joi, noiembrie 30, 2023
AcasăActualitate militaraLegea pensiilor militare a fost promulgata de presedintele Romaniei

Legea pensiilor militare a fost promulgata de presedintele Romaniei

Potrivit unui comunicat de presa dat publicitatii astazi de catre Administratia Prezidentiala, președintele Klaus Iohanis a semnat trei decrete, unul dintre ele fiind cel care promulga Legea privind pensiile militare de stat.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat joi, 23 iulie a.c., următoarele decrete:
• Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 6/2014 pentru modificarea şi completarea Art. 10 din Legea nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe;
• Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 248/2013 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Economic şi Social;
• Decret pentru promulgarea Legii privind pensiile militare de stat”

Actul normativ promulgat de catre presedinte a fost adoptat pe 30 iunie de Camera Deputaților și prevede ca baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media tuturor veniturilor brute realizate în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor prevăzute la art.3 lit.a)—c). La media obținută se adaugă un spor de până la 15% în condițiile stabilite prin ordin comun al conducătorilor instituțiilor din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale.

Actul normativ prevede totodată că au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, în activitate, care au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă, au o vechime efectivă de cel puțin 25 de ani, din care cel puțin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu.

O astfel de reusita nu putea trece nespeculata de politicieni. Astfel, PSD da publicitatii prin Agentia Agerpres un comunicat al ministrului apararii Mircea Dusa:

Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, salută promulgarea de către Președintele României a Legii privind pensiile militare de stat.

După un proces complex de elaborare, la care au participat specialiștii din cadrul Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe, Serviciului de Protecție și Pază, Serviciului de Telecomunicații Speciale și ai Ministerului Justiției precum și reprezentanți ai asociațiilor cadrelor militare în rezervă și în retragere și ai sindicatelor din domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale, Guvernul PSD — UNPR — ALDE repară, astfel, nedreptățile la care au fost expuși, în mod nejustificat, pensionarii militari.

În ultimii doi ani, Guvernul României a adoptat și alte decizii legate de sistemul militar, cum ar fi ridicarea vârstei de pensionare pentru militarii profesioniști și eliminarea discriminării din lege care se referea la interzicerea cumulării pensiei cu alte venituri de la stat. Toate aceste măsuri demonstrează angajamentul permanent și respectul Guvernului pentru militari.

Nouă lege va asigura un cadru legislativ unitar și echitabil pentru pensionarii sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională, aflați deja în plată și care nu vor pierde drepturile deja câștigate.

De asemenea, legea creează pentru cadrele militare și funcționarii publici cu statut special din sistem așteptări corecte cu privire la faptul că drepturile de care vor beneficia după trecerea în rezervă vor reflecta, în mod corect, privațiunile și riscurile asumate de-a lungul carierei.

Mircea Dușa,

Ministrul Apărării Naționale

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

ARHIVA

Most Popular