sâmbătă, aprilie 13, 2024
AcasăActualitate militaraIndustria de aparare- o noua sansa

Industria de aparare- o noua sansa

Potrivit unui comunicat de presa dat publicitatii de Ministerul Economiei, Guvernul României a adoptat, în ședința din 13 mai 2014, Ordonanța de Urgență privind unele măsuri pentru diminuarea arieratelor bugetare ale unor operatori economici din industria de apărare.

Prin Ordonanța de Urgență adoptată de Guvern, sunt anulate obligațiile fiscale în sumă de 1.104.094 mii lei datorate de unii operatori economici din industria de apărare.

Actul normativ vizează numai operatorii economici cu capital integral de stat din industria de apărare care sunt de interes strategic pentru statul român şi au o pondere semnificativă în producţia de armament muniţie, blindate, furnizori de bază pentru Forţele Sistemului Naţional de Apărare.

Concomitent cu această măsură sunt necesare alte acțiuni de reorganizare şi restructurare pentru operatorii economici din industria de apărare, care să conducă la viabilizarea acestora.

Totodată, în cazul operatorilor economici la care statul este acţionar integral sau majoritar, se poate aproba, în condiţiile legii şi cu respectarea procedurilor privind ajutorul de stat, conversia în acţiuni a obligaţiilor fiscale administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală si obligaţiile fiscale către fondul de risc ca urmare a împrumuturilor externe garantate de stat.

Măsurile propuse prin această Ordonanţa de Urgenţă nu se aplică operatorilor economici cu capital majoritar de stat şi nici operatorilor economici din industria de apărare care produc sau comercializează produse care nu sunt destinate unor scopuri militare.

,,Pentru adoptarea acestei Ordonanțe de Urgență s-a avut în vedere faptul că operatorii economici din industria de apărare care sunt de interes strategic pentru statul român înregistrează arierate bugetare și, în prezent, nu există surse de finanţare pentru stingerea acestor obligaţii.

De asemenea, urgența unor astfel de măsuri este dată și de actualul context regional geopolitic, care impune întărirea capacităţii de apărare a României prin acțiuni imediate de redresare economico-financiară a acestor operatori economici”, a declarat Constantin Niță, Ministrul Economiei.

Totodată, la adoptarea Ordonanței de Urgență în cauză, s-a ținut cont de dispoziţiile art. 346 din Tratatul de Funcţionare a Uniunii Europene, potrivit cărora orice stat membru poate lua măsurile pe care la consideră necesare pentru protecţia intereselor esenţiale ale siguranţei sale şi care se referă la producţia sau comerţul cu armament, muniţie şi material de război, precum şi de faptul că măsurile propuse nu distorsionează concurenţa pe piaţa internă pentru produsele ce nu sunt destinate unor scopuri specific militare.

Măsura anulării obligațiilor fiscale datorate de unii operatori economici din industria de apărare vizează următoarele companii: S.C. Tohan SA, S.C. Carfil SA, S.C. Metrom SA, S.C. Uzina Mecanică Cugir SA, S.C. Fabrica de Arme Cugir SA, S.C. Uzina Mecanica Plopeni SA, S.C. Uzina Mecanică Sadu SA, S.C. Uzina Mecanică Mija SA, S.C. Uzina Automecanica Moreni SA, S.C. Arsenal-Reşiţa SA, S.C. Uzina Mecanică Bucureşti SA, S.C. Electromecanica Ploieşti SA, S.C. Uzina de Produse Speciale Dragomireşti SA, S.C. Pirochim Victoria SA, S.C. Fabrica de Pulberi SA Făgăraș.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE