experţi agricoli, specialiştii batalionului au participat la derularea proiectelor de dezvoltare, la construcţia de şcoli şi la organizarea şi securizarea unor acţiuni de amenajare a fermelor pentru localnici.

Sursa: Biroul de presa al MApN

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE