Comisia de apărare din Senat a purtat discutii cu șeful Statului Major General, Ștefan Dănilă, pe tema misiunilor interne si internationale pe care armata romana le are de executat, discutii in urma carora s-a ajuns la o concluzie deja stiuta: bugetul apararii este prea mic pentru indeplinirea acestor misiuni.
La audierea din Comisia de apărare au fost prezenţi, de asemenea, şefii forţelor tereste, aeriene şi navale.
Iata la ce concluzie a ajuns presedintele comisiei de aparare din Senat:
“Am discutat care sunt priorităţile ministerului apărării pentru anul în curs şi care sunt mijloacele necesare pentru realizarea tuturor misiunilor. Concluzia e foarte simplă avem în continuare misiuni foarte importante în special în contextul participării la misiuni NATO, misiuni ale UE şi alte operaţiuni în afara teritoriului naţional. În mod evident aceste misiuni trebuie să fie sprijinite şi financiar, la ora actuală bugetul din câtre am văzut noi care este sub 1% din PIB ridică probleme serioase şi toate eforturile pe care armata le face pentru a compensa lipsa fondurilor sunt eforturi care nu vor putea depăşi o anumită limită”, a spus Meleşcanu.
“O concluzie care am desprins-o din audierea de azi este că va fi nevoie la rectificarea din iulie, armata să primească o rectificare pozitivă, nu atât pe salarii probleme sociale cât pe dotare, bunuri, combustibili, muniţie, tot ceea ce are nevoie ca să-şi îndeplinească misiunile”, a mai precizat Meleşcanu. El a fost întrebat care ar trebui să fie cifra minimă care ar trebui alocată suplimentar armatei. “Ar trebui nu o dublare, dar o mărire cu cel puţin 30 – 50 la sută a bugetului, având în vedere şi misiunile foarte importante pe care armata le are în continuare”, a menţionat Meleşcanu.
Ceea ce surprinde este ca Melescanu, (desi foarte bun cunoscator al fenomenului militar) a ajuns abia acum la concluzia ca bugetul alocat ministerului apararii este cu mult sub limita supravietuirii, cu mult sub limita prevazuta in tratatele internationale semnate de Romania, tratate semnate cu ocazia aderarii la structurile euroatlantice.
Este nevoie sa-i aducem noi aminte ca bugetul apararii trebuia sa fie (conform documentelor de aderare la alianta nord-atlantica) ceva peste 2% din PIB?
Va rog sa-mi permiteti sa va supun atentiei un fapt care se intampla in Romania si fara precedent ( sunt sigur ) intr-o tara europeana si membra NATO.
Sunt un fost militar, pana acum 2 saptamani (20 martie 2011) cand am implinit varsta de 45 de ani, si a trebuit sa plec din sistem datorita faptului ca am ajuns la limita de varsta in serviciu conform art. 45 alin.(1) lit. a) din Legea nr. 384/2006 privind statutul soldatilor si gradatilor voluntari, modificata si completata prin Legea nr. 51/2010, si art. 57 din instructiunile de aplicare in Ministerul Apararii Nationale, aprobate prin ordinul ministrului apararii nationale nr. M. 39/2010….aceasta este Motivarea de drept in baza careia am incetat raporturile de munca cu M.Ap.N.
De ce spun ca este fara precedent ce se intampla cu aceasta categorie de militari ?…deoarece noi fostii militari gradati profesionisti, plecam din sistem fara nici un drept, si ce este si mai grav, si fara drept la ajutor de somaj ( cazul meu…dupa 27 de ani si jumatate de contributie la fondul de somaj, si 19 ani de serviciu militar.)…in toti acesti ani de serviciu militar am respectat cu strictete, toate legile si regulamentele militare, am suportat cu stoicism si demnitate toate privatiunile ce le implica statutul de militar. Suntem singura tara NATO in care o categorie de militari este discriminata in asemenea hal si care reprezinta mai bine de o treime din totalul militarilor ce compun fortele armate romane. Guvernantii se bucura, se lauda si se bat cu pumnul in piept cu realizarile noastre atat in tara cat si in teatrele de operatiuni, in scchimb nici unul nu se apleaca asupra dramelor prin care acesti oameni trec la plecarea din sistem…sa ne impuste daca considera ca asta meritam dupa atatia ani de serviciu in slujba tarii…de ce ?…pentru ca de cele mai multe ori glontul ne-a suierat pe la cap atat la revolutie cat si dea lungul timpului in serviciul tarii si in parteneriatele la care Romania e parte ( vedeti prezenta militarilor romani in Somalia, Angola, Bosnia, Irak si Afganistan si nu in ultimul rand din nou se face apel la militarii romani pentru sprijinirea efortului aliatilor in Libia). Cum este posibil ca primul ministru sa spuna ca a scazut somajul, ca s-au creat o suta de mii de noi locuri de munca, cand acesti oameni nici nu pot fi inregistrati ca someri, ce statut mai au acesti oameni in societate cand ei umbla disperati sa-si caute de lucru si nu gasesc, sunt functii pe care le-au detinut si ocupat in armata care nu au echivalent in viata civila…sunt functii specifice sistemului militar….mai este si varsta…sunt foarte putine firme care te angajeaza cand vad ca ai implinit 45 de ani. De unde atata absurditate? de unde atata indiferenta si dispret fata de acesti oameni care au dus o viata nu tocmai confortabila si usoara… RUSINE GUVERNULUI ROMANIEI… RUSINE MINISTRULUI APARARII NATIONALE… RUSINE PARLAMENTULUI ROMANIEI… RUSINE COMANDANTULUI SUPREM… RUSINE PRESEDINTELUI TRAIAN BASESCU… va rog sa ma credeti ca nu mai am cuvinte sa calific sau sa mai comentez atitudinea acestor institutii care trebuie sa ia masuri intr-un stat democrat…intr-un stat de drept…intr-un stat membru NATO.
Am comentat in nume personal dar si la indemnul multor colegi aflati inca in sistem si care datorita privatiunilor pe care le implica statutul de militar nu au voie sa ia legatura cu presa si nici sa aduca in atentia opiniei publice astfel de probleme