miercuri, februarie 21, 2024
AcasăIn zona barfeiIntalnirea ministrului apararii nationale cu comandantii de unitati. Mare sedinta la SMG.

Intalnirea ministrului apararii nationale cu comandantii de unitati. Mare sedinta la SMG.

Ministrul apărării naţionale Gabriel Oprea s-a întâlnit joi, 31 martie, cu toţi comandanţii de unităţi şi mari unităţi din Armata României, într-o şedinţă de lucru organizată la sediul M.Ap.N. La întâlnire au participat şeful Statului Major General, general-maior dr. Ştefan Dănilă, precum şi şefi ai unor structuri centrale.

Ministrul Gabriel Oprea a dorit să salute, prin intermediul comandanţilor, întregul personal militar şi civil care îşi desfăşoară activitatea în Statul Major General, în categoriile de forţe, în comandamentele, marile unităţi şi unităţile subordonate, şi a transmis, în numele echipei de conducere a ministerului, mulţumiri pentru modul demn şi profesionist în care şi-au făcut şi îşi fac datoria. „Purtăm grija fiecăruia dintre dumneavoastră, pentru că fiecare om, indiferent de grad şi funcţie, este în sine o resursă valoroasă, pe care Armata şi Ţara contează,” a declarat ministrul apărării naţionale în deschiderea şedinţei.

Ministrul Oprea a subliniat faptul că Armata României îşi îndeplineşte angajamentele asumate în plan internaţional şi desfăşoară misiunile de instruire pe teritoriul naţional, chiar în contextul în care, din cauza crizei economico-financiare internaţionale, bugetul armatei a fost, în anul 2010, unul de avarie. „Am reuşit, cu inteligenţă, cu pricepere şi determinare – şi este meritul dumneavoastră şi al muncii în echipă promovată la toate eşaloanele ministerului – să ne administrăm eficient resursele şi să putem spune că avem şi multe rezultate cu care ne putem mândri,” a spus ministrul apărării.

În ceea ce priveşte resursele viitoare ale Armatei, ministrul le-a vorbit comandanţilor cu privire la demersurile întreprinse pentru ca bugetul Ministerului Apărării Naţionale să fie majorat, începând din anul 2012, la 2,38% din Produsul Intern Brut, potrivit angajamentului său, asumat la preluarea mandatului, ca la ieşirea din criza economică bugetul Apărării să se situeze la acest nivel.

Ministrul Gabriel Oprea a reiterat faptul că prioritatea mandatului său la conducerea M.Ap.N. o reprezintă personalul ministerului: „Mai ales în aceste condiţii dificile, de criză mondială, nu trebuie să uităm că oamenii au nevoie de respect, de o perspectivă clară în carieră şi de siguranţa locului de muncă”.

În cadrul întâlnirii au fost trecute în revistă iniţiativele întreprinse de minister pentru îmbunătăţirea cadrului legislativ în care îşi desfăşoară activitatea personalul M.Ap.N., cu accent pe modificările aduse Statutului soldaţilor şi gradaţilor voluntari, care pot fi menţinuţi acum în sistem până la vârsta de 45 de ani, beneficiind, de anul trecut, şi de un statut similar cu al subofiţerilor şi ofiţerilor sub comanda cărora acţionează în ţară şi în teatrele de operaţii, dar şi măsurile concrete luate pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale personalului, cum ar fi cele 9.500 de locuinţe care vor fi construite în regim ANL pentru tinerii militari.

Ministrul apărării naţionale s-a referit şi la procesul de revizuire a pensiilor militare, arătând că, prin măsurile ferme luate pentru toate insituţiile din sistemul de securitate naţională, s-a reuşit îndeplinirea obiectivului stabilit, acela ca nicio pensie de până la 3.000 de lei, rezultată în urma unei cariere militare complete, să nu scadă după revizuire. Prin metodologia aplicată în procesul de revizuire s-a realizat chiar mai mult, datele reale arătând că peste 80% din numărul total de pensii până la 3.000 de lei aflate în plată nu scad în urma revizuirii, ci chiar înregistrează creşteri.

Ministrul Gabriel Oprea le-a cerut comandanţilor de unităţi şi mari unităţi să ia toate măsurile posibile astfel încât „să creştem gradul de disciplină al personalului, pentru ca sarcinile importante care ne revin să poată fi îndeplinite eficient şi în termenele stabilite. Nu admiteţi niciun rabat de la aceste principii, disciplina şi competenţa definesc însăşi esenţa militarului!”

Ministrul apărării naţionale i-a asigurat pe ofiţerii şi generalii comandanţi că pot transmite subordonaţilor un mesaj de încredere pentru viitor: „Avem tot sprijinul Preşedintelui României şi al Primului-ministru pentru ne putea îndeplini misiunile şi obiectivele de instruire prevăzute – atât la nivelul subunităţilor, unităţilor, marilor unităţi, categoriilor de forţe şi al comandamentelor, cât şi la nivel întrunit.”

