Ministerul Apărării Naţionale organizează, prin Direcţia informare şi relaţii publice, Cursul pentru jurnaliştii care transmit din zone de conflict, ediţia 2013. Cursul cu durata de şase zile, în perioada 01-06 iulie 2013, se desfaşoară în locaţii ale Ministerului Apărării Naţionale aflate în garnizoana Miercurea Ciuc, cu sprijinul Statului Major al Forţelor Terestre.
Scopul principal al cursului este acela de a pregăti jurnaliştii pentru activitatea din zonele de criză şi război, inclusiv pentru mediatizarea problemelor din domeniul apărării naţionale. Accentul va fi pus pe cunoşterea şi înţelegerea riscurilor multiple la care se expun jurnaliştii care relatează din zone de operaţii şi pe formarea deprinderilor practice de acţiune în situaţii periculoase.
În scopul asigurării unei instruiri orientate pe specificul situaţiilor cu care se pot confrunta jurnaliştii, programul cursului are în vedere nu numai cele mai recente evoluţii înregistrate în situaţia reporterilor care transmit din zone de conflict şi riscurile actuale la care se expun pe timpul exercitării profesiei, ci şi luarea în considerare a experienţei Armatei României în operaţii.
Crearea unor situaţii cât mai apropiate de realitatea teatrelor de operaţii militare va fi asigurată prin aplicarea pe scară largă a conceptelor utilizate în pregătirea personalului militar care urmează să fie desfăşurat în misiune.
Cursul se va desfăşura prin contribuţia comună a specialiştilor militari şi a unor jurnalişti cu experienţă în relatarea evenimentelor din zone de conflict şi va beneficia de participarea reprezentanţilor organizaţiilor profesionale din mass-media, care vor împărtăşi cursanţilor din cunoştinţele şi experienţa lor.
Cursul va aborda, teoretic şi practic, teme privind procedurile de acreditare şi de lucru ale jurnaliştilor pe timpul operaţiilor militare, reguli de siguranţă şi protecţie în zonele de conflict, aspecte privind securitatea operaţională, caracterizarea teatrelor de operaţii din punct de vedere al riscurilor, mijloace de acordare a primului ajutor.
Antrenamentele se vor concentra în special asupra următoarelor aspecte:
– Cunoaşterea tehnicii şi a armamentului din înzestrare
– Demonstrarea efectelor armamentului şi muniţiei de război
– Reguli de securitate pe timpul operaţiilor
– Învăţarea şi exersarea măsurilor de protecţie
– Cunoaşterea şi evitarea pericolelor prezentate de mine, încărcături explozive şi capcane
– Comportamentul în situaţia căderii în captivitate, în punctele de control (checkpoints), cât şi în alte situaţii specifice zonei de operaţii
– Orientarea în teren necunoscut
– Tehnici de supravieţuire
– Instrucţie alpină
– Măsurile de acordare a primului ajutor
De asemenea, cursanţilor le va fi prezentată tehnica de luptă şi echipamentul din dotarea unor structuri militare care au participat la misiuni în teatrele de operaţii, tehnici de supravieţuire, instrucţie alpină, trageri demonstrative cu armamentul de infanterie, mijloacele de protecţie CBRN, precum şi modul de executare a unei misiuni într-o zonă de operaţii.
În vederea asigurării unui antrenament intensiv şi a unei instruiri eficiente, numărul jurnaliştilor – redactori, cameramani şi fotoreporteri – care vor participa la curs este limitat la 14.
Persoană de contact pentru informaţii suplimentare – lt. col. Renato Nadolu, tel.: 021 402.34.00 int 1011630, fax 021 319.56.98, e-mail rnadolu@mapn.ro, mobil 0745.505.358.
Detalii privind organizarea cursului şi documentele de înscriere pot fi obţinute accesând site-ul www.mapn.ro/corespondenti.