Cu 261 de voturi pentru si 6 abtineri, legea a fost adopatata de Camera Deputatilor la numai o saptamana de la initiereasa de catre guvern miercurea trecuta. Fara amendamente, fara oponenti, fara scandal,parlamentarii au adoptat aceasta lege , ea fiind adoptata in unanimitate si la Senat cu 112 voturi.
Nimic anormal avand in vedere starea precara a armatei romane si implicit a fortelor aeriene, doar ca pretul este secret.
Legea in forma trimisa spre promulgare este urmatoarea:
L E G E
pentru realizarea capabilităţii operaţionale aeriene cuprinse în Faza 1 a Etapei de tranziţie iniţială a Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
Art. 1. – (1) Se aprobă realizarea capabilităţii operaţionale aeriene cuprinse în Faza 1 a Etapei de tranziţie iniţială a Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”, prin:
a) atribuirea, de către Guvernul României, Guvernului Republicii Portugheze, a contractului de achiziţie a 12 avioane F-16 A/B MLU M 5.2 din excedent, a serviciului de instruire a personalului navigant şi tehnic în Portugalia şi România, a serviciului de asistenţă tehnică în România, precum şi a elementelor de suport logistic, cu respectarea prevederilor art. 22 lit. f) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achiziţii publice în domeniile apărării şi securităţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 195/2012;
b) atribuirea, de către Guvernul României, Guvernului Statelor Unite ale Americii, de contracte succesive de tip Letter of Offer and Acceptance – LOA specifice Programului Foreign Military Sales – FMS, pentru achiziţionarea armamentului şi muniţiei necesare, completarea pachetului de suport logistic iniţial şi a serviciului de instruire, cu respectarea 2 prevederilor art. 22 lit. f) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 114/2011, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 195/2012;
c) asigurarea fondurilor pentru implementarea în totalitate a obiectivelor aflate în responsabilitate naţională, inclusiv a proiectelor aferente infrastructurii necesare operării avioanelor.
(2) Distrugerea, deteriorarea sau pierderea produselor prevăzute la alin. (1) lit. a), din vina părţii române, sunt suportate de partea română în condiţiile stabilite prin contract, din momentul intrării în vigoare a acestuia.
Art. 2. – Se mandatează Ministerul Apărării Naţionale prin Compania Naţională „Romtehnica” – S.A., să semneze, în numele Guvernului României, contractele prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a) şi b).
Art. 3. – Derularea contractelor de tip LOA prin Programul FMS se realizează cu respectarea cerinţelor legislaţiei Statelor Unite ale Americii şi a directivelor Departamentului Apărării al Statelor Unite ale Americii, care
reglementează administrarea şi implementarea asistenţei militare de securitate.
Art. 4. – (1) Pentru realizarea activităţilor prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a) şi b), prin derogare de la prevederile art. 52 alin. (1), (3), (5), (6), (7) şi (8) din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu
modificările şi completările ulterioare, se autorizează Ministerul Apărării Naţionale să efectueze lichidarea, ordonanţarea şi plata obligaţiilor pe baza actelor justificative puse la dispoziţie de Guvernul Statelor Unite ale Americii şi Guvernul Republicii Portugheze, potrivit contractelor prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a) şi b).
(2) Prin derogare de la art. 21 alin. (4) din Legea nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare, creditele bugetare aprobate în bugetul Ministerului Apărării Naţionale pentru realizarea capabilităţii operaţionale
aeriene prevăzute de prezenta lege se repartizează integral.
Art. 5. – Sumele estimate, necesare realizării activităţilor prevăzute la art. 1, se vor asigura prin bugetul Ministerului Apărării Naţionale, conform anexei*).
*) Anexa este clasificată, potrivit legii. 3
Această lege a fost adoptată de Parlamentul României,
cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia
României, republicată.
N.R. Desi toata presa a scris articole cu referire directa la pretul de achizitie al avioanelor la mana a treia, ministerul apararii sau guvernul a ales sa clasifice aceasta informatie din motive doar de ei stiute. Din pacate, asta este o modalitate de a da frau liber speculatiilor, teoriilor conspirationiste si a prejudiciilor de imagine aduse in urma ascunderii unui element esesntial intr-o achizitie: pretul.
In momentul de fata, proiectul este depus la Secretarul general pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constitutionalitatii legii.
Stadiul proiectului si etapele parcurse pana in acest moment pot fi vazute pe site-ul Camerei Deputatilor: cdep.ro