Declarându-se încrezător în determinarea şi în puterea de muncă a ofiţerilor şi generalilor aflaţi la comanda unităţilor şi marilor unităţi, ministrul apărării naţionale i-a asigurat că le va fi în continuare un camarad, un partener care îi va sprijini şi va pune umărul pentru ca Armata României să-şi îndeplinească misiunea deosebit de importantă încredinţată, prin Constituţie, de popor.

„Ca ministru al apărării naţionale, am datoria de a reprezenta pe fiecare dintre dumneavoastră. Jurământul militar nu presupune doar atribuţii, obligaţii şi sacrificii din partea militarului. Este, în acelaşi timp, o datorie a statului faţă de oamenii din Armata României. Şi vreau să fie respectată această datorie, la fel cum militarii îşi respectă jurământul faţă de Ţară. Cât timp voi fi ministru, mă voi bate pentru a-mi respecta angajamentele”, a declarat în încheierea întâlnirii ministrul Gabriel Oprea.

Biroul de presa al MApN

Pe noi acest comunicat ne-a lasat fara replica. Care a fost scopul acestei sedinte de lucru , precum observati, nu este prezentat in acest comunicat, fiind inclusa in schimb integral, vorbaria politicianista a ministrului. Poate biroul de presa al ministerului ne prezinta intr-un alt comunicat si care a fost scopul sedintei de astazi intrucat nu aduni comandanti de unitati din toata tara pentru cateva cuvinte ……….

Din lipsa de concret, ne punem intrebarea:

A vrut oare ministrul sa se asigure ca mai are inca alaturi de el comandantii de unitati?

RELATED ARTICLES

4 COMENTARII

 1. Acelasi comportament libidinos si marcat de dispretul fata de subordonati, de frica ca nu cumva vreun comandant sa-l intrebe ceva care l-ar pune in dificultate, caci nu nstie sa dialogheze coerent, acelasi dialog de om fricos si obedient puterii care l-a propulsat si avansat inaintea multor cadre care, fie au trecut in rezerva, fie sunt marginalizate si amenintate cu pensia, acelasi om de c…t , fara caracter, mincinos, la fel ca si presedintele tarii, una afirma in sedinte si alta este realitatea, un ministru care a blamkat cadrele militare si le-a facut de rahat in fata natiunii declarand ca acestia au pensii de boieri si nesimtite, insa dupa recalcularea facuta dupa tipicul civil au reiesit aceleasi valori – inrebare : dece ministrule de rahat ai improscat cu noroi militarii trecuti in rezerva, la ce ti-a folosit acest lucru, nu ti-e rusine ? mai ai tuleul sa aduni comandantii si sa le vorbesti, iti erste frica ca s-ar gasi totusi unul cu coloana vertebrala care sa-ti zica de la obraz ca esti mincinos, rusine magarule, caci general nu meriti caci nu ai facut nici iesiri in exterior in teatre de operati, cat despre manevre si poligoane, nu cred ca stii ce sunt acelea, asa ca un HOOOOOO major meriti pe deplin …..

 2. DA-MI DOAMNE VIATA ! INCA NISTE ANI
  SI TARII MELE MINIMA DREPTATE !
  UN GAND SUBLIM SI FERM DE MILITAR
  ROMANI TRAITI, CU DEMNITATE !

 3. …va rog sa-mi permiteti sa completez la comentariul anterior (am omis involuntar acest fapt) dupa cum urmeaza: In anul 1987 am fost avansat caporal, ulterior tot in acel an, am fost avansat la gradul de sergent am fost trecut in rezerva in octombrie 1987 cu gradul de sergent. M-am angajat in ianuarie 1993 in M.Ap.N. tot cu gradul de sergent. In 2001 consider ca mi s-a luat abuziv gradul de sergent si am fost trecut din nou la gradul de caporal. In octombrie 2009 am iesit la limita de varsta in grad conform Legii 384/2006 tot cu gradul de caporal dar cu drept la ajutor de somaj. Am fost reactivat in iunie 2010 conform Legii 51/2010 cu gradul de soldat, la scurt timp am revenit la gradul de caporal. Pe 19.03.2011 am fost din nou trecut in rezerva la limita de varsta in grad conform legii tot cu gradul de caporal. Acum va intreb domnule ministru, despre ce cariera militara pot vorbi eu si toti ceilalti militari care au iesit si vor iesi la fel ca mine. Despre ce evolutie in cariera pot vorbi si care este aceea si despre ce protectie sociala reala puteti vorbi?

