miercuri, februarie 21, 2024
AcasăForte terestreMilitari romani in interviuri gandul.info: OAMENI TARI. Maiorul Ştefan Neagu, un răspuns...

Militari romani in interviuri gandul.info: OAMENI TARI. Maiorul Ştefan Neagu, un răspuns la întrebarea românilor despre Afganistan: „Ce căutăm noi acolo?”

Mr. Ştefan Neagu – Bg. 1 Mecanizată „Argedava” – Bucureşti
Sursa foto: gandul.info
Şi-a început drumul în uniformă la 14 ani, cu liceul militar. A continuat cu institutul militar, după care a devenit ofiţer activ. Spune că cel mai emoţionant moment din carieră a fost tocmai admiterea la liceul militar, pentru că îşi dorea foarte mult să intre în Armată, iar admiterea la liceul militar era, într-un fel, considerată primul pas către o carieră în lumea gradelor. Îi e greu să spună, totuşi, de ce îşi dorea atât de mult, adolescent fiind, să devină militar de carieră.

În Afganistan, a lucrat ca ofiţer de stat major în cadrul Combined Team Zabul. De altfel, în Zabul ajung mai toţi militarii români trimişi în Afganistan, o zonă deloc uşoară. Ştefan Neagu făcea parte dintr-un comandament care era format din militari americani şi români. „Şeful meu direct era american, iar eu aveam în subordine atât militari români, dar şi americani”, precizează maiorul.

Spune despre interacţiunea şi conlucrarea cu americanii că au fost nişte „relaţii excelente”. „Excelentă cooperarea, foarte bună, nu am cuvinte”, râde maiorul, încercând se ne convingă că, într-adevăr, militarii români şi cei americani lucrează extraordinar în Zabul. „Atât americanii, cât şi noi ne-am implicat total în ceea ce aveam de făcut, cu profesionalism, cu prietenie”, adaugă maiorul.

Un răspuns la întrebarea românilor despre Afganistan: „Ce căutăm noi acolo?”

„În primul rând, obiectivele prioritare ale României au fost integrarea în NATO şi în Uniunea Europeană. Iată că am reuşit să ne integrăm în ambele organizaţii şi toată lumea trebuie să înţeleagă că, odată cu drepturile şi beneficiile aduse de integrare, România are şi anumite obligaţii, asumate – sigur – voluntar, în funcţie de posibilităţi.

Acesta este răspunsul cel mai bun: că România participă la misiunea din Afganistan pentru că are obligaţii asumate de aliaţii NATO, în acest caz, dar şi faţă de statele membre ale Uniunii Europene care au militari în Afganistan”, vine răspunsul maiorului de la Brigada 1 Mecanizată.

Pe parcursul ultimului deceniu, situaţia din Afganistan a evoluat către pozitiv, crede maiorul. „Dacă este o situaţie excelentă, asta pot să spună doar cei care au imaginea de ansamblu – politic, social, economic şi militar”.

Cât a fost în Afganistan, maiorul Ştefan Neagu a ieşit de multe ori în misiune, împreună cu diverse batalioane, şi a interacţionat astfel cu localnicii, care, spune el, se bucurau când îi vedeau pe militarii noştri. „Ştiau că facem toate eforturile să le asigurăm securitatea, nevoile esenţiale, atât cât ne permiteau şi nouă resursele, adică proiecte de reconstrucţie, ajutoare, diferite programe de a-I învăţa să citească, programe medicale”, ne explică maiorul.

Citeste sau vezi articolul integral pe gandul.info: Maiorul Ştefan Neagu, un răspuns la întrebarea românilor despre Afganistan: „Ce căutăm noi acolo?”

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE