sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăLegislatieUn militar decorat, altul aruncat in strada....asta este politica de resurse umane...

Un militar decorat, altul aruncat in strada….asta este politica de resurse umane din armata

Dintr-un comunicat al biroului de presa al ministerului aflam ca ministrul apararii a acordat cea mai înaltă distincţie militară, Emblema Onoarea Armatei României, caporalului Angel-Paul Ilovan din Batalionul 812 Manevră „Şoimii Carpaţilor” si înaintat în corpul subofiţerilor, militar rănit în ziua de 23 noiembrie 2010, în timpul unei misiuni de patrulare în Provincia Zabul, Afganistan. Un gest frumos, o distinctie meritata deplin de militarul in cauza dar………….ce se va intampla cu acesti militari, soldati-gradati voluntari peste cativa ani?

Cazul Ilovan este un caz fericit, intrucat militarul a fost trecut in corpul subofiterilor, fiindu-i oferita posibilitatea de a-si forma o cariera militara pana la…..pensie. Ce se intampla insa cu ceilalti soldati gradati voluntari? Vom vedea din strigatul de durere al unui fost militar din aceasta categorie, postat pe site-ul roarmy:

Va rog sa-mi permiteti sa va supun atentiei un fapt care se intampla in Romania si fara precedent ( sunt sigur ) intr-o tara europeana si membra NATO.
Sunt un fost militar, pana acum 2 saptamani (20 martie 2011) cand am implinit varsta de 45 de ani, si a trebuit sa plec din sistem datorita faptului ca am ajuns la limita de varsta in serviciu conform art. 45 alin.(1) lit. a) din Legea nr. 384/2006 privind statutul soldatilor si gradatilor voluntari, modificata si completata prin Legea nr. 51/2010, si art. 57 din instructiunile de aplicare in Ministerul Apararii Nationale, aprobate prin ordinul ministrului apararii nationale nr. M. 39/2010….aceasta este Motivarea de drept in baza careia am incetat raporturile de munca cu M.Ap.N.
De ce spun ca este fara precedent ce se intampla cu aceasta categorie de militari ?…deoarece noi fostii militari gradati profesionisti, plecam din sistem fara nici un drept, si ce este si mai grav, si fara drept la ajutor de somaj ( cazul meu…dupa 27 de ani si jumatate de contributie la fondul de somaj, si 19 ani de serviciu militar.)…in toti acesti ani de serviciu militar am respectat cu strictete, toate legile si regulamentele militare, am suportat cu stoicism si demnitate toate privatiunile ce le implica statutul de militar. Suntem singura tara NATO in care o categorie de militari este discriminata in asemenea hal si care reprezinta mai bine de o treime din totalul militarilor ce compun fortele armate romane. Guvernantii se bucura, se lauda si se bat cu pumnul in piept cu realizarile noastre atat in tara cat si in teatrele de operatiuni, in scchimb nici unul nu se apleaca asupra dramelor prin care acesti oameni trec la plecarea din sistem…sa ne impuste daca considera ca asta meritam dupa atatia ani de serviciu in slujba tarii…de ce ?…pentru ca de cele mai multe ori glontul ne-a suierat pe la cap atat la revolutie cat si dea lungul timpului in serviciul tarii si in parteneriatele la care Romania e parte ( vedeti prezenta militarilor romani in Somalia, Angola, Bosnia, Irak si Afganistan si nu in ultimul rand din nou se face apel la militarii romani pentru sprijinirea efortului aliatilor in Libia). Cum este posibil ca primul ministru sa spuna ca a scazut somajul, ca s-au creat o suta de mii de noi locuri de munca, cand acesti oameni nici nu pot fi inregistrati ca someri, ce statut mai au acesti oameni in societate cand ei umbla disperati sa-si caute de lucru si nu gasesc, sunt functii pe care le-au detinut si ocupat in armata care nu au echivalent in viata civila…sunt functii specifice sistemului militar….mai este si varsta…sunt foarte putine firme care te angajeaza cand vad ca ai implinit 45 de ani. De unde atata absurditate? de unde atata indiferenta si dispret fata de acesti oameni care au dus o viata nu tocmai confortabila si usoara… RUSINE GUVERNULUI ROMANIEI… RUSINE MINISTRULUI APARARII NATIONALE… RUSINE PARLAMENTULUI ROMANIEI… RUSINE COMANDANTULUI SUPREM… RUSINE PRESEDINTELUI TRAIAN BASESCU… va rog sa ma credeti ca nu mai am cuvinte sa calific sau sa mai comentez atitudinea acestor institutii care trebuie sa ia masuri intr-un stat democrat…intr-un stat de drept…intr-un stat membru NATO.
Am comentat in nume personal dar si la indemnul multor colegi aflati inca in sistem si care datorita privatiunilor pe care le implica statutul de militar nu au voie sa ia legatura cu presa si nici sa aduca in atentia opiniei publice astfel de probleme

Deci domnilor parlamentari, guvernanti, domnule ministru si domnule presedinte: ce se intampla cu aceasta categorie de militari?

RELATED ARTICLES

7 COMENTARII

 1. Sunt uluit de ceea ce citesc,tocmai voiam sa ma angajez la mapn dar dupa ce vad toata aceasta suferinta pe care semenii mei o duc,si au suferit lasandu-si familiile acasa cu grija despre soarta fiecaru-i luptator ca pana la un final sa ajungeti ce? E o intrebare la care toti asteptam un raspuns

 2. Desi te distreaza revolta veteranilor si pensionarilor militari,este o revolta indreptatita,tot asa cum este indreptatita si revolta dascalilor si revolta medicilor
  si a tuturor categoriilor sociale batjocorite si dijmuite de mascariciul de la Cotroceni si paiata lui.Poate nu stiai dar oamenii mai au si demnitate si mai ales au niste drepturi,drepturi stabilite in functie de pregatirea lor ,de importanta muncii lor.Sa-ti explic,desi nu prea cred ca o sa pricepi:fiecare om,in functie de capacitatea
  lui intelectuala si talentul pe care il are isi alege o meserie.Unii muncesc cu carca altii cu capul.Nimeni nu-i obliga sa faca una sau alta din meseriile existente.Este alegerea lor .Vrei ,nu vrei mataluta ,nu poate fi egalitate intre diferitele categorii sociale si nu a fost nici pe vremea impuscatului „ca un animal salbatic”.Militarii apara tara si sunt gata sa o faca cu pretul vietii,dascalii iti pun condeiul in mana si te invata sa scrii (nu este vina lor ca tu scrii prostii),medicul iti salveaza viata,politistii,procurorii si judecatorii vegheaza la linistea natiunii,pompierii lupta cu focul.Oamenii astia merita venituri bune,merita liniste ,merita apreciere.Pornind de aici poti tu sa-mi spui ce fac basescu,boc si ai lor de au salarii mari,bani de cheltuiala (in afara de salarii) „fara numar”,masini
  la scara,trepadusi sa-i pazeasca si sa le indeplineasca dorintele si mofturile? Pentru ce statul,adica noi cetatenii trebiue sa ducem in carca niste milogi portocalii ,lacomi si tupeisti,sa le platim salarii mari si sa le suportam artagurile si partagurile?Ce fac ei pentru tara asta,pentru poporul asta?S-au cocotat la putere,isi stabilesc singuri plata pentru nemunca,fura cat pot si tot ce pot si acum,cand s-a cam imputinat sursa de furat ,fura pensii,fura salarii,fura laptele copiilor si medicamentele batranilor.Explica-mi tu rolul si rostul lor (nu al functiilor ce vremelnic le stapanesc) si de ce ei au dreptul la salarii mari iar ceilalti nu si atunci sunt de acord ca medicul,dascalul,militarul si ceilalti sa aiba salarii mai mici decat soferul bocului sau decat fetele de succesuri… .

 3. Atata vreme cat la conducerea vremelnica a acestui minister va functiona un fost caporal, ajuns capitan, trecut in rezerva apoi, reactivat si avansat rapid general, care si-a mai si dat doctoratul in asazisa dumnealui justitie, atata timp cat colegiul de aparare pregateste si activeaza cu grade colosale curvetul din ministere si cel politic, atata timp cat toti politrucii noii ordini din aceasta tara obedienta sunt doctori in strategie militara, tot atata timp armata tarii, ce a mai ramas din ea, se va vaicari pe buna dreptate si va fi umilita cu acte in regula, in bataia de joc a tiganilor interlopi si manelistilor din guvern, a presedintelui alcoolic si curvelor care in insotesc peste tot, mai rau este faptul ca atunci cand sindicatul cadrelor militare a intreprins actiuni legale si aprobate, s-au gasit cativa generali si colonei in rezerva si mai multi activi care au blamat si criticat acid aceste actiuni, fiind alaturi de clasa politica , bieti obedienti si pupatori in cur cum au fost toata viata lor, asa ca ce va mai mirati de cele intamplate – pana nu dispar aceste lichele ajunse in capul tarii si occidentul nu se imbuiba ci ce mai avem noi prin economie, tot asa va fi, sau, sa facem o mare rebeliune nationala, dar nu ca in ’89, cu ajutor rusesc, ci cu poporul nostru, succese multe si tenacitate ….

 4. DA-MI DOAMNE VIATA ! INCA NISTE ANI
  SI TARII MELE MINIMA DREPTATE !
  UN GAND SUBLIM SI FERM DE MILITAR
  ROMANI TRAITI, CU DEMNITATE !

 5. …va rog sa-mi permiteti sa completez la comentariul anterior (am omis involuntar acest fapt) dupa cum urmeaza: In anul 1987 am fost avansat caporal, ulterior tot in acel an, am fost avansat la gradul de sergent am fost trecut in rezerva in octombrie 1987 cu gradul de sergent. M-am angajat in ianuarie 1993 in M.Ap.N. tot cu gradul de sergent. In 2001 consider ca mi s-a luat abuziv gradul de sergent si am fost trecut din nou la gradul de caporal. In octombrie 2009 am iesit la limita de varsta in grad conform Legii 384/2006 tot cu gradul de caporal dar cu drept la ajutor de somaj. Am fost reactivat in iunie 2010 conform Legii 51/2010 cu gradul de soldat, la scurt timp am revenit la gradul de caporal. Pe 19.03.2011 am fost din nou trecut in rezerva la limita de varsta in grad conform legii tot cu gradul de caporal. Acum va intreb domnule ministru, despre ce cariera militara pot vorbi eu si toti ceilalti militari care au iesit si vor iesi la fel ca mine. Despre ce evolutie in cariera pot vorbi si care este aceea si despre ce protectie sociala reala puteti vorbi?

 6. SOCANT !…SOCANT !…SOCANT !
  Domnule ministru, in cadrul întâlnirii ati trecut în revistă iniţiativele întreprinse de minister pentru îmbunătăţirea cadrului legislativ în care îşi desfăşoară activitatea personalul M.Ap.N., cu accent pe modificările aduse Statutului soldaţilor şi gradaţilor voluntari, care pot fi menţinuţi acum în sistem până la vârsta de 45 de ani, beneficiind, de anul trecut, şi de un statut similar cu al subofiţerilor şi ofiţerilor ?…nu pot sa cred! Intradevar legea 384/2006 a fost modificata si completata cu legea 51/2010, in care se spune ca SGV-isti pot fi mentinuti in sistem pana la varsta de 45 de ani…si…si atat…altceva nimic din aceasta lege nu se aplica la aceasta data domnule ministru…ba mai mult, mi s-a luat si dreptul la somaj…este incredibil. Legea spune ca statutul SGV se asimileaza cu cel al cadrelor militare… din pacate nu se poate aplica… exista similitudini intre ele, dar nu pot fi complementare… sunt 2 legislatii diferite… sunt 2 unitati de masura diferite. Avem nevoie de o lege unica a militarului in care sa nu mai existe discriminari intre categorii de militari… o lege clara in care strict sa ne diferentiem prin grad, functie si pregatire specifica specialitatii fiecaruia dintre noi…, sa beneficiem toti de aceeasi protectie sociala REALA, de reconversie profesionala, de pensie militara, de asigurari de sanatate etc… că obligatii si indatoriri…slava Domnului avem destule cu totii indiferent de grad si functie.
  Dumneavoastra stiti ca Legea 263/2010, aplicata din 01-01-2011 a produs si produce efecte devastatoare tuturor militarilor si in special militarilor gradati voluntari ? … pur si simplu Legea 384/2006 modificata cu Legea 51/2010 si Legea 164 privind pensile militare au fost “decapitate”… gradatii voluntari ies din sistem fara drept de pensie datorita faptului că este imposibil sa cumulezi stagiul minim de cotizare cu stagiul minim de varsta, fara nici un fel de protectie sociala reala, fara drept la ajutor de somaj dupa multi ani de cotizare la fonul de somaj si dupa multi ani de serviciu militar… da domnule ministru, eu sunt unul dintre acesti militari care pe 19-03-2011 a iesit din sistem la limita de varsta in grad si care a iesit pe poarta unitatii cu ochii inlacrimati, cu livretul militar si motivarea de drept a excluderii din sistem in mana… m-am uitat lung la poarta unitatii si m-am intrebat…”Ce am fost si ce am ajuns”?..ce statut ocup eu acum in societate domnule ministru? daca legislatia militara in vigoare dupa care am servit aceasta tara timp de 19 ani nu ma poate proteja in nici un fel?…nici dreptul la somaj nu-l pot avea dupa 27 de ani si jumatate de contributie la fondul de somaj… caut cu disperare de aproape o luna de zile (stiam ce ma asteaptă) un loc de munca remunerat cat de cat sa-mi pot permite o chirie deoarece trebuie sa parasesc locuinta de serviciu ce mi-a fost atribuita la reactivare in sistem, sa-mi platesc ratele la banca si sa-mi mai ramana si mie ceva pentru traiul de zi cu zi… traiesc o drama domnule ministru, am incercat sa va aduc la cunostinta de mai bine de 3 luni toate acestea, prin memorii adresate dumneavoastra personal, secretarului general al ministrului, secretariatului ministrului si prin consilierul pe probleme de SGV al ministrului… dar fara sorti de izbanda. Am primit totusi un raspuns halucinant de la SMG semnat de loctiitorul comandantului, in care printre altele mi s-a raspuns ca la trecerea in rezerva ca urmare a indeplinirii limitei de varsta in grad, voi beneficia de masurile de protectie sociala conform legii si/sau ca alternativa la situatia prezentata, avand in vedere experienta profesionala, daca indeplinesc criteriile necesare, pot opta pentru incadrarea unor functii vacante de PCC in domeniul pazei sau logisticii la unitatile militare care vor scoate posturi la concurs… halucinant domnule ministru…nu?…, protectie sociala nu exista iar functiile de PCC au fost blocate de guvern in prima faza, dupa care au fost radiate din statele de organizare a majoritatii unitatilor militare datorita bugetului sugrumat al MapN.
  Din pacate asta este adevarata fata a realitatii… ăsta este viitorul acestei categorii de militari care reprezinta mai mult de o treime din fortele armate romane… asta este soarta celor care au iesit din sistem, si va asigur că sunt multi. Eu nu sunt un caz singular, asta este drama noastra a celor ce au plecat din sistem si a celor ce urmeaza sa iasa… eu nu mai astept nimic bun si reparator de la acest legislativ decat…UN GLONT PENTRU FIECARE MILITAR CARE NU SE POATE ADAPTA HAOSULUI LEGISLATIV DIN TARA SAU ASTEPT SA FIM DATI AFARA SI DIN ROMANIA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

ARHIVA

Most Popular