 4. SOCANT !…SOCANT !…SOCANT !
  Domnule ministru, in cadrul întâlnirii ati trecut în revistă iniţiativele întreprinse de minister pentru îmbunătăţirea cadrului legislativ în care îşi desfăşoară activitatea personalul M.Ap.N., cu accent pe modificările aduse Statutului soldaţilor şi gradaţilor voluntari, care pot fi menţinuţi acum în sistem până la vârsta de 45 de ani, beneficiind, de anul trecut, şi de un statut similar cu al subofiţerilor şi ofiţerilor ?…nu pot sa cred! Intradevar legea 384/2006 a fost modificata si completata cu legea 51/2010, in care se spune ca SGV-isti pot fi mentinuti in sistem pana la varsta de 45 de ani…si…si atat…altceva nimic din aceasta lege nu se aplica la aceasta data domnule ministru…ba mai mult, mi s-a luat si dreptul la somaj…este incredibil. Legea spune ca statutul SGV se asimileaza cu cel al cadrelor militare… din pacate nu se poate aplica… exista similitudini intre ele, dar nu pot fi complementare… sunt 2 legislatii diferite… sunt 2 unitati de masura diferite. Avem nevoie de o lege unica a militarului in care sa nu mai existe discriminari intre categorii de militari… o lege clara in care strict sa ne diferentiem prin grad, functie si pregatire specifica specialitatii fiecaruia dintre noi…, sa beneficiem toti de aceeasi protectie sociala REALA, de reconversie profesionala, de pensie militara, de asigurari de sanatate etc… că obligatii si indatoriri…slava Domnului avem destule cu totii indiferent de grad si functie.
  Dumneavoastra stiti ca Legea 263/2010, aplicata din 01-01-2011 a produs si produce efecte devastatoare tuturor militarilor si in special militarilor gradati voluntari ? … pur si simplu Legea 384/2006 modificata cu Legea 51/2010 si Legea 164 privind pensile militare au fost “decapitate”… gradatii voluntari ies din sistem fara drept de pensie datorita faptului că este imposibil sa cumulezi stagiul minim de cotizare cu stagiul minim de varsta, fara nici un fel de protectie sociala reala, fara drept la ajutor de somaj dupa multi ani de cotizare la fonul de somaj si dupa multi ani de serviciu militar… da domnule ministru, eu sunt unul dintre acesti militari care pe 19-03-2011 a iesit din sistem la limita de varsta in grad si care a iesit pe poarta unitatii cu ochii inlacrimati, cu livretul militar si motivarea de drept a excluderii din sistem in mana… m-am uitat lung la poarta unitatii si m-am intrebat…”Ce am fost si ce am ajuns”?..ce statut ocup eu acum in societate domnule ministru? daca legislatia militara in vigoare dupa care am servit aceasta tara timp de 19 ani nu ma poate proteja in nici un fel?…nici dreptul la somaj nu-l pot avea dupa 27 de ani si jumatate de contributie la fondul de somaj… caut cu disperare de aproape o luna de zile (stiam ce ma asteaptă) un loc de munca remunerat cat de cat sa-mi pot permite o chirie deoarece trebuie sa parasesc locuinta de serviciu ce mi-a fost atribuita la reactivare in sistem, sa-mi platesc ratele la banca si sa-mi mai ramana si mie ceva pentru traiul de zi cu zi… traiesc o drama domnule ministru, am incercat sa va aduc la cunostinta de mai bine de 3 luni toate acestea, prin memorii adresate dumneavoastra personal, secretarului general al ministrului, secretariatului ministrului si prin consilierul pe probleme de SGV al ministrului… dar fara sorti de izbanda. Am primit totusi un raspuns halucinant de la SMG semnat de loctiitorul comandantului, in care printre altele mi s-a raspuns ca la trecerea in rezerva ca urmare a indeplinirii limitei de varsta in grad, voi beneficia de masurile de protectie sociala conform legii si/sau ca alternativa la situatia prezentata, avand in vedere experienta profesionala, daca indeplinesc criteriile necesare, pot opta pentru incadrarea unor functii vacante de PCC in domeniul pazei sau logisticii la unitatile militare care vor scoate posturi la concurs… halucinant domnule ministru…nu?…, protectie sociala nu exista iar functiile de PCC au fost blocate de guvern in prima faza, dupa care au fost radiate din statele de organizare a majoritatii unitatilor militare datorita bugetului sugrumat al MapN.
  Din pacate asta este adevarata fata a realitatii… ăsta este viitorul acestei categorii de militari care reprezinta mai mult de o treime din fortele armate romane… asta este soarta celor care au iesit din sistem, si va asigur că sunt multi. Eu nu sunt un caz singular, asta este drama noastra a celor ce au plecat din sistem si a celor ce urmeaza sa iasa… eu nu mai astept nimic bun si reparator de la acest legislativ decat…UN GLONT PENTRU FIECARE MILITAR CARE NU SE POATE ADAPTA HAOSULUI LEGISLATIV DIN TARA SAU ASTEPT SA FIM DATI AFARA SI DIN ROMANIA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE