joi, februarie 22, 2024
AcasăActualitate militaraMApN confirma survolul Romaniei de catre aeronave AWACS ale NATO

MApN confirma survolul Romaniei de catre aeronave AWACS ale NATO

Foto: wikipedia.org
Daca ieri, în urma unor informaţii apărute în presa internaţională, Biroul de Presă al Ministerului Apărării Naţionale confirma faptul ca aeronave AWACS(Airborne Warning and Control System) ale NATO vor efectua zboruri în spaţiul aerian al României, astazi, printr-un comunicat este anuntat un survol cu o aeronava E-3A AWACS pentru ziua de marti, in zone si pe rute strict stabilite.

Astfel, potrivit MApN, o aeronavă E-3A AWACS a NATO efectuează marţi, 11 martie, un zbor în spaţiul aerian al României, pe rutele şi în zonele prestabilite, conform aprobării Consiliului Nord-Atlantic.

Zborul face parte dintr-un exerciţiu planificat ce se execută periodic, al cărui scop este antrenarea forţelor şi a mijloacelor de poliţie aeriană.

Aeronavele AWACS operează în cadrul Componentei de aeronave E-3A – parte a Forţei NATO de Avertizare Timpurie, a cărei misiune de bază este asigurarea supravegherii aeriene, comenzii, controlului şi comunicaţiilor pe timpul operaţiilor desfăşurate în spaţiul aerian al NATO.

Aeronavele operează la înălţimi de peste 9.000m, cu o rază de descoperire a radarului de 312.000 km2, şi pot detecta ţinte ce evoluează la înălţimi mici, în limita a 400 km, şi la înălţimi medii, în limita a 520 km.

Sursa: Biroul informare şi relaţii publice/SMFA

Un purtător de cuvânt al Alianței Nord-Atlantice, citat de agenția Reuters, a anunțat luni că NATO va trimite avioane de recunoaștere AWACS deasupra României și Poloniei pentru a monitoriza criza din Ucraina.

Decizia a fost aprobată la Bruxelles de ambasadorii NATO, la recomandarea generalului american Philip M. Breedlove, comandantul suprem al Forțelor Aliate din Europa (SACEUR).

Aceste zboruri vor permite NATO să-și ‘consolideze capacitatea de monitorizare a situației’ din Ucraina și ‘se vor desfășura exclusiv deasupra teritoriilor statelor membre’ NATO, a precizat oficialul citat. De asemenea, avioanele care vor fi mobilizate de NATO ‘vor efectua misiunile pornind de la bazele Geilenkirchen, din Germania, și Waddington, din Marea Britanie’, a adăugat el.

Desfășurarea lor ‘este o acțiune fundamentată și responsabilă’ și corespunde deciziei luate săptămâna trecută de ambasadorii NATO de a spori acțiunile de monitorizare în țările membre care se învecinează cu Ucraina, a mai indicat purtătorul de cuvânt.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE